Японска йена: Какво всеки трейдър трябва да знае?

Какво е японска йена?

Японска йена е официалната валута на Япония и Йен (“Yen”) означава кръгъл обект на японски език. Тя установена от правителството на Меджи през 1871 година като част от програмата за модернизация на страната. Идеята му е да се отхвърли многополюсния валутен режим на Япония, поддържан от местните феодални власти и вместо това да имитира европейските си колеги, като въведе еднаква валута в цялата страна.

История на Японска централна банка?

Японската централна банка е централната банка на страната. Създадена през 1882, тя получава монопол върху контрола върху паричното предлагане, като начин да се предотвратят други страни да секат йени. От началото на 90-те години на миналия век японската валута започва да изживява онова, което гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода описва като “хронично заболяване” на дефлацията.

Японската централна банка започна да прилага редица политики, предназначени да противодействат на дефлационната спирала на йената, и през 1999 година е пионер в това, което наскоро бе наречено “бъдещи насоки”. Това беше ангажимент за постигане на “стабилен нулев процент или увеличение” на потребителската инфлация(Индекс на потребителските цени).

Въпреки постигането на положителни данни за индекса на потребителските цени през 2006 година, жилищната криза през 2008 доведе до връщане на курса на японска йена в отрицателна територия, принуждавайки Японската централна банка да коригира стратегията си.

През 2013 година централната банка и японското правителство се съгласиха да работят заедно, за да постигнат целта си за инфлация от 2%. Усилията бяха подкрепени от програмата “три стрели” на японския премиер Шинзо Абе, която се състоеше от стратегия за растеж, гъвкава фискална политика и смела монетарна стратегия.

Японска йена и Шиндзо Абе

Монетарна политика на Японската централна банка

През същата година Японската централна банка стартира програма за количествени и качествени облекчения (QQE). Програмата с неконвенционални политики се състоеше в закупуване на японски правителствени облигации (JGBs) в размер на 80 трилиона йени. Тя е начин да се упражни низходящ натиск не само върху краткосрочните номинални лихвени проценти, но и по цялата крива на доходността.

Когато QQE бе сметната за недостатъчна, Японската централна банка възприе политика на негативни лихвени проценти от -0,1% върху свръхрезервите, които финансовите институции държаха в банките. 

Когато това също се оказа малко за достигане на желаното ниво на инфлация при японската йена, ЯЦБ добави и контрол на кривата на доходността (YCC). Този ход даде и името на стратегията и за монетарната политика “Количествени и качествени облекчения с негативни лихвени проценти и контрол на кривата на доходността”.

Контролът на кривата на доходността включва запазване на доходността по 10-годишните японски облигации около 0, докато краткосрочните лихвени проценти остават негативни. Целта на този подход е като цяло по-стръмна крива на доходността, което означава увеличения на разликата между доходността на краткосрочните и дългосрочните облигации.

Какво движи курса на японска йена?

1. Ниски лихвени нива

Много ниските лихвени нива в Япония след 90-те години на миналия век означават, че йената е много евтина за заеми. Това стимулира използването на търговски стратегии като “кери трейд”. При нея трейдърите използват евтината за заемане японска йена за покупка на високодоходни активи. Това им позволява да спечелят разликата между лихвените проценти като доходност.

2. Пазарни настроения

Когато финансовите пазари са сравнително оптимистични и възвръщаемостта на трейдърите е в безопасност, нарастващото търсене на активи с по-висока доходност води до допълнително повишение на цените им. Такива пазарни условия обикновено се характеризират с нарастващи фондови пазари.

Въпреки това, обрат в пазарните настроения премества вниманието на инвеститорите към запазва не на капитала. Трейдърите и инвеститорите, които са закупили по-рискови активи активи с йена взети назаем, излизат от тези позиции и купуват обратно японска йена. Това води до по-висока цена на японска йена.

Практически много често може да ставаме свидетели на обратна корелация между японска йена и рискови активи. Това означава тези с относително по-висока възвращаемост в сравнение с по-безопасни алтернативи (общ пример за разлика между “рискови” и “безопасни” активи е тази между акции и облигации).

3. Основни икономически индикатори

При типичен режим на монетарна политика – нещо, която Япония не е изживявала от повече от 30 години, основни икономически показатели като индекс на потребителските цени и БВП често показват посоката на лихвените проценти и по този начин влияят върху обменните курсове.

Борба на Япония с упорито ниската инфлация през последните десетилетия означава, че курса на японска йена не реагира толкова чувствително на такива катализатори.

Търговия с японска йена

Третата най-търгувана валута в света се казва именно японска йена. Йената е отговорна за 22% от глобалния пазарен оборот (според Банката за международни плащания). Високите нива на ликвидност, особено когато става въпрос за двойка с щатски долар (USD/JPY) води до тесни спредове и гладко изпълнение на сделките в сравнение с по-малко използвани активи.

Освен това механизмите, залегнали в основата на “кери трейд”, правят японската йена общ начин да изразят мнението си за общите тенденции на пазара. Тъй като японската валута често пада, когато пазарите са в общи линии оптимистични и печели по време на смут, тя може да послужи като полезно средство за експозиция към широки пазарни промени в настроенията.

Например, курсът на японска йена отбеляза експлозивни печалби, когато акциите се понижиха на фона на световната финансова криза през 2008 година. След това поевтиня, тъй като възстановяването започна в началото на 2009, както е показано на графиката по-долу.

Най-търгувани валутни двойки с японска йена

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.