GBP/USD срещна съпротива под върха от началото на месеца 1.2977

GBP скочи рязко след по-агресивните коментари гуверньорът на АЦБ Марк Карни от форума на ЕЦБ в Синтра, Португалия касаещи монетарните стимули.

GBP/USD спечели около 130 пипа и достигна 1.2972, което е най-високата стойност на двойката от 8 юни насам. В последствие обаче „кабелът“ загуби част от инерцията си и изтри част от печалбите. Отстъплението от максимума усети подкрепа около 1.2920.

Гуверньора на АЦБ Марк Карни заяви, че ще е нужно премахването на част от стимулите ако икономиката се подобрява. Той добави, че толерантността на Комитета по монетарната политика към инфлация над целевата е ограничена и именно тези думи отключиха интензивното рали на GBP.

Карни: Възможно е да има нужда от премахване на част от стимулите.

„Това е значителна промяна в насоките на политиката, особено след като само преди седмица гуверньорът Карни каза, че „сега не е времето за повишаване на лихвите“. Трябва да се запитаме защо е този завой на 180 градуса и дали централните банкери не виждат внезапен инфлационен натиск в икономиката на Великобритания, който ние не виждаме“, заяви валутният стратег на ING Вирай Пател.

Промяната в тонът на Карни даде нужната подкрепа на GBP,за да продължи ралито си и да отбележи най-доброто си представяне от месец април.

Към момента GBP/USD се търгува на нива от 1.2935 или с 0.96% нагоре за деня. Първата преграда пред ралито на „кабела“ е зоната 1.2977/87 формираната от максимума от 8 юни и тези от 7 и 10 май. Пробив тук ще отвори вратите към психологическите 1.3000 и най-високите стойности от началото на годината 1.3042/47.

Както вече споменахме най-близката подкрепа е 1.2921(максимум от 31 май), последвана от 1.2844(дъно от 12 май) и максимумите от средата на месеца в района на 1.2817.

 

 

Още  по теммата:

Natixis: Очакваме АЦБ да затегне политиката си до края на годината.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.