Предварителен преглед на икономическия календар за 10-14 декември

Предварителен преглед на икономическия календар за 10-14 декември

Какво се случи на пазарите през изминалата седмица?

Измина една изключително динамична седмица на финансовите пазари. Новините свързани с търговското напрежение между САЩ и Китай бяха един от основните двигатели на пазарите. Вашингтон и Пекин влязоха в известна полемика в дните след подписването на споразумението за временно спиране на търговската война. Именно новините за това споразумение изстреляха финансовите пазари в понеделник, но рисковите настроения бързо се влошиха.

Настроенията на фондовите пазари бяха влошени още повече след ареста на финансови директор на Huawei Менг Ванжу, която е и дъщеря на собственика на китайската компания. Арестът бе осъществен в Канада на 1 декември по поръчка на властите в САЩ.

Резкия скок при отварянето на търговията в първия ден на седмицата бе последван от разпродажба, която остави основните щатски борсови индекси на червено. Широкият S&P500 загуби 3,82%, а индексът на сините чипове Dow Jones се потопи с 3,75%. Най-големият губещ от големите три индекса в САЩ се оказа технологичния NASDAQ100, който изтри 4,18% от стойността си.

На Форекс пазара щатския долар се представи колебливо като загуби от повечето си основни конкуренти като евро, британски паунд, японска йена и швейцарски франк. “Зелените пари” успяха да натрупат аванс спрямо високорисковите канадски, австралийски и новозеландски долар. Смесеният доклад за пазара на труда в САЩ в петък също не успя да помогне на USD.

При криптовалутите пък Биткойн падна до нова най-ниска стойност за годината от 3188 долара. Така общата пазарна капитализация на цифровите валути падна до $107 милиарда, което е и 16-месечно дъно.

Какво да очакваме през следващата седмица?

Заглавията свързани с търговската война между САЩ и Китай ще продължат да диктуват настроенията на пазарите, тъй като инвеститорите продължават да следят развитието на търговският конфликт между двете най-големи икономики в света. Много сериозно внимание заслужава и гласуването от британския парламент на Брекзит сделката на Тереза Мей с Брюксел, което ще се състои във вторник.

От икономическият календар трябва да отличим данните за потребителската инфлация и продажбите на дребно в САЩ, както и срещата за Европейската централна банка за монетарната политика. Във Великобритания ще бъдат оповестени данните за БВП за третото тримесечие, както и доклада за пазара на труда. Трябва да отбележим и важните сведения за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи в Китай.

Понеделник, 10 декември

Първите по-интересни данни от икономическия календар за новата седмица са тези за БВП на Япония за третото тримесечие. Очакванията са японската икономика да се свие за второ поредно тримесечие след понижението от 0,3% през вторите три месеца.

В 11:30 ни очаква доклада за БВП за третото тримесечие и на Великобритания. Британската икономика вероятно ще отбележи минимален ръст от 0,1%, което ще е достатъчно, за да ускори растежа до 1,6% на годишна база. Въпреки това, тези данни могат да останат в сянката на гласуването на Брекзит сделката от британския парламент във вторник.

Вторник, 11 декември

Доклада за състоянието на пазара на труда в Обединеното Кралство ще излезе в 11:30, но във втория ден от седмицата цялото внимание на трейдърите ще бъде насочено към вота на британския парламент на предложеното от Тереза Мей споразумение за излизане от Европейския съюз. На карта е заложено дори бъдещето на британския премиер.

Мей многократно заяви, че нейната сделка, която включва по-силни връзки с ЕС, е единствената възможност и алтернативите са Брекзит без сделка или оставане в Европейския съюз. Прогнозите са, че Мей няма да успее да прокара сделката през парламента. Тогава на масата ще се появят сценарии като повторно гласуване, предсрочни парламентарни избори и дори втори Брекзит референдум.

Тереза Мей Брекзит сделка

В 12:00 ще бъдат оповестени резултатите от проучването на института ZEW за икономическите настроения в Германия.

Американският календар включва индексът на цените на производителите (PPI) за ноември.

Сряда, 12 декември

Основните данни в сряда са тези за потребителската инфлация в САЩ. Очакванията са потребителските цени да нараснат с 0,1% м/м през ноември, след ръст от 0,3% през октомври. На годишна база индексът на потребителските цени (ИПЦ) вероятно ще се увеличи с 2,2%, което също е по-малко от 2,5% преди месец. Прогнозите за базовият ИПЦ са 0,2% м/м и 2,2% спрямо предходната година.

Отслабващата инфлация може да повиши очакванията, че ФЕД ще прибегне до забавяне на цикъла по повишения на лихвите през 2019. Все пак, тези данни едва ли ще се отразят на предвижданото увеличение на лихвените нива на срещата Федералния Резерв на 18-19 декември.

Четвъртък, 13 декември

Европейският календар за четвъртък включва срещи на две централни банки – Швейцарската национална банка и Европейската централна банка. Докато при швейцарската централна банка промени са на практика изключени, то при ЕЦБ ще е по-интересно.

Европейските централни банкери вероятно ще сложат край на една ера. ЕЦБ ще обяви края на продължилата три години програма за количествени улеснения на стойност €2,6 трилиона. Това е ключов ход, който бе анонсиран преди 6 месеца и ще сложи край на стимулите след Глобалната финансова криза от 2008 година. Освен това от банката ще предоставят актуализираните си прогнози за БВП на еврозоната.

От ЕЦБ вече заявиха, че имат намерение да оставят лихвите непроменени поне до края на лятото на 2019 година. Но скорошните по-слаби данни за икономиката на еврозоната, както и политическата нестабилност свързана с Италия и Брекзит, накараха пазарите да изместят очакванията си за първото повишение на лихвите за декември 2019.

45 минути след края на срещата на ЕЦБ има планирана пресконференция на президента на банката Марио Драги. На нея италианеца може да даде повече информация за бъдещите насоки за монетарната политика на банката.

Европейска централна банка

Петък, 14 декември

По време на азиатската сесия Китай ще публикува данните за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи за ноември.

Последните важни икономически новини за седмицата ще са продажбите на дребно в САЩ. Пазарният консенсус е за лек ръст от 0,1% м/м, след 0,8% през октомври. Като изключим продажбите на автомобили, продажбите на дребно най-вероятно ще нараснат с 0,2% м/м. Тези данни са важни, тъй като потребителските разходи представляват около 70% от икономическия растеж.

About Борис Петров 2995 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.