General Electric загуби своето място в Dow Jones след повече от 100 години

genera-electric-zagubi-svoeto-miasto-v-dow-jones-sled-poveche-ot-100-godini
Щатският индустриален концерн General Electric Co загуби мястото си в индекса Dow Jones Industrial Average.

Щатският индустриален концерн General Electric Co загуби мястото си в индекса Dow Jones Industrial Average.

Това се случи след повече от един век в състава на престижния бенчмарк, след като от S&P Dow Jones Indices обявиха вчера, че индустриалният гигант, който е в състава на индекса Dow Jones от неговото създаване от Чарлз Дау през 1896-та година, ще бъде заменен от фармацевтичната верига Walgreens Boots Alliance Inc.

След новината, акциите на General Electric загубиха 1,5% от стойността си на извънборсовия пазар. Промяната ще влезе в сила на 26-ти юни. Това бе и последният участник в индекса на сините чипове, който е в него от създаването му.

Междувременно, акциите на Walgreens Boots Alliance Inc. скочиха с около 3%, след като стана ясно, че те ще са новия компонент в състава на 30-те компании, които членуват в бенчмарка DJIA30.

Интересен е фактът, че преди около петнадесет години, General Electric бе компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Компанията обаче бе сериозно засегната през последните години особено по време на финансовата криза, най-вече няколко индустриални сектора, както и в този за финансовите услуги.

В момента, General Electric е шестата най-малка компания в състава на индекса Dow Jones, както и компанията с най-ниска цена в индекса. А индексът Dow Jones е ценово претеглен. Това до момента отреждаше на GE и най-малък дял от теглото на DJIA30  – размер на едва 0,36% от общото тегло.

Иначе, пазарната капитализация на щатската компания е около 112,47 милиарда долара. За сравнение, най-голямата по пазарна капитализация компания в момента е Apple с пазарна стойност в размер на цели 912 милиарда долара!

Ето как изглеждат в момента компонентите на Dow Jones какви са техните тегла:

Данни: indexarb.com

Както виждаме от таблицата, едва ли General Electric ще липсва особено много на индекса Dow Jones, предвид на теглото в състава на бенчмарка от под половин процентен пункт.

А как точно акциите на Walgreens Boots Alliance Inc. ще се впишат в състава на индекса и ще пренаредят пазарната му капитализация, предстои да разберем съвсем скоро.

Какво се случва с General Electric?

Изправена пред лоши резултати, 126-годишната компания е предприела агресивна стратегия за намаляване на разходите, което включва и продажба на бизнеси, които не се приемат за основни.

Акциите на General Electric са се понижили с близо 80% от най-високите си стойности през 2000-та година. През миналия месец, изпълнителният директор Джон Фланъри сигнализира, че GE може да не е в състояние да изплати дивиденти през 2019-та година.

Инвеститорите обаче, не бива да отписват с лека ръка индустриалния конгломерат (General Electric), само защото е излязъл от състава на индекса. Историята познава много случаи, когато компании са напускали Dow и са се радвали на не лошо представяне.

Например, акциите на Bank of America Corp се представяха с 46% по-добре от индекса на сините чипове Dow Jones, от момента в който бе премахната от индекса през 2013-та година.

NASDAQ с нов връх, Dow и S&P 500 остават под натиск

Nasdaq достигна нов рекорд в сряда, повдигнат от големи технологични и потребителски имена, докато Dow и S&P 500 бяха препънати от опасенията за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай. S&P 500 беше на път да отбележи трета поредна сесия на загуба, тъй като печалбите в медийните акции помогнаха на потребителския дискреционен сектор да нарасне с 0,7%.

Във вторник основните американски стокови индекси паднаха рязко, след като търговското напрежение между САЩ и Китай натежа сериозно върху тях. Късно в понеделник, щатския президент Доналд Тръмп поиска от администрацията си да идентифицира китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, които ще бъде предмет на допълнителни мита от 10%.

WSJ: Доналд Тръмп одобри мита за китайски стоки на стойност $50 милиарда.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.