Какво ни предлага икономическия календар за 12-16 август?

Какво ни предлага икономическия календар?

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Фондови пазари

Основната тема на финансовите пазари и в частност на фондовите пазари през последната седмица бе търговското напрежение между САЩ и Китай. Първоначално изглеждаше, че Пекин се опитва да отговори на потенциалните мита на Доналд Тръмп с девалвация на китайския юан. Фиксингът на Китайската народна банка за USD/CNY премина психологическото ниво от 7,00 за първи път от 10 години.

В края на седмицата пък стана ясно, че САЩ обмислят дали да продължат търговските преговори с Китай. Освен това, администрацията на Доналд Тръмп не е готова да позволи на щатските компании да подновят бизнеса си с Huawei. В петък президентът Тръмп подсказа, че преговорите с Китай през септември може да се отложат. Той също каза пред репортери в петък, че нещата вървят “много добре с Китай”, но сподели, че не е готов да сключва сделка.

Все повече изглежда, че Доналд Тръмп използва търговските взаимоотношения с Китай, за да се опитва по косвен начин да принуди Федералния резерв да свали по-сериозно лихвите в САЩ.

В последната сесия за седмицата Wall Street показа сериозни колебания, след като в петък американските индекси затвориха в средата на дневния диапазон, въпреки че по-рано видяхме, че Dow Jones се търгуваше на положителна територия. Следователно, в петък щатските индекси загубиха съответно: S&P500 -0,66%, Dow Jones -0,34% и NASDAQ -1,0%.

Фондови пазари за 5-9 август 2019
Източник: Forexlive.com

Така за седмицата основните американски борсови индекси останаха на червено като най-големия губещ бе Dow Jones с -0,75%, следван от технологичния NASDAQ с 0,56% и широкият S&P500 с -0,46%.

Европейските пазари също претърпяха понижения, на фона на новините за разпада на италианската управляваща коалиция между крайно дясната Лига и Движение 5 звезди. Лидерът на Лига и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се обяви за предсрочни избори, надявайки се партията му да успее да ги спечели и да управлява сама.

Резултатите от последните избори в Италия, тези за европейски парламент показаха, че италианците дават сериозна подкрепа на Салвини, след като Лига спечели цели 34% от гласовете. Така крайнодясната партия се превърна в най-голямата в Италия към момента.

На фона на тази несигурност италианският индекс FTSE Mib се оформи като най-губещия основен индекс в Европа със седмичен спад от 3,5%. След него се наредиха испанският IBEX34 -1.7% и немският DAX30 -1.5%. Британският FTSE100 пък изтри 2,3% от стойността си.

Форекс

Изненадващото решение на Резервната банка на Нова Зеландия да понижи лихвените нива в страната с цели 50 базисни пункта, при прогнози за сваляне с 25 пункта, потопиха новозеландският долар. NZD се оформи като най-слабо представящата се основна валута за седмицата. Веднага след “кивито” се нареди неговия съсед австралийския долар.

От ниско рисковите пазарни настроения се възползваха убежища като швейцарския франк и японската йена, които заеха челните две места.

В същото време, EUR/GBP се изкачи до най-високите си нива от октомври 2009 година и приключи седмицата на нива от 0,9312. Докладът на CFTC за позициите на трейдърите показа, че късите позиции в GBP са нараснали с 11 хиляди до 102 хиляди, най-много от април 2017 г.

Суровини

Слабият риск апетит продължи изключителното рали на златото, което удари нов повече от 6 годишен връх от $1510 за тройунция. Ценният метал спечели почти 3,5% за седмицата и изглежда в неумолим възходящ тренд.

Междувременно, петролът бе засегнат от ниско рисковите настроения и WTI се потопи до най-ниските стойности от януари 2019 – $50,45 за барел. Brent пък се срина почти до най-ниските си стойности за годината – $55,92.

Все пак, напрежението в Ормузкия проток, между САЩ и Иран, даде известен тласък на цените в края на седмицата и двата бенчмарка на суровия петрол затвориха седмицата на нива от $54,17 и $58, 32 или със седмични понижения от съответно 2,59% и 5,82%.

Какво ни очаква на пазарите през новата седмица?

През новата седмица фокусът на пазарните участници ще продължи да бъде насочен към профилът на Доналд Тръмп в Туитър и целият информационен поток относно търговските взаимоотношения между САЩ и Китай. Въпреки сериозната ескалация на търговския конфликт между двете най-големи икономики в света, последните новини бяха, че Китай е направили първата си поръчка за американски суров петрол, след последните “тарифи” обявени от Доналд Тръмп.

Китай смята да получи 11 милиона барела американски суров петрол през август, което най-голямото количество от юни 2019, според Reuters. Други 4,1 милиона барела са планирани да пристигнат през септември. Това може да е опит за отстъпка от страна на Пекин, с цел да омекоти позицията на администрацията на Доналд Тръмп.

При макроикономическите данни през новата седмица най-голямо внимание правят потребителската инфлация и продажбите на дребно в САЩ. Доклада за състоянието на пазара на труда в Австралия също може да се окаже ключов за следващото решение на Резервната банка на Австралия за бъдещите лихвени нива.

Седмичният икономически календар предлага серия от данни за Великобритания като заетостта, потребителската инфлация и продажбите на дребно.

Новините от Китай за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи също заслужават внимание

Понеделник, 12 август

За първия ден от седмицата няма планирани съществени икономически новини. Освен това, понеделник е почивен ден в Япония.

Вторник, 13 август

В 09:00 ще излязат данните за потребителската инфлация в Германия през юли.

Докладът за пазара на труда във Великобритания ще бъде публикуван в 11:30. Макар и тези икономически данни да са важни за британската икономика цялото внимание на GBP трейдърите е насочено към Брекзит.

В 12:00 ни очакват резултатите от проучването за икономическите настроения в Германия и еврозоната на института ZEW. Прогнозите са, че проучването ще продължи да показва мрачни перспективи в тази несигурна глобална среда.

Индексът на потребителските цени в САЩ ще бъде публикуван в 15:30. От Danske bank предвиждат, че базовият индекс ще нарасне с 0,2% за месец юли, което ще доведе до непроменена годишна инфлация от 2,1%.

Сряда, 14 август

Първият прочит на БВП на Германия за второто тримесечие ще бъде оповестен в 09:00.

В 11:30 ще излязат данни за потребителските във Великобритания през юли. Тези данни често водят до краткосрочен ръст във волатилността на британския паунд.

По обяд ни очакват сведения за икономиката на еврозоната като предварителните данни за БВП за второто тримесечие, безработицата и индустриалното производство. След последната среща на ЕЦБ излезе информация, че президентът на централната банка Марио Драги е обещал да разхлаби още повече монетарната политика, тъй като перспективите за растежа са се влошили. Така данните за БВП ще бъдат проследени отблизо.

Четвъртък, 15 август

По време на азиатската сесия ще бъде публикуван доклада за пазара на труда в Австралия, който може да има ключово значение за следващото решение на Резервната банка на Австралия. Пазарните очаквания са за 26 800 нови работни места през юли и безработицата да се запази на нива от 5,2% за четвърти пореден месец. Евентуални по-слаби данни от очакваните ще увеличат сериозно шансовете за трето понижение на лихвите от страна на РБА за последните няколко месеца.

За 11:30 за планирани данните за продажбите на дребно във Великобритания, които имат потенциал да раздвижат временно валутните двойки с участието на GBP, макар цялото внимание да е насочено към развитието на Брекзит.

Американският календар включва продажбите на дребно, първоначалните молби за помощи от безработни, както и индустриалното производство малко по-късно. Най-голяма внимание заслужават продажбите на дребно, които ще дадат повече информация за икономическия растеж в САЩ.

Петък, 16 август

Единствените по-интересни макроикономически данни в последния ден от седмицата са разрешенията за строителство и започнатите жилища в САЩ, които ще излязат в 15:30.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.