Хората стават все по-маловажни на валутния пазар

Хората стават все по-маловажни на валутния пазар
Равняващия се на $5.1 трилиона дневно валутен пазар, който е и най-големия финансов пазар губи човешкото докосване от автоматизираните търговски системи.

Равняващия се на $5.1 трилиона дневно валутен пазар, който е и най-големия финансов пазар губи човешкото докосване от автоматизираните търговски системи.

Това е заключението на участниците на Форекс пазара анкетирани от организаторите на конференцията TradeTech FX в Маями. 94 от 100 участвали в допитването имат за цел да автоматизират все повече от своите операции през следващите три години. Всички анкетирани са базирани в Северна Америка.

Пазарът приема електронна и алгоритмична търговия и от Coalition Development Ltd са оценили, че от 2012 до 2016 банките са орязали заетите в отделите продажби, трейдинг и изследвания с около 25%, що се отнася до валутите от Г-10. Автоматиката получава предимство в едни от най-големите банки в света, които бяха забъркани в свързани със скандали на валутния пазар, които доведоха до повече от $10 милиарда наказания. Миналия месец, бившият изпълнителен директор на HSBC бе първия осъден за неправомерно използване на вътрешна информация, след разкритията предизвикали разследвания по целия свят.

„Тези скандали просто ускориха това движение“ към технологията, която позволява на инвеститорите да изпълняват поръчки онлайн и да получават по-добри цени по-бързо, каза Пареш Упадхиая, портфолио мениджър в Amundi Pioneer Asset Management, който контролира около $83 милиарда. „Това прави хората малко по-малко нервни и по-приемащи регулациите“, смята Упадхиая, който също участва в консултативния съвет на конференцията и взе участие в проучването.

Проучването показа, че пазарните участници все още имат възможност да увеличат размера на търговията, която не преминава през човешка ръка. 62% от хората са автоматизирали 25% от техните парични потоци. А само 8% заявиха, че автоматизацията представлява повече от 50% от потоците им.

„Това е необратима тенденция“, каза Упадхуая. „Фокусът върху управлението на капитала определено е най-доброто за нашите клиенти и също така е важно да се запазят разходите ниски.“

Приоритети и Регулации

Ето и някои други твърдения от допитването TradeTech FX, което се проведе през третото тримесечие.

Най-големият приоритет на валутните трейдъри, освен бързата екзекуция са:

  • Преоценка на взаимоотношенията брокер контрагент(54% от участниците)
  • Намиране на алтернативни източници на ликвидност(49%)
  • Намаляване на разходите (47%)
  • Регулациите имаха положителен ефект върху капиталовите пазари през последното десетилетие(64% от анкетираните са съгласни с това твърдение)
  • Лондон ще загуби статута си на глобална валутна столица след Брекзит(77% от участниците са съгласни).

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.