Какво се случва на Форекс пазара след обръщането на кривата в САЩ?

Форекс и обърната крива на доходността в САЩ

От Nordea анализират 100 валутни двойки за период от 6 месеца.

Съвсем наскоро видяхме как кривата на доходността по 2 годишните и 10 годишните щатски облигации се обърна за първи път от 2007 година насам. Макар и миналото да не е перфектния индикатор за бъдещето, от Nordea разглеждат в детайли какво обикновено се случва при валутите от Г-10 и развиващите се пазари, след инверсията на щатската крива.

Щатска крива на доходността

От скандинавската банка базират анализа си на последните 5 обръщания на кривата в САЩ и отбелязват, че обикновено моделът е в следващите два до три месеца да станем свидетели на изглаждане. Екипът от стратези на Nordea остава макро-мечо настроен и затова не смята да оборва тази историческа зависимост. Изглаждането на кривата може да се види ясно на следващата графика.

Изглаждане на кривата

Бъдещото изглаждане на кривата на доходността по американските облигации също включва възходяща инерция при американския долар (това е в съответствие с прогнозите на Nordea за EUR/USD от 1.08). Това се наблюдава и при доларовия индекс (DXY). “Зелените пари” поскъпват със средно около 3% в следващите три месеца след инверсията. Представянето на доларовия индекс след обръщането на кривата можете да видите на следващата графика.

DXY и крива на доходността

От Nordea анализираха над 100 валутни двойки в рамките на 6 месеца около обръщането на кривата на доходността по щатските облигации в следните случаи: 1978-08-17, 1989-01-05, 1998-05-26, 2000-02-11 и 2005-12-27. Тези дати са избрани, тъй като наклонът на кривата е бил положителен известно време преди да се стигне до тези инверсии (кривата има тенденция да става по-волатилна, когато се обърне).

Както е видно от таблицата по-долу обърната крива на доходността е лоша новини за австралийския и новозеландския долар, когато става въпрос за валутите от Г-10.

Канадският долар не е сред слабо представящите се след инверсия на кривата в САЩ, но от Nordea виждат възможности за по-миролюбива промяна в Канадската централна банка. Изглежда КЦБ е фокусирана върху търговската война между САЩ и Китай като на последната си среща отбелязаха, че “скорошната ескалация на търговските конфликти засилва несигурността около икономическите перспективи. Освен това, търговските ограничения въведени от Китай имат пряко въздействие върху китайския износ”.

Форекс и обърната крива на доходността

Таблицата отгоре показва най-добрите дълги позиции като средно представяне по време на шестте месеца след инверсията на кривата в САЩ с процент на успеваемост над 80%.

Валути на развиващи се пазари и обърната крива

Когато става въпрос за развиващите се пазари от скандинавската банка имат по-ограничени данни и повече външни особености на валутите. В исторически план обаче бихте искали да избегнете COP, TRY, CLP, ZAR – тези валути са най-лошите през следващите шест месеца, след обръщането на кривата по щатските облигации. COP и TRY се представят толкова зле, че трябваше да ги разграничим от останалите в името на малко разнообразие.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.