Задава ли се следващата глобална икономическа рецесия?

Ще станем ли скоро свидетели на глобална икономическа рецесия?
По-рано този месец Международният валутен фонд намали перспективите си за световен икономически растеж за пръв път от две години.

Ще станем ли скоро свидетели на глобална икономическа рецесия?

Инвеститорите не са били толкова мечо настроени към глобалната икономика от 2008 година. Все повече от тях смятат, че експанзията на световната икономика е към своя край. Тези очаквания несъмнено водят към въпроса: Задава ли се следващата глобална икономическа рецесия?

Според последното проучване на Bank of America Merrill Lynch сред паричните мениджъри, 38% от инвеститорите смятат, че глобалния растеж ще се забави през следващите 12 месеца. Това е най-високия процент от ноември 2008 година, времената на глобалната финансова криза. До ноември 2008 световната икономика бележеше спад, тъй като последиците от глобалната финансова криза се разпространяваха.

Задава ли се глобална икономическа рецесия?
Източник: Bank of America Merrill Lynch

От Bank Of America Merrill Lynch също отчетоха рекордните 85% от паричните мениджъри, които смятат, че глобалната икономика е в късен цикъл. Този прочит е с 11% над предходните най-високи нива от декември 2007 година. Това е периода точно преди свиването на икономиката, придружено от глобалната финансова криза.

След началото на 2016 година, повече от половината инвеститори участващи в допитването на Bank of America Merrill Lynch вярват, че световната икономика е във финална фаза. Съотношението на инвеститорите, които виждат, че икономиката е в последна фаза нарасна драстично през последната година. В проучването на BofAML са взели участие 174 парични мениджъри, управляващи активи на стойност 518 милиарда долара.

Глобалната икономика е в последен цикъл, очаква се рецесия
Източник: Bank of America Merrill Lynch

Позиционирането на инвеститорите също остава предпазливо. Все повече от тях увеличават теглото на парите в брой в сравнение с типичните нива на всеки друг актив в портфейлите си към момента.

По-рано този месец Международният валутен фонд намали перспективите си за световен икономически растеж за пръв път от две години, заявявайки, че сега очаква световната икономика да нарасне с 3,7% през 2018 и 2019 година. През месец юли МВФ заяви, че вижда икономиката да се увеличава с 3,9% годишно през 2018.

Ще видим ли икономическа рецесия в САЩ?

През първата половина на годината американската икономика отбеляза едни от най-добрите си периоди на икономически растеж в последните години. БВП на САЩ нарасна с 4,2% на годишна база през второто тримесечие, най-бързо от 2014 година насам. Икономистите от Wall Street предвиждат ръст от 3,2% през третото тримесечие.

Инвеститорите, които очакват забавяне на икономическия растеж, са тема, за която някои стратези казаха, че е движеща сила по време на волатилната търговия на фондовите пазари през изминалата седмица. Тогава широкият борсов индекс S&P 500 загуби повече от 3% за една сесията за трети път тази година. През 2016 и 2017 година нямаше дни, през които бенчмаркът преживя спад от такава величина.

Оливър Джоунс, пазарен икономист в Capital Economics, отбеляза в бележка до клиентите тази седмица, че спадът на фондовите пазари “предполага, че инвеститорите започват да влияят на перспективата за забавяне на икономиката на САЩ в отговор на по-строгата монетарна политика”.

“Смятаме, че забавянето в американската икономика е само на няколко тримесечия и в крайна сметка очакваме доходността по щатските облигации и S&P 500 до края на следващата година да бъдат много по-ниски”, добави Джоунс. “Все пак, не очакваме нещо толкова драматично като глобалната финансова криза, а по-скоро, че икономическият растеж ще се понижи значително до средата на 2019 година.”

От Capital Economics очакват S&P 500 да спадне с 15% от последните си върхове. Дали това ще е достатъчно да вкара САЩ в следващата икономическа рецесия?

Икономическа рецесия в САЩ

Над 80% шанс за икономическа рецесия в следващите 3 години

Шансът САЩ да изпаднат в икономическа рецесия в следващите 2 години е повече от 50-50, според модела на JP Morgan. Възможността за икономическа рецесия в Съединените щати в следващите 12 месеца е около 28% и нараства до почти 60%, когато става въпрос за следващите 2 години, смятат от американската банка. Според тях вероятността за рецесия на щатската икономика в следващите три години надхвърля 80%.

Моделът на JP Morgan включва индикатори вариращи от потребителските и бизнес настроения, до участието на мъже в основна възраст в пазара на труда, нарастването на възнагражденията и различни дялове от брутния вътрешен продукт. Моделът на банката е по-песимистичен относно икономическа рецесия, отколкото този на ФЕД Ню Йорк, който показва 14,5 процента шанс за рецесия в следващата година.

About Борис Петров 376 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.