Кое е най-интересното от седмичния икономически календар за 15-19 юли?

Седмичен икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

Двете изявления на председателя на ФЕД Джером Пауъл пред различни комисии в парламента на САЩ подкрепиха пазарните очаквания за сваляне на лихвите на срещата на централните банкери в края на месеца (31 юли). Пауъл успя да върне на масата дори понижение с 50 базисни пункта и в момента пазарите са включили в цените си на 100% понижение на лихвите като 77,5% са за понижение с 25 базисни пункта, а 22,5% са сваляне с 50 пункта. Данните са според инструмента на CME Group FedWatch Tool.

За сравнение възможността за понижение на лихвите с 50 базисни пункта до диапазона 1,75%-2,00% бе само около 5% в началото на месец юли.

Шансове за понижение на лихвите в САЩ на срещата на ФЕД на 31 юли
Източник: CME Group

Фондови пазари

Тези новини изстреляха американските борсови индекси нагоре като широкият бенчмарк S&P500 приключи седмицата над нива от 3000 за първи път историята си. S&P500 нарасна с 0,78%. Другите два основни борсови индекса в САЩ също затвориха на рекордни нива. Dow Jones натрупа 1,52% за седмицата, докато технологичният NASDAQ 1,01%. Така индексите продължават силното си представяне и през юли, въпреки звездното представяне в първата половина от годината.

Следващата седмица ще започне и съществената част от сезона на отчетите на щатските компании за второто тримесечие. Ръстът на печалбите на компаниите не се очаква да се подобри през вторите три месеца на годината. Предизвикателствата за растежа са трудни сравнения със силните данни от миналата година и забавянето на икономическия растеж.

Очакваният за общите печалби на компаниите от S&P500 за второто тримесечие са за понижение от 3,3%, спрямо година по-рано. Приходите вероятно ще се увеличат с 4,0%.

По-долу можете да видите и календар на някои от по-интересните отчети на компаниите за следващите 2 седмици. Както обикновено същественото начало на сезона на отчетите ще бъде дадено от големите банки като Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo и Goldman Sachs.

Отчети на компании за второ тримесечие на 2019

На европейските фондови пазари обаче настроенията бяха по-различни. Почти всички основни борсови индекси приключиха седмицата на загуба като най-големият губещ се оказа немският DAX30, който регистрира спад от почти 2%. Френският CAC40 загуби 0,44%, а британският FTSE100 изтри 0,63%. Все пак има един светъл лъч и това е италианският FTSE Mib, който прибави 1,1% към стойността си.

Седмични печалби на основните борсови индекси за 8-12 юли

Форекс

Най-силно представящата се основна валута на Форекс пазара за изминалата седмица бе новозеландския долар, който успя да се възползва от рисковите настроения и натрупа печалби срещу всички свои основните конкуренти. Изненадващо на второ място се нареди валута убежище като швейцарския франк, който загуби само от NZD.

Щатският долар бе сериозно засегнат от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. USD бе разбит от всички основни валути и за него остана последната позиция в седмичното класиране. Доларовият индекс падна с близо половин процентен пункт.

Суровини

Златото успя да завърши още една седмица на “зелена територия” (+1,18%), след като затвори на нива от $1415 за тройунция. Все пак ценният метал продължава да се търгува в диапазон между 6-годишния връх от $1439 и минимума от началото на месеца от $1381.

Междувременно, петролът се представи солидно през седмицата, на фона спада в запасите и тропическата буря Бари, която се вихри из Мексиканския залив и крайбрежието на САЩ. Бари е потенциална заплаха за рафинериите и платформите в региона. Така двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent поскъпнаха със съответно 4,97% и 4,13% за последната търговска седмица.

Криптовалути

В последните дни пазарът на криптовалути се представя колебливо като само Биткойн успя да поддържа ръст за последните 7 дни. Останалите криптовалути от топ 7 бележат седмични загуби, а при Рипъл, Биткойн Кеш и Лайткойн загубите са дори двуцифрени.

Все пак, Биткойн продължава да се търгува в диапазона между 18-месечния връх от $13 829 и психологическите $10 000. Пробив в една от двете посоки ще определи посоката на цената поне в краткосрочен план. Трябва да отбележим и нарастващия натиск от страна на правителства и регулатори върху крипто проекта на Facebook – Libra. Анонсирането на Libra малко или много доведе до оживление на пазара на криптовалути в последните седмици и спомогна за скоростното рали на криптовалутите от февруари месец насам.

Какво да очакваме през следващата седмица?

През новата седмица, седмичният икономически календар предлага много и разнообразни макроикономически данни от всички точки на света. Продажбите на дребно в САЩ и Канада, данните за потребителската инфлация в еврозоната, Великобритания, Нова Зеландия и Канада, както и докладите за пазарите на труда в Австралия и Великобритания са само част от интригуващите икономически новини.

Данните от Китай за БВП за второто тримесечие и индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи през юни също заслужават сериозно внимание от страна на пазарните участници.

На политическия фронт финансовите пазари продължават да следят развитието на разговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света. Търговските взаимоотношения между САЩ и останалите им търговски партньори също са в полезрението на трейдърите и инвеститорите.

Понеделник, 15 юли

По време на първата азиатска сесия за седмицата ни очаква серия от данни за Китай. Тя включва БВП за второто тримесечие, индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи през юни. Тези данни могат да повлияят на риск апетитът на пазарите и често имат ефект върху австралийския долар, поради свързаността на двете икономики.

Вторник, 16 юли

Малко след полунощ ще излязат данните за потребителската инфлация в Нова Зеландия през второто тримесечие. Пазарите очакват понижение на лихвите от страна на Резервната банка на Нова Зеландия на срещата през август и едни данни за инфлацията под прогнозите ще засилят тези очаквания.

Протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия ще бъдат публикувани в 04:30. След много дълго време без действия, на последните си две срещи РБА свали лихвите на два пъти с по 25 базисни пункта до рекордно ниския 1,0%. Тези протоколи ще бъдат проследени с интерес, за да се види дали има планирани още понижения до края на годината.

В 11:30 ни очаква доклада за състоянието на пазара на труда във Великобритания. Фокусът на пазарните участници ще е насочен към данните за средните доходи с и без бонусите. Все пак, повечето макроикономически данни от Великобритания остават в сянка на политическите новини за новия министър председател (почти сигурно Борис Джонсън) и Брекзит.

В 12:00 ни очакват търговския баланс на еврозоната и изследването на института ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната.

Продажбите на дребно в САЩ през юни ще излязат в 15:30. Предвижданията са за леко повишение и на двата показателя (с и без продажбите на автомобили). Очакваният ръст от 0,2% м/м на основния показател може да се превърне в солидно повишение от 7,4% на годишна база, което ще потвърди силата на потребителите през тримесечието.

В 20:00 председателят на ФЕД Джером Пауъл има планирано изказване в Париж, Франция на тема “Аспектите на монетарната политика в една пост-кризисна ера”. Макар и това изказване да бъде проследено отблизо от трейдърите и инвеститорите, то трудно може да очакваме много новини, след последните две изявления за последната седмица.

Джером Пауъл, председател на Федерален резерв, САЩ

Сряда, 17 юли

В 11:30 ще излязат данните за потребителската инфлация във Великобритания през юни. Прогнозите са, че основният индекс на потребителските цени ще остане на нива от 2% за втори пореден месец. Точно толкова е и целта на Английската централна банка.

30 минути по-късно ни очаква и индексът на потребителските цени в еврозоната. Пазарният консенсус е, че и основният, и базовият показател ще останат на нивата от предходния месец съответно 1,2% и 1,1% г/г. Тези числа са далеч от целта на ЕЦБ за инфлация от “малко под 2%”.

Именно затова пазарите вече включват в цените понижение на лихвите по депозитите в еврозоната през септември с 0,1% до още по-негативните -0,5% и потенциално още едно подобно сваляне до края на годината. Някои анализатори дори смятат, че ЕЦБ ще действа още на срещата през юли. Има прогнози и за връщане обратно на програмите за изкупуване на активи на банката, които бяха приключени през януари.

В 15:30 ще излязат сведениq и за потребителските цени в Канада през юни. Канадската икономика понастоящем се представя много добре. Прогнозите са, че индексът на потребителските цени ще нарасне с 0,2% м/м, което е достатъчно да доведе до годишен ръст от 2,1%. Така потребителската инфлация ще остане над средната точка на целевия диапазон на Канадската централна банка от 1% до 3%.

Четвъртък, 18 юли

Основните икономически данни, които ще излязат по време на търговията в Азия са заетостта в Австралия през юни. Тези числа ще бъдат проследени много отблизо от Резервната банка на Австралия може да имат ключово значение за следващото решението на централните банкери на Австралия, които вече понижиха лихвените нива два пъти поред.

РБА очаква безработицата да се насочи към 4,5%, но очакванията са данните да покажат отново 5,2%. Все пак, трето поредно понижение на срещата на РБА на 6 август изглежда почти невъзможно.

Австралийска централна банка

Американският календар включва първоначалните молби за помощи от безработни и производственият индекс на ФЕД Филадалфия.

Петък, 19 юли

Още едни данни за потребителската инфлация ще излязат в 02:30, тези от Япония. Очакваният са, че основният показател ще регистрира слаб ръст до 0,8% от 0,7% м/м преди месец. Но индексът, който изключва прясната храна вероятно ще се понижи до 0,6% от 0,8% м/м. Тези числа остават изключително далеч от целта на Японската централна банка от 2% и може да засилят слуховете за още едно разхлабване на и без това ултра-разхлабената монетарна политика на ЯЦБ.

Единствените по-интересни данни до приключването на търговската седмица са тези за продажбите на дребно в Канада.

About Борис Петров 3048 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.