Най-интересното от икономическия календар за 16-20 декември

Икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Избори във Великобритания

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания доведоха до голямо работещо мнозинство за Консервативната партия водена от настоящия премиер Борис Джонсън. “Торите” успяха да спечелят цели 365 места в парламента (43,6%), което с 47 повече от изборите през 2017, което им дава работещо мнозинство от 86 депутата.

Най-големият опонент на консерваторите – лейбъристите, с лидер Джереми Корбин, претърпяха сериозно разочарование със само 203 места (32,1%) или 59 по-малко от предходните парламентарни избори.

След двата фаворита се наредиха Либерал-демократите (11,5%) и Шотландската национална партия (3,9%), които печелят по съответно 11 и 48 места в парламента.

Резултати от изборите във Великобритания 2019
Източник: BBC.co.uk

Скоро след излизането на изборните резултати Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще излезе от ЕС на 31 януари 2020 без “никакво ако и може би”. Очаква се новия парламент да гласува сделката за излизане от съюза до края на годината.

По-трудното изглежда предстои след това. Джонсън трябва да договори търговските взаимоотношения на Обединеното Кралство с 27-те страни от ЕС до 31 декември 2020, когато изтича преходния период. Британският премиер няколкократно заяви, че той няма да бъде удължаван, следователно това може да се превърне в проблемна точка в бъдеще.

Решението за удължаване на преходния период също има краен срок и той е 1 юли 2020 година.

САЩ и Китай

В петък следобед президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ и Китай са постигнали споразумение “Фаза 1”, което включва сериозни покупки на земеделски, енергийни, промишлени и други американски продукти от страна на Китай. Това се разглежда като стъпка към прекратяване на 17-месечната търговска война между двете най-големи икономики в света.

В същото време САЩ ще запази 25% тарифи върху приблизително $250 милиарда китайски внос и 7,5% върху $120 милиарда. Тръмп отмени планираните за 15 декември нови мита и заяви: “Веднага ще започнем преговори по “Фаза 2″, вместо да чакаме до президентските избори през 2020. Това е невероятна сделка за всички.”

ФЕД

Макар да не доведе до промяна на лихвените проценти, последната среща на Федералния резерв за годината даде малко повече яснота относно бъдещите намерения на централните банкери на САЩ. “Точковата графика”, която показва прогнозите на членовете на ФЕД за бъдещите лихвени нива, показа, че не се очакват повишения през 2020 година.

От Федералния резерв обявиха в своето изявление, че “настоящата позиция на монетарната политика е подходяща”. А малко по-късно по време на пресконференцията си председатля на ФЕД Джером Пауъл заяви, че “се нуждае от значително и устойчиво повишение на инфлацията, преди да обмисли увеличаване на лихвените нива.”

По този начин изглежда, че ФЕД има намерението да запази сегашната монетарна политика за продължителен период от време. Тази, по-скоро миролюбива, позиция на централните банкери доведе до спад на американския долар и ръст на фондовите пазари в САЩ. Освен това, изглежда, че 2020 година може да бъде много интересна за американския долар.

Фондови пазари

В петък американските борсови индекси се представиха колебливо и останаха почти непроменени. Въпреки това за седмицата трите основни индекс отбелязаха повишения, на фона на по-миролюбивата позиция на Федералния Резерв.

 • S&P 500 +0.7%
 • Dow Jones +0.4%
 • Nasdaq +0.9%

Тук е добре да отбележим, че 11 търговски дни преди края на годината, широкият щатски бенчмарк S&P 500 е нараснал с 28,9%. За последните 20 години, само през 2013 индексът нарасна с повече – 32,4%. Все пак има още време, а и при едно Коледно рали може да видим още по-сериозен ръст.

Доходност на S&P 500 (1928 - 2019)
Източник: Twitter/charliebilello

На европейските пазари настроенията също бяха позитивни, след като опасенията за Брекзит избледняват, а ФЕД зае миролюбива позиция. Само в петък британският FTSE 100 добави 1,1%, подкрепен от победата на Борис Джонсън. Ето и представянето на основните европейски индекси за седмицата:

 • DAX 30 +0.88%
 • CAC 40 +0.80%
 • FTSE 100 +0.57%
 • IBEX 35 +1.93%
 • FTSE MIB +0.63%

На пазарите в Азия също имахме положителни вълнения на фона на добрите новини за “Фаза 1” сделката между САЩ и Китай, която насочва двете най-големи икономики в света към решаване на търговския спор по между им.

 • Nikkei 225 +2.86%
 • Hang Seng +4.49%
 • Shanghai Composite +1.91%

Форекс

Едва ли някой ще се изненада като разбере, че британският паунд бе най-силно представилата се основна валута през последната седмица. GBP победи убедително всички свои конкуренти, а GBP/USD нарасна с 1,44%.

В същото време, японската йена остана в края на класирането на основните валути, поради по-високия риск апетит, който доведе до спад в търсенето на убежища като JPY. Американският долар пък успя да победи само японската валута и остана предпоследен.

Суровини

През последната седмица златото успя да натрупа малко над 1% печалби, въпреки високо рисковите пазарни настроения. Изглежда биковете при златото нямат голямо доверие на споразумението между САЩ и Китай.

Освен това вероятно част пазарните участници се позиционират в злато преди най-силния месец в календара за ценния метал – януари.

Петролът също приключи седмицата на “зелена територия” (ръст от малко под 1%), въпреки че ОПЕК срещата в началото на месеца не изглеждаше, че вдъхна достатъчно оптимизъм на петролните пазари. WTI успя за кратко да надхвърли психологическите $60 за барел, но не успя да се задържи над тези нива и затвори седмицата на $59,74.

Между временно, другият бенчмарк на суровия петрол – Brent спечели 0,84% за седмицата и приключи на цена от $65,25.

Криптовалути

След сериозния спад през ноември, в последните седмици Биткойн се търгува в диапазон между $7 000 и $7 900. Все пак, поради липсата на положителни новини около криптопазара, понастоящем изглежда по-вероятно този търговски диапазон да бъде пробит в низходяща посока, отколкото във възходяща.

Един такъв низходящ пробив може да е с първоначална цел от $6 500, но слизане под нея ще тласне най-голямата криптовалута към психологическите $5000. От друга страна, връщане над $8 000 може да даде импулс на биковете, които да погледнат към ключовите $10 000.

Какво ни очаква на пазарите през новата седмица?

Седмичният икономически календар този път ще бъде доминиран от макроикономически данни, особено от Великобритания. През новата седмица ни очакват PMI индексите за производствения, сектора на услугите и строителния сектор, доклада за пазара на труда, данните за инфлацията, БВП и продажбите на дребно в Обединеното Кралство.

Освен това, Английската централна банка ще обяви своето решение за монетарната политика в четвъртък. А през седмицата ще станем свидетели и на решенията на още две големи централни банки – Японската и Китайската.

След като стана ясно, че Борис Джонсън печели мнозинство в новия британския парламент, трейдърите и инвеститорите могат да отново да насочат своето внимание към числата за британската икономика. Така данните от Обединеното Кралство може да отново да имат по-сериозно въдействие върху пазарите.

Извън Великобритания, интересни икономически новини ще има и от САЩ – трети прочит на БВП за третото тримесечие; Китай – индустриално производство и продажби на дребно; еврозоната – потребителска инфлация; Канада – инфлация и продажби на дребно; Австралия – доклада за пазара на труда и Нова Зеландия – БВП.

Можем да заключим, че през новата седмица икономическият календар е изключително разнообразен.

На политическият фронт пазарите ще продължат да следят информационния поток около новото британско правителство и Брекзит, както и “Фаза 2” от преговорите между САЩ и Китай.

Понеделник, 16 декември

Първите съществени икономически данни за седмицата ще дойдат от Китай и включват: индустриалното производство, продажбите на дребно, инвестициите във фиксирани активи и безработицата.

По време на европейската сесия ни очакват серия от предварителни PMI индекси от страните от еврозоната, целия валутен блок и трите PMI индекса за основните сектори на британската икономика.

В 16:45 ще излезе и първия прочит на декемврийските PMI индекси от САЩ.

Вторник, 17 декември

Протоколите от последната среща на Австралийската централна банка за монетарната политика ще бъдат публикувани в 02:30. Пазарите ще проследят тези доклади за сигнали за потенциални нови понижения на лихвите от страна на РБА и кога могат да бъдат очаквани. Има ли възможност да видим още ново сваляне в началото на следващата година?

Докладът за пазара на труда във Великобритания ще излезе в 11:30. В центъра на вниманието ще са данните за средните възнаграждения (с и без бонуси), които не бяха сериозно засегнати от Брекзит и се поддържаха стабилен ръст през годината. Все пак очакванията за тези данни са за лека корекция. Безработицата вероятно ще нарасне до 3,9%, а прогнозите са, че безработните ще нараснат с 21 300.

В 15:30 ще бъдат оповестени данни за пазара на недвижими имоти в САЩ като разрешенията за строителство и започнатите нови жилища.

Сряда, 18 декември

В 11:00 ще излязат резултатите от проучването на немския институт Ifo за бизнес климата и очакванията на бизнеса в Германия.

Британското бюро за статистика ще публикува данни за инфлацията през ноември в 11:30. Инфлационният натиск се забавя през последните месеци, но базовият показател е по-стабилен. Очакванията са за по мек прочит, но ще бъде интересно да се види как поскъпването на паунда около и след изборите се превръща в ценови натиск през декември и по-натам. Реакцията на Английската централна банка на тези потенциални промени също е важна.

Половин час по-късно ще излязат и индексите на потребителските цена за еврозоната. Пазарният консенсус е, че основният индекс ще нарасне с 1%, а базовият показател с 1,3% на годишна база.

В 15:30 ни очакват още едни данни за потребителската инфлация, този път от Канада. Канадската централна банка успя да задържи политиката си непроменена през 2019, докато 40 други централни банки предприеха понижения на лихвите.

Данните за инфлацията са сред тези, които КЦБ следи най-отблизо и едни по-слаби числа от очакванията могат да накарат банката да се замисли по-сериозно за сваляне на лихвите нива през 2020 година.

Малко преди полунощ ще излезе БВП на Нова Зеландия за третото тримесечие, както и търговския баланс на страната.

Четвъртък, 19 декември

Английска централна банка

Данните за заетостта в Австралия през ноември, които ще бъдат оповестени в 02:30, може да имат ключово значение за бъдещите лихвени нива на Резервната банка на Австралия. РБА вече свали лихвите 3 пъти през 2019 и пазарите очакват още едно сваляне с 25 базисни пункта до 0,50% в първата половина на 2020 година.

Японската централна банка ще обяви своето решение за паричната политика в 05:00. Промени са малко вероятни, но в последните месеци, тъй като инфлацията се задържа далеч от целите на ЯЦБ, спекулациите за увеличаване на стимулите нарастват.

В 11:30 ще излязат продажбите на дребно във Великобритания през ноември, които са доста променливи и често предизвикват волатилност при валутните двойки с участието на британския паунд.

Може би най-интересното от всички събития от Великобритания тази седмица ще е решението на Английската централна банка за монетарната политика. Широките очаквания са, че промени няма да има и лихвите ще останат на нива от 0,75%.

На последната среща на банката, обаче, двама от деветимата членове на Комитета по монетарна политика гласуваха за сваляне на лихвите. Коментарите показаха, че комитета изглежда разделен относно бъдещите насоки на монетарната политика. “Ние очакваме Английската централна банка да не предприема действия в близко бъдеще”, споделиха анализаторите от Wells Fargo.

Американският икономически календар в четвъртък включва първоначалните молби за помощи от безработни, производствения индекс на ФЕД Филаделфия и продажбите на съществуващи жилища.

Петък, 20 декември

В 03:30 Китайската народна банка ще обяви своето решение за паричната политика. То може да е интересно да се проследи, за да се види дали централните банкери на “Поднебесната империя” ще реагират на “Фаза 1” от търговското споразумение между САЩ и Китай.

Финалните данни за БВП на Великобритания за третото тримесечие ще бъдат публикувани в 11:30 като ревизии не се очакват, според пазарния консенсус.

В 15:30 ни очаква и последния прочит на доклада за БВП на САЩ за третото тримесечие. Тук прогнозите са за лека корекция във възходяща посока – от 2,0% до 2,1% тр/тр.

По същото време ще излязат и продажбите на дребно в Канада, които изглежда ще са последните съществени макроикономически данни за седмицата.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.