Какво да очакваме от икономическия календар за 14-18 октомври?

Предварителен преглед на икономическия календар

Какво се случи през изминалата седмица?

Последната седмица се оказа изключително динамична за финансовите пазари, тъй като две от основните политически теми в последните 1-2 години претърпяха сериозни обрати. Повечето от Вас вече знаят, че става въпрос за споразумение за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай и потенциална сделка за Брекзит. Но да започнем хронологично.

Пробив в Брекзит преговорите

В четвъртък всички погледи изглежда бяха насочени към преговорите между САЩ и Китай, но тогава на сцената се появиха британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар. В съвместно изявление, двамата премиери заявиха, че пътят към евентуална Брекзит сделка е открит.

Излязоха и доста новини, че има сериозен прогрес по ключови теми като митническите проверки по границата между Ирландия и Северна Ирландия. Според Sky News, Великобритания е предложила споразумение за свободна търговия, за да се сложи край на патовата ситуация около Брекзит и да се стигне до сделка до края на октомври.

Целта на предложението е вместо напълно оформена сделка за излизане, да се постави акцентът върху по-ограничено споразумение за свободна търговия. Според информациите, въпреки че ограниченото споразумение за свободна търговия не решава всички проблеми, то може да формира основата за по-широкообхватна сделка.

Ирландският премиер заяви, че разговорите с Борис Джонсън са били позитивни и обещаващи и отварят вратата за постигане на споразумение до края на месеца. В същото време, според източници на Guardian Северна Ирландия ще напусне митническия съюз на ЕС, но ще продължи да следва правилата му.

Търговската война САЩ-Китай

Освен при Брекзит, в края на седмицата имаше положително развитие и при преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света.

След двудневни разговори между представители на САЩ и Китай се проведе среща между президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хе. Именно от нея се очакваха новини за временно примирие. Така и стана.

Доналд Тръмп обяви “Фаза 1” от сделката, която трябва да прекрати търговския спор между двете най-големи икономики в света и отмени планираните за 14 октомври нови мита за китайски внос в САЩ. Въпреки това, представителите и на двете страни заявиха, че трябва да още много работа, за да се достигне до пълно споразумение.

Зараждащата се сделка, обхващаща селското стопанство, валутата и някои аспекти на защитата на интелектуалната собственост. Това ще е най-голямата стъпка към прекратяване на взаимното налагане на мита от двете страни за последните 15 месеца. Именно това напрежение между САЩ и Китай доведе до спад на финансовите пазари и забави световната икономика.

“Сделката, която сключих с Китай е най-великата и най-голямата някога правена за нашите Велики Фермери Патриоти в историята на страната. Всъщност има въпрос дали може да се произведе или не толкова много продукт? Нашите фермери ще го разберат. Благодаря ти Китай!”, написа Доналд Тръмп в Туитър в събота.

Какъв бе отговорът на финансовите пазари?

Напредъкът по тези изключително наболели теми в последните месеци раздвижи сериозно финансовите пазари и доведе до някои големи промени в цените на много активи като глобалните акции, британския паунд и тн.

Фондови пазари

Американските фондови пазари се насладиха на новините за напредъка в преговорите между САЩ и Китай и завършиха силно седмицата. Въпреки че официалното обявяване на споразумението дойде в петък, малко преди затварянето на пазарите, трите основни щатски индекса Dow Jones, S&P500 и NASDAQ скочиха с по съответно 1,2%, 1,1% и 1,3%.

Все пак трябва да се отбележи, че индексите не успяха да затворят много близо до максимумите си, което може да се дължи на ефекта “купи слуха, продай новината”. От друга страна, пазарите вероятно са леко скептични, тъй като Тръмп не отмени митата за китайски стоки планирани за декември.

Фондовите пазари след подписването на споразумението между САЩ и Китай
Източник: Forexlive.com

За седмицата Dow Jones прибави почти 1% към стойността си, колкото и технологичният бенчмарк NASDAQ. S&P500 пък нарасна с 0,6%.

Европейските пазари имаха двоен повод за радост (Брекзит и търговската война) и регистрираха сериозни печалби за последната седмица. В петък немският DAX30 отбеляза най-силното си дневно представяне от 4 януари насам. Останалите европейски индекси също се представиха солидно.

Немският бенчмарк скочи с цели 4,1% за последните 5 работни дни и бе най-силно представящия се европейски индекс. Той бе следван от испанският IBEX35(3,3%) и френският CAC40(+3,2%). Британският FTSE100 пък натрупа само 1,22%, вероятно на фона на рязко поскъпващия стърлинг.

Форекс

През последната седмица на валутния пазар ситуацията бе паунда и всички останали. GBP регистрира най-голямото си двудневно рали от повече от десетилетие – GBP/USD скочи с 450 пипса или 3,75%. Британската валута бе изстреляна в космоса след новините за пробив в Брекзит преговорите. Освен това късите позиции в GBP бяха изключително големи, което доведе до сериозен скок при затварянето на част от тях.

Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика

Канадският долар бе втората най-силно представяща се основна валута, след изключително силния доклад за пазара на труда в петък. CAD бе подкрепен и от ръста в цените на петрола.

Съвсем очаквано, при високия риск апетит през последните търговски дни, най-слабо представящите се основни валути бяха убежищата – японска йена и швейцарски франк. Доларът също бе засегнат от търсенето риск и успя да победи само JPY и CHF.

Суровини

Златото и среброто също пострадаха от високо рисковите пазарни настроения, особено в края на седмицата. Златото падна до най-ниската си стойност от първите дни на октомври и след като загуби около 1,30% за последните 5 търговски дни, приключи седмицата на цена от $1488 за тройунция. Среброто пострада доста по-малко от по-големия си брат като отбеляза седмичен спад от 0,27% и затвори на цена от $17,54.

В същото време петролът успя да се възползва от повишения риск апетит и отскочи от тримесечните дъна достигнати миналата седмица. За седмицата WTI натрупа почти 2,50%, а Brent 2,64%. Двата бенчмарка на суровия петрол приключиха седмицата на цени от съответно $54,85 и $61,03 за барел.

Въпреки отскока и положителните новини за световната икономика от последната седмица, свръхпредлагането може да продължи да тежи на цените на “черното злато”. Освен това, петролът има много негативна сезонна тенденция в последните три месеца на годината.

Криптовалути

Криптопазарът имаше лек отскок от 4-месечните дъна достигнати седмица по-рано. Но това обръщане при Биткойн за момента изглежда ограничено от 200-дневната пълзяща средна. Покачване над нея може да върне надеждите на биковете за връщане на $9000 и дори $10 000. Но докато цената се задържа под тази средна стойност мечките доминират пазара. Слизане под зоната 7655/400 вероятно ще доведе до подновяване на разпродажбите.

В същото време новините, че 5 от най-големите компании, които обявиха, че ще участват в криптопроекта на Facebook – Project Libra, се оттеглят, едва ли помагат за подобряване на настроенията при криптовалутите. PayPal, Visa, MasterCard, Ebay и Stripe обявиха, че преустановяват подкрепата си за Project Libra.

Какво ни очаква на пазарите през новата седмица?

През новата седмица пазарите вероятно ще продължат да бъдат доминирани от политическите новини за Брекзит и търговските преговори между САЩ и Китай. Много от информациите по тези наболели теми могат да доведат до висока волатилност на пазарите, затова за трейдърите и инвеститорите е добре да останат в крак със съобщенията в медиите.

От друга страна, седмичният икономически календар предлага и някои интригуващи макроикономически данни от различни краища на света. Например, през новата седмица ни очакват доста важни числа от Китай като търговския баланс, инфлацията, индустриалното производство, БВП и други.

Внимание заслужават и сведенията за продажбите на дребно в САЩ, инфлацията в Канада, доклада за пазара на труда в Австралия и не на последно място протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия.

Не трябва да забравяме, че през следващата седмица започва и същинската част на сезона на отчетите на компаниите за третото тримесечие. Обичайно началото е доминирано от докладите на големите банки, но има и други интересни имена. Ето и някои от най-интересните отчети през новата седмица:

Най-интересните отчети на компании в САЩ за 14-19 октомври
Източник: earningswhispers.com

Добре е да отбележим, че до 11 октомври 23 от компаниите от S&P500 бяха обявили своите отчети за третото тримесечие на 2019 година. Като цяло печалбите са се свили с 12,7% спрямо същия период за миналата година, но приходите са нараснали с 3,5%. По-интересното изглежда е, че 87% от тези 23 компания надхвърлиха очакванията за печалба на акция, а 60,9% надскочиха прогнозите за приходите.

Понеделник, 14 октомври

Понеделник е почивен ден за пазарите в Канада и Япония, както и за някои щатски пазари, поради Деня на Колумб.

Първите съществени макроикономически данни за седмицата ще са за търговския баланс на Китай. Тези данни предизвикват по-сериозен интерес след началото на търговското напрежение между САЩ и “Поднебесната империя”. При сериозно разминаване в очакванията може да се очаква реакция от страна на AUD.

Вторник, 15 октомври

Във втория търговски ден от седмицата ще имаме сравнително натоварена азиатска сесия, що се отнася до икономическия календар.

Първо в 03:30 ще бъдат публикувани протоколите от последната среща на Резервната банка на Австралия. След три понижения в последните 5 срещи на банката, лихвите на РБА паднаха до 0,75%. Трейдърите и инвеститорите ще проследят протоколите отблизо, за да видят докъде може да стигнат централните банкери на Австралия. Спекулациите за негативни лихви и дори за неконвенционални мерки като количествени улеснения в Австралия нарастват.

Също по време на търговията в Азия ще излезе и индустриалното производство на Япония.

Докладът за пазара на труда във Великобритания ще бъде оповестен в 11:30. Все пак, трябва да се отбележи, че пазарният ефект от повечето британски икономически показатели е приглушен, тъй като цялото внимание е насочено към Брекзит.

Резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия и еврозоната ще излязат в 12:00.

Сряда, 16 октомври

Сряда изглежда е денят на инфлацията. Малко след полунощ ще бъдат публикувани числата за потребителската инфлация в Нова Зеландия през третото тримесечие.

В 11:30 ни очаква потребителската инфлация и във Великобритания, а 30 минути по-късно ще излезе и финалния прочит на индекса на потребителските цени в еврозоната.

Продажбите на дребно В САЩ през септември ще бъдат оповестени в 15:30. Пазарите очакват ръст на основния показател от 0,3% м/м, при 0,4% през август и на базовия от 0,2%, при нулев ръст преди месец. Много важната контролна група вероятно ще се повиши с 0,3% за втори пореден месец.

По също време ще излязат и данните за потребителската инфлация в Канада през септември. Пазарните прогнози за повечето показатели са за нива близки до тези от август.

В 21:00 ни очаква бежовата книга на ФЕД, която докладва за сегашната икономическа ситуация в САЩ.

Четвъртък, 17 октомври

По време на търговията в Азия ни очакват интересни събития за австралийския долар. Първо в 01:10 има планирано изказване на заместник-гуверньора на Резервната банка на Австралия Гай Дебел, а в 03:30 ще бъде публикуван и важният доклад за пазара на труда в Австралия.

За последните 6 месеца безработицата в Австралия се повиши от 4,9% до 5,3%, а темповете на създаване на нови работни места изглежда се охладиха. Това бе една от причините РБА да понижи три пъти лихвите. Още един разочароващ доклад за пазара на труда вероятно ще повиши очакванията за нови сваляне на лихвените нива в Австралия в следващите месеци.

Доклад за пазара на труда в Австралия

Продажбите на дребно във Великобритания ще излязат в 11:30. Често тези данни водят до висока волатилност при валутните двойки с участието на паунда, но, както споменахме, сега всички погледи на GBP трейдърите са насочени към Брекзит. Така макроикономическите данни остават леко на по-заден план.

Американският икономически календар включва разрешителните за строителство, първоначалните молби за помощи от безработни, производствения индекс на ФЕД Филаделфия и индустриалното производство. По-късно вечерта ни очакват и изказвания на двама от членовете на Федералния резерв – Майкъл Бауман и Джон Уилиамс.

Петък, 18 октомври

Националните данни за инфлацията в Япония трябва да излязат в 02:30. Инфлацията в “Страната на изгряващото слънце” остава много далеч от целите на Японската централна банка и всяко следващо понижение на ИПЦ ще повиши шансовете ЯЦБ да понижи и без това негативните лихви и да увеличи програмите за изкупуване на активи.

Малко по-късно по време на търговията в Азия ни очаква серия от данни от Китай. БВП за третото тримесечие, индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи ще бъдат оповестени в 05:00. Фокусът ще бъда върху първите две, а тези новини може да предизвикат волатилност при AUD и NZD.

Последните интересни икономически събития за седмицата са изказванията на членовете на ФЕД – Стивън Каплан и Ричард Кларида.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.