Какво ни предлага икономическият календар в началото на юни?

Най-интересното от икономическия календар

Какво се случи на пазарите в края на май?

Пазарите продължават да следят с интерес отварянето на икономиките след пандемията от Коронавирус. Въпреки че новините на този фронт изглеждат по-скоро оптимистични, то една друга тревожеща тема се завърна – отношенията между САЩ и Китай.

Напоследък президентът на САЩ втвърди риториката към Китай като го обвини за глобалната пандемия от Covid-19, отношението към уйгурите и търговските политики. В същото време пък Пекин се опитва да увеличи контрола си над Хонг Конг с нов закон, който бе посрещнат на нож от част от населението на града и накара САЩ да премахнат специалния статут на автономния китайски регион.

Нека да видим как се представиха различните пазари на фона на тези събития.

Фондови пазари

Това бе втора поредна седмица на печалби на основните американски борсови индекси, а Dow Jones отбеляза най-силното си представяне за последните 7 седмици. Ето и числата за седмицата:

За месец май най-силно се представи технологичният Nasdaq с ръст от 6,75%, следван от S&P 500 (+4,53%) и Dow Jones (+4,26%). Именно Nasdaq е и единственият основен бенчмарк в Европа и САЩ, който е на печалба от началото на годината (+5,76%).

В Европа настроенията на фондовите пазари също бяха позитивни и най-големите печеливши се оказаха испанският IBEX35 и френският CAC 40.

  • DAX 30 +4.63%
  • FTSE 100 +1.02%
  • CAC 40 +5.64%
  • IBEX 35 +5.96%
  • FTSE Mib +5.09%

През май най-силно от европейските индекси се представи немският DAX 30 с повишение от 6,68%. Далеч зад него останаха останалите големи европейски показатели, който добавиха между 2% и 3% към стойностите си.

В азиатско-тихоокеанския регион също имаше стабилни повишения на част от пазарите:

  • Nikkei 225 +7.31%
  • S&P / ASX 200 +4.71%
  • Shanghai Composite +1.37%
  • HSI 50 +0.14%

Японският бенчмарк скочи с цели 11,51% през май, докато австралийският му колега S&P/ASX 200 се повиши с почти 10%. В същото време повечето китайски пазари останаха на червено за месеца.

Борсови индекси в края на май
Източник: Forexlive.com

Форекс

Високият риск апетит на пазарите не пропусна и валутния пазар и търсенето на високодоходни валути като австралийски и новозеландски долар нарасна. Именно AUD се оформи като най-силно представящата се основна валута за седмицата, следван от NZD.

В края на класацията пък ще открием традиционни валути убежища като японската йена и щатския долар.

Австралийският долар бе най-силно представилата се основна валута и за целия месец май, отново следван плътно от своя новозеландски съсед.

Суровини

Високорисковите настроения на пазарите не успяха да засегнат сериозно цената на актив убежище като златото. Ценният метал бе подкрепен от слабостта на щатския долар и добави 1,22% към стойността си.

Петролът WTI, който в края на април падна до негативни нива за първи път в историята регистрира 5 поредна седмица на ръст. Този път WTI добави около 7,42% за седмицата. За целят май пък растежът на щатския суров петрол е колосалните 78,67%.

Другият бенчмарк на цените на суровия петрола на световните финансови пазари – Brent поскъпна със 7,40% за седмицата и почти 43% за изминалия месец.

Криптовалути

Последната седмица бе силна и на пазара на криптовалути. Всички дигитални валути от топ 10 по пазарна капитализация повишиха стойността през последната седмица. Големият печеливш се оказа Етер, който скочи с почти 14% за последните 7 дни.

Най-голямата криптовалута – Биткойн нарасна с 4,75% и се търгува на цена около $9484 (31 май, 18:20).

Какво да очакваме в началото на юни?

Седмичният икономически календар в началото на юни предлага някои доста интересни събития и данни. Разбира се, когато става въпрос за началото на месеца вниманието на пазарните участници е насочено към доклада за пазара на труда в САЩ, който излиза в петък.

Освен това, през новата седмица ни очакват срещи на 3 от основните централни банки – Резервната банка на Австралия, Канадската централна банка и Европейската централна банка.

Внимание заслужават и някои други макроикономически данни като БВП и продажбите на дребно в Австралия, индексите за активността (PMI), първоначалните молби за помощи за безработни и заетостта в Канада.

На политическият фронт пазарите ще продължат да следят напрежението по оста САЩ-Китай и продължаващите Брекзит разговори.

Понеделник, 1 юни

Първият ден от седмицата икономическият календар включва индексите за активността в производствените сектори на много страни по света. Началото е в 02:00 с показателя за Австралия, следва Китай, страните от еврозоната, Великобритания и САЩ.

Вторник, 2 юни

Резервната банка на Австралия ще обяви своето решение за монетарната политика в 07:30. След последното изявление на гуверньора на банката Филип Лоу, че пакетът от мерки, който влезе в сила в началото на март “работи и изгражда мост към възстановяването”, едва ли може да очакваме сериозни промени в политиката на РБА на тази среща.

Сряда, 3 юни

Докладът за БВП на Австралия за първото тримесечие ще излезе в 04:30. Прогнозите са, че австралийската икономика се е свила с 0,3% през първите три месеца на годината. Ако предвижданията се оправдаят, то това ще е първото понижение на БВП на Австралия от третото тримесечие на 2016 година.

БВП на Швейцария за първото тримесечие на 2020 година ще излезе в 08:45. Прогнозите са за спад от 0,9% на швейцарската икономика.

Индексът за активността в сектора на услугите на британската икономика през май ще бъде оповестен в 11:30.

Данните на ADP за заетостта в частния сектор, които често са считани за предшественик на официалния доклад в петък, ще излязат в 15:15.

В 17:00 пък ще излезе и индексът на активността в непроизводствения сектор в САЩ на Института по доставките.

В същия час Канадската централна банка ще обяви своето решение за монетарната политика. В последното си изявление, пред Националния финансов комитет, гуверньорът на банката Стивън Полоз заяви, че “ако е необходимо допълнително парично стимулиране, за да постигнем нашите инфлационни цели, банката разполага с инструменти за предоставяне на тези стимули.”

Все пак централните банкери на Канада едва ли ще прибегнат до нови стимули още на тази среща, а по-скоро ще изчакат, за да видят резултатите от предприетите вече мерки.

В 17:30 щатската Energy Information Administration ще оповести числата за петролните запаси.

Четвъртък, 4 юни

Продажбите на дребно в Австралия през април ще излязат в 04:30.

PMI индексът за строителния сектор на икономиката на Великобритания е планиран за 11:30.

Решението на Европейската централна банка за монетарната политика ни очаква в 14:45. Въпреки че, след като вече обяви програма за стимулиране на икономиките от еврозоната на стойност €750 милиарда, натискът върху ЕЦБ намаля, то все още някои очакват, че европейските централни банкери ще анонсират нови стимули на тази среща.

Освен това ЕЦБ трябва да публикува новите си икономически прогнози, а срещата на банката ще бъде последвана от пресконференция на президента Кристин Лагард.

В 15:30 ще излязат първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ през последната седмица. Броят им надхвърли 40 милиона от средата на март насам.

Петък, 5 юни

Доклад за пазара на труда в САЩ

Последното ключово събитие от икономическия календар, но не и последно по важност е доклада за състоянието на пазара на труда в САЩ през май.

Анализаторите от Wells Fargo очакват спад с нови 8 милиона работни места извън селското стопанство, след като този индикатор се срина с 20,5 милиона през април. Това бе и най-големият срив на новите работни места в историята. Прогнозата на щатската банка за безработицата е, че ще удари 20%.

“Един показател, който ще наблюдаваме отблизо това е причината за безработицата. Настоящата рецесия е белязана от огромно увеличение на лицата, които посочват, че са “временно уволнени”. Те рядко имат голяма връзка с бизнес цикъла, докато днес почти 4 от 5 работника смятат, тяхната загуба на работата е временна.”

Според анализаторите на Wells Fargo основният въпрос е колко от тези временни уволнения ще се превърнат в постоянни.

По същото време ще излязат и данните за заетостта в Канада, където се очаква спад от половин милион работни места и безработица от 15%.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.