HSBC e извършила първа търговска финансова транзакция използвайки блокчейн

В понеделник от HSBC обявиха, че са извършили първата търговска финансова сделка използвайки блокчейн технология, което е важна стъпка към повишаването на ефективността и намаляване на грешките при финансирането на международната търговия.

HSBC и холандската банка ING успешно приключиха сделката за хранителната и селскостопанска група Cargill, се казва в изявление на британският кредитор.

Използването на блокчейн технология в банковата индустрия се очаква да намали риска от измами в акредитивни и други транзакции, както и да намали броя на използваните стъпки.

Акредитивите са един от най-широко използваните начини за намаляване на риска между вносителите и износителите, което спомага за гарантирането на транзакции за повече от $2 трилиона, но процесът създава “дълга опашка от хартия” и отнема между пет и 10 дни за обмен на документация, съобщава Ройтерс.

“В момента купувачите и доставчиците използват акредитив, обикновено свързан с физическо прехвърляне на хартиени документи, за да подкрепят транзакциите”, каза Вивек Рамачандран, глобален ръководител на иновациите и растежа в банковия отдел на HSBC.

“Значението на  това за бизнеса е, че транзакциите с търговско финансиране ще са опростени, по-бързи, по-прозрачни и по-сигурни.”

Поставянето на цялата документация, свързана с търговията в азиатско-тихоокеанския регион, в електронна форма, може да намали времето, необходимо за износ на стоки до 44%, и да понижи разходите до 31%, се казва в изявлението на HSBC, цитирайки проучване на Организацията на обединените нации.

About Борис Петров 375 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.