Стратегия за търговия на икономически и финансови новини

Каква стратегия да използваме за търговия на икономически и финансови новини ?

Търговията на икономически и финансови новини е още един полезен инструмент, който е добре да имате в арсенала си. Има обаче правилен и грешен начин за търговия на новини. Тази статия има за цел да Ви насочи към това как да разпознавате важните икономически и финансови новини. Тези които ще имат сериозен ефект върху пазарите и могат да бъдат печелившо търгувани. Освен това, ще Ви помогне да намерите точните нива на вход, стоп лос и тейк профит.

Разпознаване на ключовите икономически и финансови новини от света.

Първият аспект на търговията на икономически и финансови новини от света е да успявате да отделяте важните от второстепенните новини. Всеки ден има буквално стотици данни, интервюта, блог постове, коментари и актуални новини. Въпреки това, само една малка част от тях предлагат възможности за търговия, може би не повече от 1-2 седмично. Следователно първата стъпка при изграждането на стратегия за търговия на икономически и финансови новини е разпознаването на ключовите от тях.

Но как да направите това? Е, направете го като разберете накъде е насочен фокуса на пазарните участници. Най-лесно ще го обясним с едни пример:

Към момента, в който пиша статията един от най-добрите примери е британския паунд (GBP), тъй като Великобритания е в центъра на интензивни преговори за напускане на Европейския съюз. Това кара пазарите да включат в цените възможност за раздяла без сделка. А през последната година в GBP са се натрупали голямо количество къси позиции , поради липсата на сериозен напредък в Брекзит преговорите.

Следователно по време на този период паундът е много чувствителен към заглавията свързани с Брекзит преговорите, а по-важните от тях водят до бързи и резки движения при GBP. Това е страхотно време за търговия на икономически и финансови новини.

Кога да влезем на пазара при търговия на икономически и финансови новини?

Сега вече сме наясно с динамичната ситуация около GBP и знаем кои заглавия е добре да търгуваме. По-конкретно, това ще бъде всяко съобщение, което посочва как вървят Брекзит преговорите. През последните няколко седмици станахме свидетели на голям брой такива заглавия. Въпреки това, не е добре да видите тези заглавия в края на деня и директно да ги търгувате. Не, при тези заглавия трябва да се влезе на пазара в първите 5 минути от пускането на новините.

Търговия на икономически и финансови новини - GBP/USD
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Как да поставите стоп лос при търговия на последни финансови новини?

Този момент е ключов, защото в такъв момент някои то свещите са много големи. Не бихте искали да рискувате прекалено много, в случай че анализа Ви на дадените последни финансови новини се окаже грешен. Ето защо, едно разумно място за позициониране на стоп лос е да го поставите под 50% от точката на 5-минутната свещ. Това ще ви помогне да ограничите риска, но също така ще дадете на сделката малко място за дишане. А ако Вашия анализ е грешен или просто сте влезли на грешни новини, загубата ще бъде ограничена.

Погледнете графиката по-долу, за да видите пример за мястото, където можете да поставите стоп лоса си. Другата алтернатива, разбира се, е да поставите стоп лоса си под дъното на 5-минутната свещ. Това обаче е препоръчително в ситуация, в която смятате, че новината вероятно ще има значителни последствия и в следващите няколко сесии. Например, когато някоя централна банка изненада пазарите с повишаване или намаляване на лихвения процент.

Колко печалба да приберем при търговия на актуални финансови новини?

При този вид търговия Вие трябва да наблюдавате печалбата си много внимателно и да не ставате твърде алчни. Можете да вземете определен брой пипса или да потърсите слабост на 1 -минутна графика и да се възползвате от печалбата си, когато видите оформяне на връх (или дъно). Трябва да помните, че поради естеството и, търговията на актуални финансови новини вероятно ще бъде краткотрайна, тъй като пазарите се изтеглят и не се движат в права линия.

Тази техника е много краткосрочна и просто се опитвате да търгувате резкия скок (или спад). В някои случаи ще видите, че Вашият стоп лос ще бъде ударен още по време на същата търговска сесия ако не реагирате бързо. Така че, винаги си струва да обмислите прибирането на печалбата и след това отново да влезете в сделка от по-добро ниво, ако смятате, че настроението вероятно ще продължи през сесията.

Ето, вече имате насоки затова как да търгувате икономически и финансови новини. В някои случаи новините ще са повече политически, но важното е да знаете, че пазарите са насочили вниманието си към тях. Трябва да се отбележи, че новините са високорискови събития и търговията свързана с тях може да не е подходяща за всички трейдъри.

Икономически и финансови новини в реално време

Последното парче от пъзела е да си осигурите достъп до икономически и финансови новини в реално време. В онлайн пространството ще намерите доста добри и достоверни източници в тази насока. Освен това, много вероятно е Вашия брокер да предлага лесен достъп до инструмент като икономически календар. За да търгувате актуалните икономически и финансови новини, тези добавки може да бъдат от решаващо значение за изхода на Вашата сделка.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.