Може ли General Electric да върне блясъка си през 2019?

Бившият член на Dow Jones показва съживяване в последните месеци.

Една от най-разпознаваемите компании в света и символ на индустриалната революция в САЩ – General Electric изпадна в незавидно положение в последните няколко години. Цената на акциите на GE се срина от над 33 долара в края на 2016 до скромните 6.66 в края на 2018 година. Високата задлъжнялост, породена от множество неуспешни покупки, е посочвана като една от основните причини за поевтиняващите акции на енергийния гигант.

На фона на този спад едва ли изглежда изненадващо, че General Electric загуби статута си на син чип. Компанията бе извадена от Dow Jones през юни 2018, въпреки че бе последната останала още от създаването на борсовия индекс.

Интересен факт е, че само до преди около 15 години GE бе компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Финансовата криза и различни неуспешни придобивки в нехарактерни за General Electric сектори допринесоха за незавидното състояние на компанията. През последните години въпреки бичия пазар, акциите на GE потъваха.

Все пак назначаването на Лари Кълп за изпълнителен директор през октомври 2018 даде известна надежда на инвеститорите, че дълговото бреме на GE ще се понижи. Кълп се захвана веднага на работа и продаде част от GE Healthcare, както и част от транспортните активи. Освен това, направи значителни промени в борда на директорите и обяви планове за преструктурира на ключовото енергийно звено на компанията.

Най-важното обаче бе, че неговите действия върнаха част от увереността на инвеститорите и това се видя в последвалото рали. В края на декември 2018 акциите на компанията се търгуваха близо до нива от $6.70, а само около месец по-късно те вече удариха $10.60. Това е ръст от колосалните 60% само в рамките на месец, което показва доверието на инвеститорите в работата на новия изпълнителен директор.

General Electric – покупка или продажба?

Силното рали бе последвано от известни колебания, които бяха породени основно от понижаването на ценовата цел за акциите на General Electric от страна на Стивън Туса от JP Morgan. Тези действия не бяха много изненадващи, тъй като г-н Туса е известена “мечка” по отношение на GE от години.

Въпреки това, резултатите от работата на Лари Кълп могат да се видят още в отчета на компанията за първото тримесечие на 2019, където GE успя да надхвърли очакванията и при печалбите на акция и при приходите. Като цяло компанията отчете стабилни фундаменти за индустриалния си бизнес, а дори и закъсалото енергийно звено показва положителни признаци.

Така Лари Кълп изглеждат като точния човек за работата като изпълнителен директор в General Electric. А това бе едно доста проветриво място в последните няколко години.

Акциите на General Electric се търгуват на по-ниска цена от своите конкуренти като Honeywell, United Technologies и 3M, както видно от графиката по-долу.

Източник: YCharts

След силният отчет за първите три месеца, цената на акциите на GE се върна обратно над психологическите 10 долара. А от техническа гледна точка цената затвори над 200-дневната пълзяща средна едва за втори път в последните две години (първият бе през февруари). Въпреки това, акциите на GE продължават да на 30% под нивата, на които се търгуваха преди година. Но може би най-доброто тепърва предстои?

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.