Goldman Sachs: Развитите пазари са новите развиващи се пазари

Goldman Sachs: Развитите пазари са новите развиващи се пазари
Днешният свят се определя от волатилни развити икономики и стабилизиращи развиващи се пазари, това е наблюдението на изпълнителния директор на Goldman Sachs Asset Management Ltd Шейла Пател.

 

Днешният свят се определя от волатилни развити икономики и стабилизиращи развиващи се пазари, това е наблюдението на изпълнителния директор на Goldman Sachs Asset Management Ltd Шейла Пател.

Тя твърди и , че инвестиционните стратегии трябва да се приспособят към тази нова обърната с главата надолу реалност.

„Когато погледнете източниците на волатилност ще видите, че те всъщност идват от развитите пазари, независимо дали става въпрос за избори или Брекзит, те винаги носят поне малко несигурност“, каза Пател в интервю за Блумбърг във вторник. Освен това добави в списъка и липсата на яснота около действията на основните централни банки.

За разлика от това, след последното стабилизиране на цената на петрола основните източници на волатилност от развиващите пазари остават под контрол. „Когато погледнете развиващите се пазари, трябва да видите стабилността, която напоследък излъчват. Китай, който разбира се е най-големият и  всички наблюдават напоследък бе леко неспокоен, но сега хората са придобили малко по-голяма увереност,“ каза тя.

Подобрените перспективи пред най-голямата в света развиваща се икономика помогна за увеличаване на риск апетита. Пател каза в допълнение, че предпочита развиващите се пазари пред развитите и Goldman Sachs Asset Management предпочита акциите пред облигациите.

Ключа за ценните книжа на развиващите се пазари се държи от Китай, за когото Пател смята, че покупателната способност на потребителите остава стабилна. Тя препоръчва подход, който описва като „селективен“, където инвеститорите трябва да разграничават “истинската компания от компания: това е мястото, където активността има най-голям смисъл.“

em

Развиващите се пазари също имат своите характерни предизвикателства. Китай например е изправен пред важната задача да реформира държавните компании и да наруши повтарящите се цикли създаващи балони в различните сектори. Пател посочва и, че инвеститорите водени от малката доходност на развитите пазари, вече бързат да се пренасочат към активи на развиващите се пазари.

„От какво хората наистина имат нужда? Те имат нужда от възвръщаемост. Ако в края на деня може да имате алфа доходност чрез ценни книжа на развиващите е пазари, ето това е възвръщаемост,“ заявява Пател. Тя добавя също, че дълга на развиващите се пазари предоставя  обещаващи възможности за инвестиции.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.