Геополитическите рискове откриват възможности на фондовия пазар

Геополитическите рискове откриват възможности на фондовия пазар

През последните години пазарите се научиха да не реагират прекалено на политическите и геополитически шокове по две причини:

  1. Защото се смяташе, че първоначалната ситуация няма да ескалира допълнително.
  2. Защото централните банки имаха възможност да притискат волатилността.

Но сега може да се спори и по двете причини.

Как се държат пазарите при конфликти?

Сега ще разгледаме едно много интересно проучване на LPL Research, което включва 22 важни политически събития и техния ефект върху индекса S&P 500.

След тези пазарни шокове общото средно понижение на S&P 500 е по-малко от 5%. Но пазарите бързо успяват да асимилират всичко, което има се поднася и широкия американски индекс се нуждае от по-малко от 45 календарни дни, за да възстанови загубите си.

Ето и една таблица, която ще помогне да се визуализира това, което казахме:

Представяне на S&P 500 по време на военни конфликти
Източник: LPL Research

Въпреки това има и по-големи конфликти в чувствителни региони, като иракската инвазия в Кувейт, при която американските фондови пазари имаха повече трудности да се възстановят.

Виждате, че най-големия спад е след атаката в Пърл Харбър – почти 20% и загубите са възстановени за 307 дни.

Научете повече за инвестициите в акции с нашия видео курс. Кликнете на линка отдолу и вземете Вашите 9 безплатни урока сега:

Какво е по-различно този път?

Да разгледаме двата фактора, които споменахме в началото на статията през призмата на конфликта в Украйна:

  1. Допълнителната военна ескалация на конфликтът все още е възможна, а военните действия са придружени с множество различни икономически санкции, които не се знае кога и дали ще отпаднат.
  2. ФЕД и други централни банки на развитите пазари бяха притиснати от инфлацията още преди конфликта в Украйна и се насочиха към свиване на стимулите и вдигане лихвите. Така към момента изглежда малко вероятно централните банки да подкрепят пазарите с ликвидност.

В последните седмици редица изявления на членове на ФЕД, включително и на председателя Джером Пауъл бяха в посока на по-бързо затягане на политиката от страна на американските централни банкери. Същото важи за други централни банки като английската, например.

Източник: Bloomberg

Отговорът на въпроса дали ще видим възстановяване ще зависи и от потребителските настроения, корпоративните печалби и потенциалната рецесия, наред с някои геополитически фактори.

Ако печалбите на компаниите продължат да бъдат солидни и няма признаци на икономическа рецесия, то тогава тази скорошна слабост на пазара може да се разглежда от инвеститорите като потенциална добра възможност.

Но да разгледаме някои от споменатите фактори.

Потребителски настроения в САЩ

В последните 70 години единствения случай, в който потребителските настроения в САЩ са били на толкова ниски нива, без щатската икономика да е била в рецесия, е кратък период по време на мечия пазар през 2011 година.

Потребителски настроения в САЩ и рецесия
Източник: Compоund

Тази ситуация се усложнява още повече от покупателната способност на потребителите в САЩ, която е на по-ниска дори от финансовата криза от 2008 г.

Идва ли рецесия?

Един от най-добрите индикатори за надвиснала рецесия е обърната крива на доходността по американските облигации. Този индикатор е предвидил с точност всички икономически рецесии в САЩ след 1955 година насам.

Под обръщане на кривата се разбира негативен спред при доходността по 10 и 2-годишните американски облигации. В момента спредът е само 0,17%, което е най-ниският от 2019 година насам.

Най-често рецесията се появява след 6 до 18 месеца след достигането на негативен спред по 10 и 2-годишните облигации.

Крива на доходността по американските облигации
Източник: Fred

Корпоративни печалби

Въпреки отслабването на икономическият растеж, поради скока на инфлацията и свиването на ликвидността от страна на ФЕД, анализаторите продължават да увеличават своите прогнози за печалбите на компаниите.

Понастоящем оценките за четвъртото тримесечие на тази година са за $219,87 на акция, според S&P, спрямо $207 на акция в края на 2021 г.

Както се вижда на следващата графика, това ниво ще надхвърли историческата тенденция на експоненциален растеж на печалбите от от 1950 година насам, с най-значителното отклонение досега.

Отклонение на прогнозите за печалбите от основната тенденция
Източник: FXTrading.bg

Единствените два периода с подобни отклонения са технологичния балон и финансовата криза.

Отбранителният сектор – един логичен избор

Може би първото нещо, което може да ви дойде наум, когато свържете войната с фондовия пазар са акциите на компании от отбранителния сектор.

Съединените щати и Европа вече обявиха увеличение на военните си разходи на фона на руската инвазия в Украйна.

Можем да комбинираме фундаментите на отбранителните компании, които произтичат от военните действия със сезонните фактори и ще получим един интересен резултат.

Teledyne

Teledyne е един гигант в областта на отбраната. Това е инженерна и технологична компания, която произвежда електроника и хардуер от висок клас и работи в САЩ и Канада, Великобритания и Западна Европа.

Продуктите на компанията се използват в различни граждански и свързани с отбраната приложения, като камери, контролни прибори, системи за управление на информацията на въздухоплавателните средства и оборудване за отбранителна сателитна комуникация.

Освен, че може да се възползва от ръста на разходите за отбрана, Teledyne има и силна сезона тенденция между 22 март и 29 април, която се е оформила през последните 10 години .

Сезонна графика на цената на акциите на Teledyne
Източник: Seasonax

Ето и малко цифри за представянето на акциите на Teledyne в този период:

  • Средна доходност от 7,05%, което отговаря на годишна доходност от 92,52%
  • 8 печеливши срещу 2 губещи сделки
  • Максимална печалба от 44,46% при максимална загуба от 5,41%

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

2 Comments

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.