Ще видим ли Форекс регулации и в Австралия?

Ще видим ли Форекс регулации и в Австралия?

Дали ASIC ще последва ESMA с подобни Форекс регулации?

През последната година валутния пазар бе залят от Форекс регулации. Това направи някои региони по-малко привлекателни за Форекс трейдърите, особено непрофесионалните. Европа е очеваден пример затова. Все пак, страданието на Европа е печалба за Австралия, отбелязаха от Financial Magnates.

Както може би вече знаете, Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) въведе лимит за максималния предлаган ливъридж на непрофесионални клиенти и маркетингови ограничения за редица финансови инструменти. Тези рестрикции станаха известни като ESMA регулации.

Новите Форекс регулации бяха въведени за период от 3 месеца, все пак, регулатора вече поднови ограниченията няколко пъти и може да продължи да го прави неопределено време, докато не станат постоянни.

Тези регулации оказват сериозно влияние върху услугите предлагани от Форекс брокери в този сектор. Сега е по-скъпо и има повече рестрикции върху операциите на финансовите институции. Освен това, лицензите в Европа и Великобритания изглежда все по-малко привлекателни.

На фона на затягащите се Форекс регулации, Австралия изглежда като убежище. Именно тази страна изглежда като най-облагодетелствана от тази ситуация. Австралия има предимството да е развита страна, от където следва, че има развит пазар за Форекс и CFD търговия. Въпреки това, липсват ограниченията, които ESMA наложи в Европа.

Местният регулатор на Австралия, Австралийска комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC), увеличава усилията си да изгради справедлив и честен пазар за непрофесионалните трейдъри. Все пак, ASIC още не е въвел лимити за максималния ливъридж, който може да се използва при търговия с договори за разлика (CFD), Форекс и криптовалути. Както и няма маркетингови ограничения за CFD брокерите и бинарните опции.

В резултат на това пазарът започна да разглежда Австралия като сигурно убежище от гледна точка на регулациите. Въпреки това, с появата на слухове, че ASIC може да последва ESMA и да наложи ливъридж ограничения. Може ли статутът на Австралия като убежище да приключи?

Форекс регулации в Австралия

„Мисля, че Австралия е доста желана юрисдикция. Смятам, че регулаторът ASIC е наясно с това и подлага на строг разпит новите участници, които кандидатстват за лицензи”, заяви Пол Дерхам от Holley Nethercote Commercial & Financial Services Lawyers, пред Finance Magnates.

„Задават се въпроси като „ ще се насочите ли директно към европейските клиенти? ”Те директно задават такива въпроси. Така че има обща цел на международно равнище за намаляване на регулаторния арбитраж. “

Антъни Грифин, управляващ директор на OANDA Австралия, добави към това, като каза: „В момента Австралия се счита за убежище за брокери, но ние вярваме, че това ще се промени през следващите години.

„През септември миналата година правителството въведе законопроект в австралийския федерален парламент, който, след като бъде приет, ще даде възможност за намеса на ASIC в продуктите, което ще им позволи да забранят високорискови продукти като бинарни опции и максимални нива на ливъридж, подобно на други основни юрисдикции”, заяви Грифин.

Въпреки това, макар и малцина да не са съгласни, че това е важен законодателен акт, вероятно ще отнеме известно време, докато проектозаконът бъде приет предвид сегашния политически климат и предстоящите избори през май.”

Лицензи за Форекс брокери в Австралия

Въпреки че Австралия се счита за убежище за Форекс брокери, то това не означава, че лицензирането в страната е лесно. Финансовите институции, които искат да предлагат Форекс и CFD търговия, първо трябва да имат лиценз: Австралийски финансови услуги (AFS).

Процесът на придобиване на такъв лиценз е скъп и може да отнеме значителен период от време. Както Finance Magnates по-рано докладва, от 1 юли 2017 г. до 30 юни 2018 г. броят на заявленията за лицензи за AFS беше 1,728. От този брой са одобрени 758, което е 44% успех.

Лицензи и Форекс регулации в Австралия
Източник: financemagnates.com

Дерхам също подсказа, че за да получат лиценз при започне от нулата, посредниците и финансовите институции трябва да платят около 100 000 австралийски долара (около 70 600 долара). Това включва 50 000 долара за кандидатстване за лиценз и още 50 000 долара за необходимата правна документация.

Но това са само юридически такси. В тях не се включват допълнителните разходи свързани със застраховане, одит, отчитане на търговията с деривати, бридж, платформа и още. Освен това, Дерхам подчерта, че най-големите разходи са за компетентен и опитен персонал на място в Австралия.

Коментирайки текущата регулаторна среда в Австралия, Грифин добави: „Добрата новина е, че започваме да наблюдаваме по-голямо внимание по отношение на новите заявления за лицензи. Следователно, докато австралийският регулаторен пейзаж все още има някакъв начин, когато става въпрос за пазара на извънборсови деривати, то изпитва временни затруднения.”

Ще видим ли Форекс регулации в Австралия?

Що се отнася до спекулациите, че ASIC ще последва стъпките на ESMA, Дерхам заяви следното: “Мисля, че има истина в тези слухове, защото ASIC иска да намали регулационния арбитраж. Смятам, че индустрията се опитва да се саморегулира доколкото е възможно. Но дали ASIC ще използва своите правомощия, за да намали ливъриджа и да наложи изисквания подобни на ESMA? Никой не знае.”

Софи Гербер, директор в Sophie Grace, австралийска компания за съгласуване и правни консултации за финансовата индустрия, вярва, че ако има някакви промени от страна на ASIC, то те няма да дойдат скоро.

“Има редица причини, поради които може да очакваме промени в някакъв момент в бъдеще, основната е, че Австралия е член на IOSCO и се очаква да спазва нейните препоръки. Не бих казала обаче, че ще има движение, докато въпросът не бъде финализиран от FCA и ESMA”, добави Гербер.

„Проблемът с въвеждането на по-голяма регулация е необходимостта от наблюдение и правоприлагане, което идва с него. Смятам, че е важно настроящите регулации свързани с тази сфера да бъдат изпълнени напълно, преди да въвеждането на допълнителни мерки.”

Темата Форекс регулации бе осъдена и на iFX EXPO в Хонг Конг. В панелът “Отвъд основите: Възможности в Азиатско-техоокеаския регион” участваха Пол Дерхам, Еухенио Акконягиоко от APAC Management Consultancy, Маркъс Фунг, главен изпълнителен директор в Invast Global HK and Avner Ziv и изпълнителния директор на ZotaPay.

В този панел бе обсъден точно този проблем – дали ASIC ще въведе ограничения на максималния ливъридж? Общото мнение бе не, поне в краткосрочен план. Все пак, в дългосрочен план нещата не изглежда толкова ясни.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.