Какво да очакваме от икономическия календар за 14-18 септември

Икономически календар

Какво се случи на пазарите през предходната седмица?

Една от водещите новини на пазарите през последната седмица дойде от Европейската централна банка, която запази монетарната си политика непроменена, въпреки че пазарните участници очакваха по-миролюбива реакция от страна на централните банкери.

Много от трейдърите и инвеститорите очакваха, че ЕЦБ ще се опита да засегне по-сериозно поскъпващото евро (особено срещу USD) и да анонсира готовността си за нови стимули още в краткосрочен план.

В същото време президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви, че няма нужда да се реагира прекалено остро на поскъпването на еврото и че централните банкери наблюдават отблизо ефекта от по-скъпото евро върху инфлацията.

Така се стигна до нов тласък нагоре при най-търгуваната валутна двойка в света EUR/USD.

Дори информациите, че преговорите между Великобритания и ЕС за постигане на търговско споразумение, са зациклили сериозно, не успяха да влошат представянето на EUR. Ситуацията за GBP обаче не бе такава.

Междувременно, спадът на фондовите пазари в САЩ продължи и трите основни борсови индекси в Съединените щати приключиха седмицата на червено.

Фондови пазари

Технологичният борсов индекс Nasadq регистрира най-слабото си седмично представяне от месец март насам и вече се намира на повече от 11% от най-високите стойности в историята, които достигна в първите дни на септември.

Другите два основни щатски борсови индекса S&P 500 и Dow Jones отбелязаха втора поредна седмица на загуба. Ето и числата за седмицата:

 • S&P 500 -2.51%
 • Dow Jones -1.66%
 • Nasdaq -4.06%

От другата страна на океана, в Европа, настроенията на фондовите пазари бяха корено различни и повечето европейски индекси приключиха седмицата със стабилни печалби:

 • Euro Stoxx 50 +1.69%
 • DAX 30 +2.80%
 • CAC 40 +1.39%
 • IBEX 35 -0.67%
 • FTSE MIB +2.21%

В същото време представянето на азиатските фондови пазари бе по-близо до това на конкурентите си в САЩ, отколкото на тези в Европа. От основните показатели в региона, единствено японския Nikkei 225 затвори седмицата “на зелено”‘:

 • Nikkei 225 +0.87%
 • Shanghai -2.83%
 • Hang Seng -0.78%
 • S&P/ASX 200 -1.12%

Сега да видим какво се случи и на останалите финансови пазари.

Форекс

Слабият риск апетит на пазарите повиши търсенето на убежища като японската йена, която се оформи като втората най-силно представящата се основна валута след друга нискорискова валута като швейцарския франк.

В другия край на класирането ще намерите британския паунд, който бе засегнат от пропастта в преговорите между Великобритания и ЕС, която остава и дори може би се разширява. ЕС дори заплаши да съди Великобритания ако приеме законът, който ще засегне сделката, до която двете страни достигнаха през изминалата година.

Так се стигна до спад на GBP/JPY до нивата от от април, а този валутен крос се превърна най-слабо представилата се валутна двойка за седмицата. Следователно тук може да се открият две потенциални възможности за търговия:

 1. Да се продаде евентуален отскок на двойката
 2. Да се продаде пробив под 135,50 през новата седмица

Суровини

Нискорисковите настроения на финансовите пазари подкрепиха леко ценните метали като злато и сребро, които добавиха, съответно 0,72% и 0,76% към стойността си.

В същото време цените на петрола продължиха да се сриват като и двата бенчмарка WTI и Brent изтриха по над 6% през последната седмица. Така “черното злато падна за втора поредна седмица”, на фона на притесненията за глобалното търсене, свалянето на цените от страна на Саудитска Арабия и ръста в петролните запаси на САЩ.

Добрите новини за петрола са, че се намираме в сезона на ураганите и през следващата седмица има две бури, които имат потенциал да ударят крайбрежието на САЩ и доведат до смущения в петролната индустрия.

Сезон на ураганите в САЩ
Източник: Forexlive.com

Криптовалути

На пазара на криптовалути нямаше сериозни сътресения и цените на криптовалутите от топ 10 по пазарна капитализация остават близо до тези, на които започнаха седмицата.

Какво ни очаква през новата седмица?

През новата седмица ни очакват срещи на три от основните централни банки в света – Федералния резерв, Английската и Японската централна банка, които ще обявят своите решения за монетарната политика на 16 и 17 септември. Освен това ще излязат и протоколите на Резервната банка на Австралия.

Така спокойно може да наречем следващата седмица – седмицата на централните банки, което предвещава завишена волатилност на пазарите.

Освен централни банки, икономическият календар ни предлага и някои интригуващи макроикономически новини като:

 • Доклада за пазара на труда, инфлацията и продажбите на дребно във Великобритания
 • Индустриално производство, продажби на дребно и инвестиции във фиксирани активи в Китай
 • Инфлацията в еврозоната
 • Продажбите на дребно, производствения индекс на ФЕД Филаделфия, първоначални молби за помощи от безработни в САЩ
 • Потребителската инфлация и продажби на дребно в Канада
 • Доклад за пазара на труда в Австралия
 • БВП на Нова Зеландия за второто тримесечие

На политическия фронт, пазарните участници ще следят отблизо новинарския поток около Брекзит преговорите, кампанията за президентските избори в САЩ, както и отношенията между САЩ и Китай.

Нека да подредим събитията по хронологичен ред и да видим какво може да очакваме.

Понеделник, 14 септември

В първия ден от седмицата няма планирани значими икономически новини.

Вторник, 13 септември

По време на азиатската сесия ще излязат протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия, както и серия от данни от Китай като фокусът ще е насочен към индустриалното производство на “Поднебесната империя”.

В 09:00 ще излезе доклада за пазара на труда във Великобритания. Добре е да отбележим, че макар тази седмица да ни очакват важни данни за състоянието на британската икономика, пазарите са насочили голяма част от вниманието си към зациклилите разговори за Брекзит и може да неглижират икономическите показатели.

Резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната през август ще бъдат оповестени в 12:00 часа.

Сряда, 16 септември

За 09:00 са планирани данните за инфлацията във Великобритания през месец август.

Северноамериканският икономически календар включва продажбите на дребно в САЩ и индексът на потребителските цени в Канада като и двете новини ще бъдат публикувани в 15:30.

В 17:30 енергийната информационна администрация ще публикува седмичните данни за петролните запаси в САЩ.

Федералния резерв ще обяви своето решение за монетарната политика в 21:00 часа, а решението ще бъде последвано от пресконференция на председателя на ФЕД Джером Пауъл 30 минути по-късно.

“Инвеститорите ще наблюдават реакцията на ФЕД на рязката разпродажба на рискови активи в четвъртък; ФЕД може да реши незначително да увеличи покупките през следващите дни, за да успокои пазара”, смятат икономистите от Citi.

На долната точкова диаграма можете да видите какво включват пазарите в цените си след срещата на Федералния резерв през юни:

ФЕД - точкова диаграма
Източник: Nordea Markets

Четвъртък, 17 септември

По време на търговията в Азия ни очаква голямо разнообразие от икономически данни и събития като БВП на Нова Зеландия за второто тримесечие, доклада за пазара на труда в Австралия и срещата на Японската централна банка.

Промени в политиката на ЯЦБ едва ли може да се очакват като централните банкери вероятно ще повторят, че са готови разхлабят още паричната си политика ако е необходимо.

В 12:00 ще излязат данните за потребителската инфлация в еврозоната през август.

Английската централна банка ще оповести своето решение за монетарната политика в 14:00. Ръста в притесненията, че няма да се стигне до сделка търговско споразумение между Великобритания и ЕС след Брекзит, увеличава натиска върху британските централни банкери да увеличат стимулите или да понижат лихвите. Все пак това едва ли ще се случи още на тази среща.

Икономическият календар от САЩ включва първоначалните молби за помощи от безработни и производствения индекс на ФЕД Филаделфия.

Петък, 18 септември

Индексът на потребителските цени в Япония през август ще излезе в 02:30 часа.

В 09:00 ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно във Великобритания през август.

Последните по-интересни икономически сведения за седмицата изглежда ще са продажбите на дребно в Канада за юли месец.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.