Полша обмисля категория “опитен трейдър” за непрофесионални клиенти

Полският орган за финансов надзор (KNF) обмисля въвеждането на допълнителна категория непрофесионални трейдъри, предаде Finance Magnates. В рамките на местните регулаторни кръгове продължава дискусията дали да се разреши тази допълнителна мярка, която очевидно е популярна сред някои клиенти.

През миналата година новите регулации на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) засегнаха интересите на много трейдъри и брокери. Докато националните финансови регулатори бавно превръщат паневропейската регулаторна рамка в локални правила, техният подход досега беше доста незабележим.

Полският орган за финансов надзор (KNF) е първият местен регулатор, който може да предприеме различен подход от този на ESMA. KNF иска да въведе нова категория трейдъри и следователно да разшири ESMA регулациите в Полша. Новата категория ще се нарича “опитен трейдър” и се предполага, че се намира някъде между сегашните два статуса: Професионален и Непрофесионален клиент, които са определени от сегашните регулаторни мерки.

Коментирайки пред Comparic24.tv, директорът на департамента на инвестиционните дружества в Полския орган за финансов надзор, Мацей Курзаевски каза, че от декември насам KNF провежда „идейни разработки“ за въвеждането на постоянна продуктова намеса в Полша.

В началото на април KNF проведе проучване сред непрофесионалните трейдъри, за да събере някои данни за техните мнения относно ограниченията за употреба на ливъридж и и правилата на ESMA. Проучването е приключило на 22.04 2019 и резултатите все още не са публикувани.

В тази връзка, Курзаевски заяви, че през декември KNF е назначил екип, който да проучи възможността за въвеждане на постоянни мерки за продуктова интервенция в Полша. Подходът е изненадващ, като се има предвид неотдавнашната медийна кампания, насочена към информиране на обществеността за рисковете от инвестиции в криптовалути и договори за разлика (CFD).

„Продуктовата интервенция на ESMA има определен времеви хоризонт. Факт е, че за момента тя се подновява редовно, но ако нещо е временно, то може да бъде спряно рано или късно. Затова започнахме идейни разработки по пазарна интервенция на национално ниво. Проучването, което сме подготвили, има за цел да изследва опита и реакциите на непрофесионалните трейдъри към промените на пазарите ”, коментира Мачей Курзаевски.

Опитни трейдъри

Поради общата тревога от страна на брокери, че опитни трейдъри бягат към други юрисдикции извън ЕС, KNF се стреми да проучи това явление и затова проведе проучване, за да се запознае с мненията на опитни Форекс трейдъри.

“Ние също искаме да видим и колко опит имат тези инвеститори. Данните от проучването ще бъдат използвани за придобиване на знания, които ще ни позволят да взимаме разумни решения в бъдеще относно продуктовата интервенция, която отчита местния пазар ”, уточни Курзаевски .

Служителят на KNF обясни също, че концептуалната работа по вътрешна намеса вече е започнала и може да включва механизъм, който ще позволи на регулатора да отделя опитни инвеститори от общата категория Непрофесионални трейдъри.

“Името засега е проект, но се отнася до хора, които имат както теоретични познания, така и академични титли, но и практически опит. Опит очевидно не придобит по време на няколко дни платен тренинг или кратка серия отворени и затворени сделки, но в по-дълъг времеви хоризонт ”, обясни Курзаевски .

Промените могат да направят Полша привлекателна юрисдикция и може да бъде особено полезна за местните брокери. Въпреки това, все още не е сигурно, че KNF ще приложи такава персонализирана версия на ESMA категорията Непрофесионален трейдър.

Курзаевски подчерта, че параметрите ще бъде определени по начин, който позволява на регулатора да прецени, че новата категория включва само хора, които имат необходимите знания и съзнателно поемат риска да инвестират в договори за разлика.

Регулации в Австралия

Наскоро, след месеци на разисквания в австралийския парламент бе гласуван нов законопроект, който ще промени съществено местната регулаторна среда на ASIC за непрофесионалните трейдъри. Този проектозакон очаква само официално одобрение, предаде Finance Magnates.

Законопроектът, който се нарича “Задължения за проектиране и разпространение и правомощия за намеса в продукти” ще позволи на Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) да промени облика на местния Форекс пазар.

Правомощията за намеса в продукти ще се отнасят до финансови продукти, предлагани на непрофесионални клиенти. Тези нови Форекс регулации в Австралия вероятно ще влязат в сила в началото на 2021 година. Така ASIC може да започне да обмисля какви ограничения да въведе в местната Форекс и CFD търговия.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.