Защо световните фондови пазари се сринаха в сряда?

Какво предизвика разпродажбата щатските фондови пазари?
В сряда разпродажбарата на щатските фондови пазари се разпространи в целия свят и бе на ръба на предизвика паника при инвестироите в акции

Усети се като ден за разпродажби навсякъде на Wall Street и не само. Щатските фондови пазари се сринаха и започна да се говори за паника и провал на почти 10-годишния бичи пазар. Защо цените на акциите паднаха толкова много, толкова бързо, на пръв поглед от нищото? И какво ще обясни спада от 832 пункта на Dow Jones Industrial Average само седмица след като индексът на сините чипове достигна рекордно високи стойности?

Макар че никога не може да се даде идеален отговор, за да се обясни как пазарната психология може да стане толкова евтина. Ето как финансовите професионалисти разбират най-лошия ден за Dow от февруари и големия спад в световните борсови индекси, воден от популярните технологични акции.

Какво предизвика разпродажбата щатските фондови пазари?

Нервността нарастваше в продължение на дни на Wall Street. Катализаторът бе последният скок в доходността на внимателно наблюдаваните държавни облигация до седемгодишен връх.

10-годишните щатски облигации, чиято основна лихва има влияние върху много неща от недвижими имоти и акции и непряко до всеки актив на тази планета, се покачи над 3,25% за първи път от 2011 година. Като добавим заплахата от по-високи разходи по заеми за къщи и автомобили и корпоративен дълг към икономическите пречки, причинени от търговската война между САЩ с Китай, това което се получава е широкоразпространена слабост водеща до динамична разпродажба.

“Не знаем кой точно е виновен, това е все едно да намерим виновника за опасния ураган във Флорида”, каза Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG, базирана в Токио глобална банка с офиси в Ню Йорк. “Но не се заблуждавайте, спадът на щатските фондови пазари, задействан вероятно от нарастващата доходност по облигациите, е също толкова опасен.”

Dow Jones загуби над 1200 пункта, воден от акциите на технологичните компании, поради страховете на инвеститорите на фондовите пазари от по-високи лихви се изостриха. Ипотечните лихви по 30-годишните заеми скочиха до 5%, което е близо 8 годишен връх. Sears може да подаде жалба за несъстоятелност, тъй като плащанията по дълга придобиват застрашителни размери.

Разпродажба на фондови пазари

Защо нарастват основните лихвени проценти?

Най-общо казано сегашните лихвени проценти се повишават, защото икономическата ситуация в САЩ се подобрява. “Лихвените проценти се повишават, защото икономическите данни са положителни”, обясни Пол Хики, съосновател в “Bespoke Investment Group” в Ню Йорк.

След почти десетилетие исторически ниски лихвени проценти и бавен икономически растеж американската икономика набира скорост, подкрепена от политиката на президента Тръмп за намаляване на данъците и по-малко регулиране на бизнеса. Икономиката е нараснала с 4,2% през второто тримесечие, което е най-бързият темп за последните четири години. Пазарът на труда е стабилен, като септемврийската безработица от 3,7% е най-ниската за почти петдесет години.

Накратко, вече няма нужда разходите по заемите да останат на кризисните нива. Страхът сега е, че икономиката може да прегрее и ще доведе скок на инфлацията при цените, така и при заплатите, което ще навреди на покупателната способност на потребителите и ще свие печалбите на работодателите.

Защо по-високите лихвени проценти са проблем за световните фондови пазари?

За един, по-високите лихвени проценти означават, че облигациите придобиват по-големи потоци от интерес за инвеститорите, което прави инвестициите с фиксирана доходност легитимна алтернатива на акциите. Накратко, облигациите стават все по-силна конкуренция на акциите, смята Хики.

На второ място, според него, по-високите лихвени проценти повишават разходите по заемите за потребителите и компаниите, така че кредитите за автомобили и ипотеки стават все по-скъпи, а за компаниите става все по-трудно да проникнат на пазара на дълг. “Ясно е, че по-високите ставки не са подходящи за жилища или продажби на автомобили”, казва Ед Ярдени, главен инвестиционен стратег в Yardeni Research. И ако продажбите на тези скъпи придобивки се забави, ще се отрази на цялата икономика.

И накрая, по-високите лихвени проценти са особено проблемни за т.нар. нарастващи акции, което включват и акциите на технологичните компании. “Примамката за тези акции е ръста на печалбите във времето, но когато лихвените проценти са по-високи, бъдещата стойност на тези потоци от приходи намалява”, казва Хики.

Технологичните акции на щатските фондови пазари

Защо точно технологичните акции падат?

Акциите на технологичните компании, включително така наречените акции FAANG – Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google са пазарни любимци от години. Така че, когато разпродажбата на фондовите пазари набере инерция, акциите с най-големи печалби са сред тези, които инвеститорите първо продават, за да заключат печалбите си.

Техническите акции също са заложници в борбата с Китай с търговията, тъй като твърдата позиция на Тръмп за Пекин предизвиква смущения в тяхната верига за доставки. Технологични компании като Facebook, Twitter и Alphabet (собственик на Google) също са изправени пред интензивен регулаторен контрол от правителството на САЩ.

“Технологичните компании са в опасност също поради търговската война с Китай, в допълнение към опасенията за повишаване на лихвените проценти”, казва Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance.

Може ли това да е началото на корекция в цените на акциите?

Винаги има шанс разпродажбата на щатските фондови пазари може да се превърне в спад от 10% или повече от пика на пазара през януари, което би могло да доведе пазара до втората така наречена корекция на цените за годината, казва Закарели. Все пак той прогнозира, че този спад няма да се превърне в мечи пазар или 20-процентов спад, а вместо това ще се окаже добра възможност за покупка на инвеститори, които искат да яхнат бурята.

Защо? “Икономическите фундаменти са силни и лихвите се повишават поради добри причини”, твърди Закарели.

Има ли причина за паника при инвеститорите на глобалните фондови пазари?

“Разбира се, инвеститорите на глобалните фондови пазари се чувстват нервно, но не е време да се паникьосват и продават”, съветва Торн Перкин, президент на Papamarkou Wellner Asset Management в Ню Йорк. “Ние не гледаме на това като на психологическа промяна, а на закъсняла продажба.” Сегашният спад на пазара “няма да е забавен”, добавя Перин, “но тази разпродажба ще свърши и силната икономика ще ни води към края на годината”.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.