Японски свещи: Стратегии и съвети

Японски свещи: Стратегии и съвети
Японските свещи представляват може би най-добрия и един от най-използваните видове графики.

Как да използваме японски свещи в търговията на финансовите пазари?

Японските свещи представляват може би най-добрия и един от най-използваните видове графики. Те превъзхождат значително линейните графики и са визуално по-приятни от бар графиките. Познаването само на техническите индикатори има доста недостатъци. Те изостават, преначертават се и в някои случаи са твърде двусмислени. Именно затова познаването на ценовото движение е задължително. В този смисъл графиките с японски свещи могат да дадат на трейдърите добра представа затова какво точно се случва на пазара и да им помогнат да намерят най-вероятния сценарии за бъдещето.

Ето и няколко основни съвета за ползването на японски свещи.

1. Обръщащите конфигурации са по-ефективни от тренд продължаващите. Първо, моделите от японски свещи за обръщане са по-лесни за забелязване. Второ, те дават по-надеждни сигнали. Така че, търсете повече моделите за обръщане и не губете много енергия за търсене на продължаващите.

2. Има два критерия за ценови модел от японски свещи: формата на модела и предходната тенденция. Изпълнението на само един от тях, не е достатъчно за търговски сигнал. Например, на снимката по-долу, първият образец наистина е бичо поглъщане, защото се е образувал след силен низходящ тренд. Във втория случай, моделът, който изглежда досущ като първия не е бичо поглъщане, тъй като не е бил предшестван от ясно изразен низходящ тренд.

Японски свещи - Бичо поглъщане

3. Не забравяйте за големите времеви рамки. Проверявайте седмичните графики всеки уикенд за обръщащи свещни конфигурации- сигналите са редки, но са добри и могат да ви дадат добри идея за търговия за дълъг период от време. Месечните графики с японски свещи могат да предложат редки, но силни сигнали.

Японски свещи - Чук и Падаща звезда

4. Доджи дава сигнал за обръщане след различна тенденция или близка до важна подкрепа/съпротива. Ако доджи се образува при движение настрани, то не предлага сигнал. Ако се образува доджи по време на низходящ тренд, потвърждението на сигнала за обръщане е абсолютно задължително(бича свещ или дъно на осцилатор). Според японците това е така, защото тежестта на пазара все още може да промени цената, въпреки появата на доджи. В допълнение, доджи засилва други сигнали. Например, доджи плюс харами вероятно ще предизвика мощен обрат.

5. Пин свещите(или Pinbars) са добър показател, че пазарът е уморен и не иска да се движи повече в тази посока. Самото присъствие на серия от японски свещи с дълги опашки разкрива променливи пазарни настроения.

Японски свещи - Пин

6. Чукът може да има всякакъв цвят. В “бичи” цвят, обаче, ще е по-силен сигнал за покупка.

7. Моделите от японски свещи “Обесен” и “Харами” се нуждаят от задължително потвърждение.

8. Има фактори, които засилват сигналите на свещните модели. Например, гап от затварянето на предходната свещ, създава по-добри условия за обрат при образувано доджи и “звезда”(сутрешна, вечерна, падаща).

Освен това, поглъщането е по-силен сигнал, ако има значителна разлика в размера на двете свещи, които оформят модела, и ако свещите имат големи тела.

Японски свещи - модели

9. Потърсете модели от японски свещи, когато осцилаторите са близо до върхове или дъна. Пълзящите средни или статичните подкрепи/съпротиви също могат да ви помогнат да прецените валидността на моделите.

Японски свещи и технически индикатори

10. Колкото по-лесно можете да забележите свещен модел, толкова по-добър сигнал е той , тъй като повече трейдъри ще го видят и ще се съобразят с него.

11. Има няколко индикатора за МetaTrader 4 които могат да ви помогнат да разпознаете конфигурации с японски свещи. Никой от от тях обаче не е перфектен. Основният проблем е, че те само подчертават моделите, но не отчитат дали са били формирани след различна тенденция или не. В резултат на това препоръчваме да използвате такива индикатори само, за да видите потенциални модели. След това ще трябва да прецените тяхната валидност като използвате знанията си.

За финал бихме искали да отбележим, че е по-добре да знаете по-малко модели с японски свещи, но да ги познавате добре. Започнете с доджи, обесен, чук, падаща звезда, поглъщане, харами и вътрешен бар.

И накрая ще завършим с една реплика от книгата на Стив Нисън “Japanese Candlestick Charting Techniques”: “Свещите са създадени да дават светлина на човека – нека това е така и при вашата търговска практика”.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.