Защо Goldman Sachs са бичо настроени към суровините през 2019?

Защо Goldman Sachs са бичо настроени към суровините през 2019?

Защо от Goldman Sachs са бичо настроени към суровините?

Очакванията за по-слабо предлагане на петрола, повече стимули за китайската икономика и политическата несигурност засилват надеждите за силно представяне на суровините, смятат от Goldman Sachs.

Джеф Кърис, главен анализатор на суровини в Goldman заяви пред CNBC в средата на януари, че от банката са бичо настроени към суровините като петрол и злато, поради няколко причини. Две от причините са, че Федералният Резерв ще забави темповете на вдигане на лихвите и по-слабия щатски долар.

“Ние сме бичи към суровините”, каза Кърис. “Първо, защото ще видим пауза в повишаването на лихвените проценти. Второ, доларът наистина е прекалено силен и вероятно ще отслабне, за разлика от предходната година”. По-слабият долар може да направи петрола по-атрактивен за инвеститорите, тъй като цените на “черното злато” са деноминирани в щатски долар.

Петролните пазари получиха силен тласък, когато ОПЕК и съюзниците решиха да свият предлагането отново, през декември. Още подкрепа дойде и от китайските икономически стимули, които може да повишат търсенето на петрол. Цените на петрола се повишиха с 3% през нощта (на 15 срещу 16 януари) при очакванията, че съкращаването на производството ще затегне предлагането.

А в края на деня на 23 януари барел WTI се търгува на нива от $51,83, докато Brent се разменя срещу $60,42.

Китай и търсенето на петрол

Джеф Кърис прогнозира ръст в търсенето на петрол в Китай и понижаване на предлагането в глобален план. Тези два фактора създават бичи перспективи пред цените на “черното злато”.

“Китай вече оповести, че ще стимулира (икономиката си) и след това имате ОПЕК, готов да намали производството”, каза той, като говори пред CNBC на конференцията за глобална стратегия на Goldman Sachs в Лондон.

В средата януари (16.01) Китайската централна банка обяви, че инжектира 560 милиарда юана (83 милиарда долара) в банковата система. Това е най-високата стойност, регистрирана в един ден. С това си действие властите в Пекин показват, че са склонни да влеят ликвидност в забавящата се икономика. А междувременно, китайският икономически растеж води до по-голямо търсене на петрол.

Страх и богатство

Петролните пазари въздъхнаха от облекчение, когато през декември ОПЕК и техните партньори извън картела подписаха споразумение за свиване на продукцията, в опит да стабилизират петролните пазари след повторния спад на цените на фона на нарастващото предлагане.

Американските санкции срещу Иран, наложени през ноември, не успяха да окажат толкова силно въздействие върху предлагането на петрол, колкото се очакваше. Причината бе, че най-големите потребители на ирански петрол получиха изключения от тях. Кърис заяви, че петролния излишък, натрупан преди съкращаването на производството, ще изчезне в началото на 2019 година.

” Продукцията намалява. През септември, октомври и ноември видяхме сериозен ръст в производството в очакване на иранските санкции, но изключенията бяха по-големи от очакванията и сега тези доставки се извеждат от пазара. Има допълнителни 140 милиона барела, които могат да бъдат изядени от пазара в първата половина на 2019 година”, смята той.

Кърис каза, че “ужасно трио” от фактори е повлияло на представянето на петрола в средата на 2018 година. “Повишаването на цените, покачването на долара и нарастването на предлагането. Сложихте тези три заедно и те или винаги водят до рецесия или до пауза в средата на цикъла. Сега вече това е в миналото, а и от ФЕД сигнализират за пауза в повишаването на лихвите. Намираме в средата на цикъла и това обикновено е сигнал за покупка на суровини”.

Докато икономическата и политическата несигурност все още замъгляват по-широките глобални перспективи за 2019 година. търговското напрежение все още не е решено, както и политическите конфликти в САЩ и Европа, Кърис отбеляза, че златото, което е актив-убежище за инвеститорите, вероятно също ще получи тласък.

“Говорим за страх и богатство в златото и имате фактор за страха – погледнете икономическата несигурност в Китай, както и в САЩ в момента, която е извън графиките. Но ние се нуждаем от фактора богатство на развиващите се пазари – имате нужда от индийците да купуват петрол или злато”, добави Джеф Кърис.

About Борис Петров 3027 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.