Японска йена – най-добрата валута убежище

Японска йена - най-добрата валута убежище
Има само една сделка, която можете да направите на Форекс пазара, когато инвеститорите бягат от риска - да купите японска йена.

Сигурната японска йена е по-добро убежище от швейцарския франк.

Има само една сделка, която можете да направите на Форекс пазара, когато инвеститорите бягат от риска – да купите японска йена. Това е мнението на анализаторите от Citigroup, които сравняват представянето на японската йена с швейцарския франк, в дните, в които борсовия индекс S&P 500 губи 2% или повече. Докато швейцарската валута определено се представяше по-добре преди Глобалната финансова криза през 2008, сега японската йена категорично заема първото място, смятат анализаторите.

Японска йена - най-добрата валута убежище
Източник: Bloomberg

Нискорисковата японска йена доказа, че по-силната от двете през миналата седмица. Йената нарасна с повече от 1,3% срещу щатския долар за 5 дни до понеделник. Това бе период, в който американският широк бенчмарк S&P 500 регистрира два поредни дневни спада с повече от 2%. В същото време швейцарският франк спечели само 0,5% за същия период.

“При перспективите волатилността на пазарите да остане висока до края на годината, вероятно ще се появят все по-чести нискорискови периоди”, написаха анализаторите от Citigroup. “Има само една ярко изразена валута убежище, която трябва да притежавате.”

Японска йена vs Швейцарски франк

Анализаторите от Citi показват, че когато центъра на нискорисковите настроения е Европа тенденцията е японската йена да се представя по-силно от франка. Така развенчава конвенционалното мислене, че франка трябва да печели най-много в подобни ситуации. За азиатските епизоди няма ясно отклонение между двете.

Анализаторите изтъкват няколко възможни причини сигурната японска йена да приеме титлата най-добрата валута убежище от 2008 година насам. Те включват по-добро покритие на късите позиции в японска йена, промени в швейцарските банкови правила и понижаването на йената спрямо франка. От Citi посочиха и по-големия резерв от японски активи в чужбина, което позволява по-голямо репатриране, отколкото в Швейцария.

Разликата в политиките на централните банки също е ключова. Японската централна банка (ЯЦБ) се намеси на валутния пазар само 8 дни след кризата. В същото време, интервенциите на Швейцарската национална банка бяха редовни, в опит да провери силата на франка.

“Поради евтината японска йена, Япония има най-голямата частна инвестиционна програма в света и ЯЦБ предприе подход на ненамеса на пазара. Има само една нискорискова сделка – да купите японска йена”, завършват анализаторите от Citigroup.

USD/JPY

Междувременно, избягването на риска след срива на фондовите пазари на 10 октомври потопи валутната двойка USD/JPY до едномесечно дъно 111,62. Все пак, цената рикошира в 7-месечната възходяща тренд линия и се върна над 112,00. Така USD/JPY може да възобнови бичата инерция от последните месеци и купувачите да погледнат отново към 113,17 и почти едногодишния връх 114,50.

От друга страна, дневно затваряне под споменатата тренд линия (111,63) ще даде повече увереност на мечките, които ще се опитат да тестват дъното от септември 110,38 и психологическата фигура 110,00.

Японска йена долар
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 USDJPY D1
About Борис Петров 374 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.