По-голяма история – по-голям финансов балон

Теорията за по-големия глупак обяснява почти всеки финансов балон.
Теорията за по-големя глупак влиза в сила, когато цената на дадена стока не се определя от нейната вътрешна, а от ирационалните убеждения и очаквания на пазарните участници.

Теорията за по-големия глупак обяснява почти всеки финансов балон.

Някои неща имат вътрешна стойност. Най-очевидният пример е акция с дивидент. Абсолютният под на капитала е нейният дивидент и колкото по-дълго бизнесът зад нея е печеливш, стойността и ще е кратно на този дивидент.

Други неща нямат вътрешна стойност. Това включва почти всичко, което не дава доходност. Често цените на тези неща се покачват и падат, базирайки се на бъдещи очаквания за печалбите или доходността. В други случаи има оценка на тяхната полезност. Петролът например, може да бъде преработен в бензин, който може да се използва за транспорт или за десетки други приложения.

Често има спор за полезността или спор за бъдещата доходност, което може да доведе до спор за цените. Един от начините да го разрешите е модел, но често пъти той е изпълнен с толкова предположения, че е безполезен.

Следователно от какво се определят цените? Очевидно от пазара.

Теорията на по-големия глупак - финансов балон

Какво представлява теорията за по-големия глупак?

Теорията за по-големя глупак влиза в сила, когато цената на дадена стока не се определя от нейната вътрешна (фундаментална стойност), а от ирационалните убеждения и очаквания на пазарните участници. По същество става дума за закупуване на стока на определена цена, с цел след това да бъде продадена на следващия глупак на по-висока. Тази стока може да бъде акция, борсов индекс, суровина, криптовалута и тн.

Този порочен кръг ще продължи до момента, в който участниците на пазара не се събудят и не разберат, че стоката вече не си струва стойността. Най-добрият пример вероятно е този с лалетата, където холандците продават къщи и земи само за луковици от лалета.

Колкото и абсурдно да звучи, тогава и най-рационално мислещите са били замесени в тази лудост. Идеята на теорията за по-големия глупак е, че цената на определена стока може да нараства толкова, колкото следващият човек вярва. С такива нерационални вярвания и очаквания за пазара, в крайна сметка се стига до финансов балон.

Пример за финансов балон

Най-скорошният очеваден пример за финансов балон са криптовалутите. Биткойн не предлага доходност, но все пак има някаква полезност. За някои тази полезност може да замени щатския долар като глобална обменна валута. За други Биткойн е начин да се улеснят транзакциите. А за останалите, той е просто удобен инструмент за престъпниците. Как ще го оцените, зависи от това как виждате бъдещата му полезност.

Друг начин за ценообразуване е просто да се види как се възприема от останалите. Може да вярвате, че цялата му полезност е безпочвена, но ако вярвате, че други го купуват, защото вярват в тези неща, тогава е рационално да купувате.

Именно това е причината някои да очакват, че цената на Биткойн ще се повиши, без да го смятат за реална валута. При него единствената търговия е на базата на интереса (“hype”). Фундаментите са просто без значение. Единственото, което има значение, е колко са ентусиазирани истинските вярващи.

Ако погледнем по-отблизо ценово движение на Биткойн, виждаме силна корелация с популярността му в Google Trends от самото начало. Това е идеалният пример за Теорията на по-големия глупак и как тя води до финансов балон.

Биткойн и популярността му в Google Trends - финансов балон
Източник: ING Economics

Голяма история – голям финансов балон

Можем да твърдим, че Биткойн беше наистина голяма история. Той беше пълен с внушения за прозрачност, доверие, проследяване, ефективност. Освен това беше достатъчно сложен, че не беше достъпен, но все пак привлекателен по начина, по който са всички технически нововъведения.

Цената по същество проследи покачването на експозицията, тъй като все повече хора научваха за него и определена част от тях инвестираха. Проблемът е, че в крайна сметка остана без хора, които да инвестират.

Малко преди върха на криптовалутите всякакви самохвалковци без знания и опит бяха купили. Именно това бе началото на края. Други хора разказваха истории за своите баби и дядовци, които ги питали как да купуват крипто.

Именно тук трябва да припомним пазарната мъдрост продавай, когато всички купуват, купувай, когато всички продават. Но все пак: “Да купуваш, когато другите неистово продават и да продаваш, когато другите купуват енергично, изисква много голяма твърдост.” – Сър Джон Темпълтън.

Финансов балон

Какво е финансов балон?

В коментарите през изминалата седмица, създателят на Етериум Виталик Бутерин засегна точно това:

“Блокчейн пространството достига до точката, когато таванът се вижда. Ако в този момент говорите със един средно образован човек, той вече е чувал за блокчейн поне веднъж. Вече няма възможност за 1000-пъти увеличение на това пространство.”

Взимането на решения за покупка/продажба спрямо това, което сте чули от хората на улицата звучи абсурдно, но някои от най-известните трейдъри са правили точно това. Джо Кенеди, баща на Джон Ф. Кенеди, изтъкна, че е продал цялото си портфолио от акции преди катастрофата през 1929 година, защото момче лъскащо обувки му дало някои съвети за акции. Той разбрал, че когато момчетата лъскащи обувки дават съвети, значи пазарът е твърде популярен, за да се извлече полза.

Ето как Джон Мейнард Кийнс описа Теорията на по-големия глупак:

“Представете си конкурс за красота, където съдиите знаят, че тъй като красотата е в очите на зрителя, решението ще бъде взето на базата за мнението на съдията. Някой, който иска да предскаже резултата, трябва да оцени възприятията на съдията, а не красотата на състезателя. В резултат на това вашият глас за победителя няма да зависи от това кое ви се струва най-хубаво. Вместо това, вашият глас ще зависи от това как смятате, че съдиите ще гласуват.”

Марихуана акции - финансов балон

Откъде ще дойде следващият финансов балон?

Всичко, което няма вътрешна стойност, полезност или има голяма несигурност, е невъзможно да се оцени и няма реален анализ за този финансов пазар. Вместо това просто оценявате какво мислят другите хора.

Големият балон в момента е в акциите свързани с марихуаната. Историята е, че ще бъде легализирана. Това вече се  случи в Уругвай, а през октомври ще се случи в Канада. Това постави началото на спекулации за това как компаниите продаващи марихуана ще натрупат състояния.

Пет акции поскъпнаха наистина сериозно. Това започна миналата година в Канада, след като някои производители се покачиха 10 пъти само за няколко месеца.

Финансов балон - компании за марихуана

Втората вълна на този финансов балон започна с убеждението, че марихуаната в крайна сметка ще бъде легализирана в световен мащаб. Той се засили с листването на Tilray на Nasdaq. Това е първият, когато американската компания нараства средно с 15%  на ден, откакто стартира.

Някой, който е закупил акциите на Tilray по време на публичното предлагане (IPO) в началото на август вече ще е направил 500% печалба. И именно тук е проблема.

Марихуаната е изключително лесна за отглеждане. На практика можеш да израсне в канавка. Разбира се, качеството може да е различно, но ако може да отгледате по-нискокачествен iPhone в задния си двор, тогава Apple нямаше да бъде компания за 1 трилиона долара.

Но за един финансов балон това няма значение. Легализирането на марихуаната е чудесна история. Хората несъмнено харчат много пари за марихуана и компаниите могат да печелят добре. Въпреки, че за момента изглежда, че това не е история, която да звучи достатъчно завладяващо, така че глупаците по света да и повярват.

Ето и графиката на търсенията в Google Trends на акции свързани с марихуана:

Финансов балон - търсене на компании за марихуана

Урокът

Урокът е прост. Когато оценявате някои активи, не е задължително да можете да ги разберете. Просто оценявате историята. Ако това е достатъчно завладяващо, активът ще продължи да нараства, докато доставките на глупаци бъдат изчерпани.

Просто: Цената, на която трябва да купите нещо, не винаги е неговата присъща стойност, а полезността, това е, което смятате, че някой друг ще плати за него.

About Борис Петров 3050 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.