Форекс стратегии: Търговия на рискови събития

Форекс стратегии: Търговия на рискови събития
Ключовият аспект на всички Форекс стратегии за търговия по време или след рискови събития е да се разбере добре какво очаква пазарът от дадено събитие.

Какви Форекс стратегии да използваме при търговия на рискови събития?

Рисково събитие е всяко пазарно събитие, което пазарите очакват с нетърпение. Например, това може да очаквано изявление за лихвите, реч на централен банкер или дългоочаквано обявяване на търговска сделка като Брекзит и НАФТА. Съществуват две основни Форекс стратегии за търговия на рискови събития, а именно търговия по време и/или след събитието.

Форекс стратегии за търговия по време на рискови събития

Първият аспект, за да бъдете наясно с рисковите събития е да следите икономическия календар за следващата търговска седмица. Той е  широко достъпен и повечето Форекс брокери имат собствен календар.

Всеки петък, за всяко рисково събитие през следващата седмица ще бъдат публикувани прогнози, за да можете да разберете какво очаква пазарът за него. Тези очаквания са базирани на мненията на експерти, затова какво очакват те от предстоящите събития.

Форекс стратегии: Търговия на рискови събития

Следващата ви работа е да интерпретирате очакваните данни в съответствие с пазарния контекст и перспективите на отделните централни банки. Например, разгледайте следната хипотетична ситуация. Ако през следващата седмица имате доклад за пазара на труда в Австралия и се очакват по-силни данни от преди. Освен това, вие знаете, че фокусът на Резервната банка на Австралия  е върху ръста на работните места, за да повиши лихвените нива. То тогава трябва да бъдете сигурни, че пазарните участници ще купуват австралийски долар (AUD) по време това събитие.

Причината, поради която пазарът ще купува AUD по време на рисковото събитие, ще бъде, защото се очакват положителни данни. Те биха потвърдили критериите на РБА за повишаване на лихвените проценти. А австралийският долар би бил подкрепен на базата на тези очаквания. За да се доверите на този вид Форекс стратегии, вие имате нужда очакваните положителни данни да са в съответствие с общите позитивни перспективи за валутата.

За да изберете ефективна Форекс стратегия за рисково събитие, погледнете върху какво е съсредоточена централната банка и какви са основните и принципи. След като разполагате с тази информация, вие сте готови да започнете да обмисляте Форекс стратегии за рискови събития.

Последна стъпка за подготовка на Форекс стратегии

Сега, когато имате набелязано рисково събитие за търговия, можете да започнете да четете други анализатори и финансови коментатори, за да получите представа за това какво мисли пазарът. Опитайте се да прочетете няколко различни източника, за да придобиете добра представа за това, какво мисли пазарът за предстоящото рисково събитие. Както и за различните сценарии, които могат да възникнат при излизането на данните.

Сега вече ще имате наистина добро усещане за пазарните очаквания за събитието, което сте избрали.

Форекс стратегии за вход

Форекс стратегии за вход

Сега просто влезте на пазара на логично място, където можете да определите и управлявате риска. Действителната входна цена е важна, но не е най-важното. Трябва обаче да влезете на пазара, преди  актуалното рисково събитие да бъде публикувано и искате да сте сигурни, че рискът ви е разумен.

Форекс стратегии за изход

Можете да излезете от сделката преди обявяването на събитието. Друг вариант е да преместите стоп лос поръчката си и да се опитате да се борите за по-сериозна печалба от рисковото събитие.

Форекс стратегии за търговия след рискови събития

Форекс стратегии за търговия след рисковите събития могат да бъде използвани, когато има съществена разлика в пазарните очаквания. Добър пример затова можем да намерим на 17 август на графиката на USD/CAD. Тогава имаше значително отклонение в прочита за потребителската инфлация (CPI) в Канада. Очакванията бяха за ръст на индекса на потребителските цени с 2,5% на годишна база, но данните показаха 3% г/г.

Това бе значителна изненада за пазарите и по това време увеличи вероятността Канадската централна банка да вдигне лихвените нива на срещата си през септември. Сега, когато имате изненадващо отклонение, вие сте в добра позиция да търгувате. Бихте могли да влезете в къса позиция след известна корекция.

Форекс стратегия за рискови събития
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Подобна Форекс стратегия за търговия на рисково събитие може да се използва, когато пазарът очаква един резултат, но има лека промяна. Пресен пример за това можете да видите по-долу. наскоро имаше големи очаквания САЩ да въведе мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Пазарите не бяха изненадани от тези мита, но имаше изненадващо съобщение, че САЩ и Китай ще започнат преговори отново.

Пазарите реагираха веднага и преминаха от нискорискови настроения към риск апетит. AUD/JPY се покачи рязко след това съобщение, тъй като тази валутна двойка е много добър барометър за измерване на риска в търговията.

По-схватливите трейдъри, които успяват правилно да усетят настроенията биха могли да се възползват от това движение. На този вид изявления, които са прикачени, наистина трябва да бъде отговорено в рамките на първите няколко минути, за да бъдат печеливши за трейдърите, които търгуват графики с много малки периоди.

 

Форекс стратегия за търговия на рискови събития
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Заключение

Ключовият аспект на всички Форекс стратегии за търговия по време или след рискови събития е да се разбере добре какво очаква пазарът от дадено събитие. Когато се изравните с пазарните очаквания, ще имате приличен поглед върху бъдещата посока. Важно при изпълнението на тези стратегии е доброто техническо разбиране затова как да ограничите загубите си, като същевременно отваряте вратите за сериозни печалби.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.