GBP удари 31-месечен връх срещу еврото! Какво следва?

Британски паунд/евро (EUR/GBP)

GBP с над 2-годишен връх срещу EUR и 7-месечен пик срещу USD.

След като падна в 6 от последните 8 седмици валутният крос EUR/GBP се срути до най-ниските си стойности от май 2017 година насам. В същото време стърлингът притисна и почти всички останали от основните си конкуренти като GBP/USD се изкачи до 5-месечен максимум.

Мощното рали на британската валута се дължи на очакванията, че Торите ще получат мнозинство на изборите след седмица. По този начин може да бъде изпълнено приетото вече от британския парламент Брекзит споразумение и Великобритания да напусне ЕС със сделка на 31 януари 2020 година.

Както вече знаехме, мнозинство на консерваторите щеше да се отрази позитивно на GBP, а последните социологически проучвания сочат именно към доминация на Торите в следващия британски парламент.

Резултатите от скорошното допитване на ComRes публикувано на 4 декември 2019 година показаха:

Консерватори42%-1%
Лейбъристи32%-1%
Либерал-демократи12%-1%
Партия Брекзит3%-1%
Зелените3%-1%
Шотландска Национална Партия4%+1%
Други6%+5%

По този начин Консерваторите продължават да се насочват към стабилно парламентарно мнозинство, след изборите на 12 декември.

По този начин премиерът Джонсън най-накрая ще може да прокара своята версия на споразумението за оттегляне, договорено с ЕС27, което позволява на Обединеното кралство да започне официално процеса за отделяне от съюза и иницииране на следващия кръг от преговори за естеството на търговската сделка.

“От избирателите рядко се е искало да вземат решение в толкова критичен момент за икономиката и финансовите пазари”, каза Рут Грегъри, старши икономист от Capital Economics, пред FT.

Все пак обещанието на Джонсън да не удължава повече преходния период за Брекзит след края на следващата година може да създаде проблеми за биковете при паунда в бъдеще. Понастоящем обаче паунда изглежда под пара и е набрал сериозна инерция.

Технически анализ

Британският паун успя да притисне еврото в 6 от последните 8 седмици и в 12 от последните 16. Тази силна тенденция свали двойката EUR/GBP до най-ниските и стойности за последните повече от две години.

След като проби под солидната зона на подкрепа 0.8470/90, низходящата инерция изглежда ще насочи валутния крос EUR/GBP към дъната от декември 2016 и април 2017, които се намират малко над фигурата 0,83. Именно там се очаква и следващата по-сериозна подкрепа за цената.

От друга страна при връщане обратно над споменатата зона 0.8470/90, можем да станем свидетели на тест на региона около 0,8676, където се намират и 200-периодните пълзящи средни на дневна и седмична графика.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, EUR/GBP, Седмична графика
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, EUR/GBP, Седмична графика

В същото време GBP/USD се търгува на най-високите си стойности 3 май тази година насам. “Кабелът” проби над психологическата съпротива от 1,30 като заедно с този пробив завърши и ценови модел бичи флаг (изобразен на графиката по-долу с двете диагонални червени линии).

Следващата цел на възходящото движение е именно максимума от началото на май 1,3176, а ако и той бъде преодолян, цената вероятно ще се насочи към най-високите стойности за годината от 1,3176.

Единствено връщане под 1,30 може да даде глътка въздух на мечките при GBP/USD.

 Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика

Какво следва за GBP?

Паундът поскъпва сериозно от октомври месец, когато Борис Джонсън успя да прокара закон за предсрочни избори в Обединеното Кралство. По този начин даде известно облекчение на пазарите, които вече се бяха подготвили за Брекзит без сделка.

„Централният сценарии изглежда е лесна победа за Торите, която може да подкрепи GBP/USD, която да се движи към 1,34 и дори по-високо“, заяви Валентин Маринов, ръководител на валутната стратегия за Г-10 в Credit Agricole SA.

Анализаторите на американската банка Citi също са позитивно настроени към британския паунд и предвиждат, че GBP/USD може да достигне до нива от 1,38 през следващата година.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.