Goldman Sachs предупреждават за опасностите около Биткойн и Етериум

Goldman Sachs предупреждават за опасностите около Биткойн и Етериум
От Goldman цитират историците за „балона с лалетата“: „Нашите потомци, без съмнение, ще се смеят на лудостта на нашата епоха“

От Goldman цитират историците за „балона с лалетата“: „Нашите потомци, без съмнение, ще се смеят на лудостта на нашата епоха“

Групата на биткойн мечките нараства драстично с всеки изминал ден. Най-новото предупредпреждение срещу най-голямата дигитална валута в света идва от отдела за управление на инвестициите на Goldman Sachs, от където пишат, че няма никакво съмнение, че рязкото покачване на цените на криптовалутата през изминалата година дава основание да се говори за балон.

Биткойн продължава низходящата си тенденция.

От компанията добавят, възходът на Биткойн задминава в пъти ръстът на цените наблюдаван по време на балона dotcom. Те също казват: „Ние също така вярваме, че криптовалутите са преминали над нивата на балоните на финансовите пазари и дори над нивата на холандската мания по лалетата между 1634 и 1637 г.“

Цени и нестабилност

Биткойн към момента се търгува на около $ 10 200, което е над 11%  спад за последните 24 часа. Дигиталната валута е изключително нестабилна през 2018  като сме свидетели на огромни амплитуди в цената й почти ежедневно. След като приключи 2016-та под $ 1,000, цената на биткойн в последствие се покачваше през по-голямата част от миналата година, достигайки близо $20 000 през декември, преди да последва рязък спад.

Нестабилността на пазара, заедно с липсата на регулации, бяха посочени от SEC (Американската Комисия по ценните книжа и борси) като основни причини, поради които е малко вероятно скоро да бъде създаден борсов фонд на базата на биткойн.

SEC: Биткойн фондовете повдигат въпроса за защита на инвеститорите.

Други дигитални валути показаха също подобно движение през изминалата година, както нагоре, така и надолу. Рипъл, която понастоящем е третата по големина криптовалута, се търгуваше на цена под един цент преди година като в началото на януари се котираше над $ 3,30. Впоследствие тя обаче загуби повече от половината от този ръст и понастоящем се търгува на около$1,22.

Етер, който работи на базата на блокчейна етериум, се търгуваше на около $10 преди година. В средата на януари той надхвърли $1,330, но от този понеделник се търгува на около $943.

Най-големият балон в историята?

Голдман не са първите анализатори, които смятат криптовалутите за най-големия балон в историята, но те виждат в Етер потенциално по-голяма опасност, отколкото дори в биткойн. Когато се сравнява ценовият ход на Етер спрямо този на акциите, лалетата и Биткойн, мащабът на ръста при другиите бледнее.

„Докато не знаем дали Биткойн или всяка една друга криптовалута ще се удвои или утрои, ние не вярваме, че тези дигитални валути ще запазят стойността си в дългосрочен план“, казват от Goldman.

Като друг знак за потенциален балон на криптовалутите от Goldman отбелязат и тенденцията цените на компаниите, които обявяват инициативи, свързани с блокчейн, или просто променят името си, за да включва този термин, да нарастват драстично.

Следващата диаграма, изведена от данните на FactSet, показва резки възходи, които се забелязват след тези съобщения, както и последващите остри движения в посока надолу.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.