Най-интересното от икономическия календар за 13-17 април

Икономически календар

Какво се случи на пазарите през последната седмица?

През изминалата седмица ФЕД обяви, че ще напечата нови $2,3 трилиона, които ще се използват за заеми по някои нови програми. Програмата за кредитиране Мейн Стрийт има за цел подкрепа за малкия и средния бизнес, който е бил в добро състояние преди кризата, а обемът на програмата е $600 милиарда.

“Федералният резерв в четвъртък предприе допълнителни действия, за да предостави до 2,3 трилиона долара заеми за подкрепа на икономиката. Това финансиране ще подпомогне домакинствата и работодателите от всякакъв размер и ще засили способността на държавните и местните власти да предоставят критични услуги по време на пандемията на Коронавирус.”

ФЕД

Освен това има програми насочени към общините и изкупуване на корпоративен дълг. Цялото изявление на Федералния резерв можете да намерите тук.

Другата ключова новина за последната седмица бе срещата на ОПЕК и преговорите на страните от картела с Русия и останалите големи петролни производители.

Групата ОПЕК+ планира съкращения в размер на 9.7 милиона барела на ден. Общите съкращения би трябвало да достигнат до 20 милиона барела дневно или около 20% от глобалното предлагане на петрол. Голямата тежест ще бъде изнесена от Русия и Саудитска Арабия, които ще свият производството си до 8,5 милиона барела на ден.

Мексико склони да намали добива си със 100 000 барела, а САЩ с 300 000 барела дневно.

Всички съкращения ще започнат от 1 май 2020 и след това производството ще бъде постепенно повишавано след юни тази година, а сделката ще остане в сила до април 2022 г.

Все пак много анализатори като например тези на Goldman Sachs смятат, че това споразумение е “историческо, но недостатъчно” и продължават да очакват спад в цените на петрола в следващите седмици.

Фондови пазари

До затварянето в четвъртък S&P 500 скочи с цели 25% от дъното ударено на 23 март. Широкият щатски бенчмарк си върна около половината от срива, предизвикан от Коронавирус. Подобряващите се перспективи около пандемията, масивните монетарни и фискални стимули и стабилизирането на цените на петрола са основните фактори, които подкрепиха фондовите пазари.

За същия период Dow Jones спечели 25% от дъното си, а технологичният Nasdaq скочи с 19,1%.

Въпреки по-късата седмица, 4 дни бяха достатъчни за Dow да отбележи седмото си най-силно седмично представяне в историята и най-силното от 1938 насам. S&P 500 пък регистрира най-голямата си седмична печалба от 1974 година насам. Ето и числата:

 • Dow Jones +12.67%
 • S&P 500 +12.10%
 • Nasdaq +10.95%
Най-добрите седмични представяния на Dow Jones
Източник: CNBC

На европейските пазари ситуацията бе сходна. Големият победител в Европа бе немския DAX 30, който изгради двуцифрени печалби за последната седмица. Останалите основни индекси на стария континент също се представиха доста солидно.

 • DAX 30 +10.91%
 • FTSE 100 +7.89%
 • CAC 40 +8.48%
 • IBEX +7.43%
 • FTSE MIB +7.55%

В азиатско-тихоокеанския регион печалбите бяха доста по-скромни, но все пак местните индекси също бяха “на зелено”. Японският Nikkei се представи най-силно.

 • Nikkei 225 +9.42%
 • Shanghai Composite +1.18%
 • SZSE Composite +1.86%
 • Hang Seng +4.58%
 • S&P/ASX 200 +6.31%

Форекс

От високия риск апетит на финансовите пазари се възползваха австралийски и новозеландски долар, които се оформиха като най-силно представящите се основни валута за изминалата седмица.

В края на класирането останаха убежища като щатския долар и японската йена като японската валута бе най-слабата основна валута на Форекс пазара.

Суровини

Въпреки рисковите настроения, които по принцип не са в полза на златото, ценният метал се възползва от слабостта при щатския долар и печатането на пари от ФЕД като натрупа над 6.5% печалби и изглежда се насочва към тест на 7-годишния максимум от $1703 за тройунция.

По-малкият брат на златото-среброто скочи с цели 10.5% и вече се търгува над $15 за тройунция.

При петролът също бе много интересно. Сделката ОПЕК+ от петък, която е обвързана и с участие на други държави не успя да даде импулс на биковете и изглежда вече бе включена в цената. Освен това опасността от държане на дълги позиции по време на дълги уикенд, допълните засили разпродажбата на “черното злато”.

Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Часова графика
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Злато, Часова графика

Криптовалути

На криптопазара също имаше оживления и почти всички криптовалути от топ 10 по пазарна капитализация регистрираха печалби за последните 7 дни. Биткойн се опитва да коригира над 50% от спада в началото на март и ако се задържи над $7200 може да купувачите да получат подкрепа.

Какво да очакваме през новата седмица?

През новата седмица, във вторник, МВФ ще публикува подробни прогнози за световните икономически перспективи. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди миналия четвъртък, че пандемията ще направи икономическия растеж в “рязко отрицателен” през 2020 година, предизвиквайки най-лошия спад от Голямата депресия насам.

В същото време седмичният икономически календар от САЩ предлага продажбите на дребно, изказвания на някои членове на ФЕД, първоначалните молби за помощи от безработни и производствения индекс на ФЕД Филаделфия.

Също така ни очаква решение на Канадската централна банка, търговският баланс на Китай и важния доклад за заетостта в Австралия през март.

Трябва да се отбележи и началото на така очаквания сезон на отчетите за първото тримесечие, който по традиция започва с някои от най-големите банки в САЩ. Инвеститорите ще следят отблизо какъв е ефекта Коронавирус върху финансовите резултати на компаниите.

Отчети за 13-17 април
Източник: Earnings Whispers

Понеделник, 13 април

В понеделник повечето пазари ще останат затворени поради ваканцията за Великденските празници в католическите и протестански страни, което неминуемо ще доведе до по-ниска пазарна ликвидност.

Вторник, 14 април

Във вторник няма планирани съществени икономически новини. Единствено се очаква да излязат прогнозите на Международния валутен фонд за икономическите перспективи.

Сряда, 15 април

Първите значими макроикономически данни за седмицата ще са за търговския баланс на Китай за месец март.

В 15:30 ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно в САЩ. Пазарният консенсус е за спад от 7% м/м през март, което ще бъде рекорд. А базовият показател, който изключва продажбите на автомобили, вероятно ще падне с 3%

Канадската централна банка ще обяви своето решение за монетарната политика в 17:00. С толкова много стимули, които вече в системата едва ли ще видим сериозни действия от страна на канадските централни банкери. Икономическите прогнози на КЦБ може да дадат повече информация за евентуални бъдещи действия на банката.

Срещата на Канадската централна банка ще бъде последвана от пресконференция на гуверньора Стивън Полоз.

Четвъртък, 16 април

Австралийският доклад за състоянието на пазара на труда през март е планиран за 04:30. Предвижданията са, че заетостта ще намалее с 40 000 души, а безработицата ще скочи до 5,5%.

Данните за потребителската инфлация в Германия ще бъдат оповестени в 09:00.

Американският икономически календар включва разрешенията за строителство, първоначалните молби за помощи от безработни и производствения индекс на ФЕД Филаделфия.

Петък, 17 април

По време на азиатската сесия ще излязат продажбите на дребно в Австралия, серия от данни от Китай като БВП, индустриално производство, безработица и продажби на дребно, както и индустриалното производство на Япония.

Финалните числа за потребителската инфлация в еврозоната ще бъдат публикувани в 12:00.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.