Защо британския FTSE 100 поскъпва, докато паунда се срива?

FTSE100 и британски паунд

FTSE100 се наслаждава на евтин британски паунд.

Основният британски борсов индекс FTSE 100, който включва 100-те най-големи компании във Великобритания, натрупа 13,19% от началото на 2019 година, въпреки продължаващата Брекзит сага и отслабващите икономически данни за Обединеното Кралство. Но на какво тогава се дължи ръста на британския фондови пазар от началото на годината?

Част от отговорът на този въпрос се крие в британския паунд. От началото на 2019 година паундът изгуби над 5% от стойността срещу американския долар. Освен това, британската валута се оформи като най-слабо представящата се основна валута за последните 7 месеца, след като загуби от всичките си основни конкуренти. Най-малка бе загубата от съседното евро, а най-голяма от високолетящия през тази година канадски долар.

Принос към солидното представяне на FTSE100 има и ралито на останалите фондови пазари по света, които от началото на годината се наслаждават на сериозни повишения (S&P 500 +18,89%; Dow Jones +15,59%; NASDAQ +23,21%; DAX30 +15,76; Shanghai Composite +16,64%). От началото на годината FTSE100 добави 12,77%, което е малко по-малко от останалите основни пазари.

Защо FTSE100 обича евтин GBP?

Връзката между британския борсов индекс и британската валута е доста силна в последните месеци. Ако погледнем графиката по-долу, която сравнява движението на FTSE100 и британския паунд ще видим как спада на стърлинга от началото на март 2019 подкрепя ралито на фондовите пазари в Обединеното Кралство.

Източник: Tradingview.com

Но защо е на лице тази силна, макар и не перфектна корелация между двата най-популярни британски актива?

Отговорът се крие в чуждестранните приходи на много от компаниите FTSE100. Следователно, когато курсът на GBP/USD спадне, печалбите на компаниите се увеличават. Нека да вземем един пример:

Една компания като BP, която притежава сериозни операции в САЩ, генерира $1 милион печалба за даден период от време. При курс GBP/USD от 1,25 тези печалби възлизат на стойност £ 800 хиляди. В същото време при GBP/USD 1,00 ще се равнява на £1 милиона.

Така причината за връзката между FTSE и GBP е ясна. FTSE нараства, поради голямата си чуждестранна експозиция когато паунда отслабва. Печалбите в щатски долари стават по-изгодни за компаниите от британския борсов индекс, така че акциите на участниците във FTSE100 се увеличават по стойност при по-високи приходи.

На графиката отдолу можете да видите регионите, от които компаниите от основния британски индекс генерират своите печалби.

Започнете да търгувате FTSE100, британски паунд с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5. Вземете безплатно своята MT5 като кликнете на банера отдолу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.