Г-20: Криптовалутите са по-скоро актив, отколкото валута

Г-20: Криптовалутите са по-скоро актив, отколкото валута
За финансовите министри, които се опитват да се справят с укриването на данъци, тази седмица в Буенос Айрес, криптовалутите са на челно място в дневния ред.

За финансовите министри, които се опитват да се справят с укриването на данъци, тази седмица в Буенос Айрес, криптовалутите са на челно място в дневния ред.

Държавите от Г-20 се опитват да постигнат консенсус, че криптовалутите в края на краищата не са валути, а по-скоро актив. Това означава, че сделките могат да бъдат облагани с данък върху печалбата.

Криптовалутите “нямат особеностите на суверенните валути”, според предварителния доклад на Г-20, получен от Блумбърг. Министрите от  Г-20 трябва да обсъдят въпроса като цяло във вторник следобед.

“Независимо дали ще ги наричате криптоактиви или криптомонети, но определено не и криптовалути. Нека това да е ясно послание, доколкото ме засяга”, каза Клаас Кнот, президент на De Nederlandsche Bank NV. Кнот също председателства Съвета за финансова стабилност, стандартен комитет за оценка на уязвимите места. “Не мисля, че някоя от тези крипто задоволява трите роли, които играят парите в икономиката”.

Доказателства за проблем има в САЩ, където само малка част от американците съобщават за своите крипто сделки в Службата за събиране на данъци, според Credit Karma Inc. В по-малко от 100 от първите 250 000 федерални данъчни декларации, подадени от февруари 2018, са декларирани печалби или загуби от криптовалути.

Докато само няколко служители от Г-20 говориха за криптовалутите преди шест месеца, то тази тема е трудно да се избегне тази година, след една от най-дивите инвестиционни мании в историята, която доведе до тревоги за пране на пари, киберкражби, прекомерни спекулации и др. Съветът за финансова стабилност, председателстван от гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, предупреди, че внезапно нарастване на криптовалути като Биткойн може да ги превърне в заплаха за финансовата система.

Страните желаят да създадат международна регулаторна рамка, докато крипто индустрията е все още в начален стадий, надявайки се да избегнат повтарянето на начина, по който да облагат технологичните гиганти като Alphabet Inc.

Технически анализ

След като падна до най-ниската си стойност от 6 февруари $7 240 и рикошира в момента Биткойн се търгува на нива от $8 466 или с 1,55% надолу за деня. Най-близката подкрепа е около минимума от 9 март $8 342, а слизане под $8 000 отново ще постави на дневен ред 200-дневната средна $77 407 и споменатото повече от едномесечно дъно от неделя $7 240.

Ако отскока продължи, съпротива може да се очаква от вратната линия на конфигурацията двоен връх $9 231 и зоната около психологическите $10 000.

Биткойн загуби почти 40% от върха около $11 700 достигнат в началото на месеца като една от фундаменталните причини за този спад бе забраната на Гугъл на рекламите свързани с критптовалути.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.