Най-добре и най-зле представилите се фондови пазари през 2018

Търговия на финансови пазари

Кои са най-добре и най-зле представилите се фондови пазари през 2018?

Основните фондови пазари по света претърпяха най-тежката си календарна година след финансовата криза през 2008 година. Така оставиха много инвеститори в страх от по-нататъшен спад през следващите месеци. 

Напрежението в търговията между двете най-големи икономики в света, нарастващата загриженост за ръста на лихвените проценти и пагубните геополитически въпроси – като например Брекзит, натежаха на финансовите пазари през миналата година.

Тъй като малко от тези въпроси са решени в началото на годината, много пазарни участници се безпокоят, че през следващите месеци може да видим още по-голям спад в цените на световните фондови пазари.

Все пак, имаше някои забележителни изключения от мрачната картина през последните 12 месеца.  CNBC разглежда някои от най-добре и най-зле представилите се глобални борсови индекси деноминирани в щатски доларови за 2018 година.

Украйна +80,39%

Украйна
Източник: Getty Images

Украинският борсов индекс (PFTS) се изстреля с над 80% нагоре 2018, според данните на Refinitv. Така комфортно се превръща в най-силно представилия се индекс в света през изминалата година. Този ръст бе въпреки искането на Украйна за помощ от международните си партньори в ЕС и НАТО, след като Русия конфискува три морски кораба и 23 членен на екипаж в края на ноември.

Инцидентът се случи в Керченския проток, канал, който разделя Азовско и Черно море, на юг от Украйна и Русия.

Македония +30,41%

Основният индекс на македонската фондова борса MBI10 нарасна с почти 1/3 през 2018 година. Този скок идва след споразумението със Гърция, което уреди дългогодишния спор за името.

Скопие се съгласи да промени името си на Република Северна Македония от месец юни 2019 г. Така ефективно ще се премахнат възприеманията на някои, че страната има териториални претенции към гръцката провинция Македония. Този ход все още трябва да бъде ратифициран от парламентите на Македония и Гърция.

Катар +20,87%

Катар
Източник: Getty Images

Катарската фондова борса нарасна с повече от 20% през 2018 година, по деноминирани в долари данни. Малката страна от Персийския залив официално напусна ОПЕК от 1 януари 2019. Така прекрати членство с продължителност повече от четвърт век. Доха обяви, че ще напусне петролния картел малко преди ключовата среща на ОПЕК с техните партньори през декември. 

От юни 2017, лидера на ОПЕК – Саудитска Арабия и още три арабски страни отрязаха търговските си отношение и търговските си връзки с Катар, тъй като обвиниха страната, че подкрепя тероризма и регионалния конкурент Иран. Катар отрича твърденията, заявявайки, че бойкотът пречи на националния му суверенитет.

Обединени Арабски Емирства +11,75%

Основният борсов индекс на Обединените Арабски Емирства ADX се повиши с близо 12% през последната година. Министъра на икономиката на Емирствата Султан бин Саед ел-Мансури заяви пред журналисти в началото на декември, че той очаква втората най-голяма арабска икономика в света да нарасне между 2,5 и 3,0% през 2019. Тези прогнози са в тон с предвижданията на Международния валутен фонд.

Саудитска Арабия +8,77%

Фондовия пазар на Саудитска Арабия се срина, тъй като световните инвеститори се притесняваха за влошаване на отношенията с международната общност през 2018 година.  Кралското семейство на монархията претърпя три месеца интензивно наблюдение, след като саудитски агенти убиха и разчлениха журналиста от “Вашингтон пост” Джамал Хашоги в Истанбул през октомври.

Инцидентът предизвика международно осъждане и повдигна въпроси за способността на принц Мохамед да овладее кралството чрез период на дълбоки социални и икономически реформи.

Сега нека погледнем и към най-слабо представилите се борсови индекси през 2018.

Венецуела -94,89%

Венецуела
Източник: Getty Images

Най-слабо представилият се фондов пазар деноминиран в долари през 2018 съвсем очаквано е Венецуела. Засегнатата от икономическа криза южноамериканска страна се срина с повече от 94%, докато президентът Николас Мадуро се опитва да сложи край на продължителния кризисен период в богатата на петрол, но бедна на капитал държава.

Аржентина -50,2%

През 2018 година Аржентина се опитваше да се пребори с още една финансова криза. Индексът на фондовата борса на южноамериканската страна приключи годината с повече от 50% надолу, след като Буенос Айрес се оказа в епицентъра на финансовата спирала на развиващите се пазари.

Развиващите се пазари бяха засегнати от вдигането на лихвите от страна на Федералния Резерв, което доведе до поскъпване на щатския долар спрямо останалите валути. Това направи по-трудно връщането на деноминирания в долари външен дълг. Търговските войни също бяха фактор, тъй като понижиха цените на суровините. Именно суровините са важен източник на приходи за развиващите се пазари.

Турция -43,35%

Подобно на аржентинското песо и други валути на развиващите се пазари загубиха симпатиите на пазарните участници през 2018. Турската лира бе една от тях също регистрира сериозни загуби.

Политическите разногласия между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и местната централна банка доведоха до напрежение на пазарите и усложниха нещата още повече. Задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън бе източник на продължително напрежение през 2018 година. Поради влошените отношения между Вашингтон и Анкара започна разпродажбата на турски активи, преди Брънсън да бъде освободен.

Борсовият индекс на фондовите пазари в Турция се потопи с повече от 43% деноминиран в щатски долари.

Китай -28,64%

Китай
Източник: Getty Images

Китайският борсов индекс Shanghai Composite загуби повече от 1/4 от стойността си през 2018, на фона търговското напрежение между САЩ и Китай.

Президентът Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин декларираха 90-дневно примирие в началото на декември. Въпреки това, външите наблиатели остават дълбоко скептични относно шансовете за достигане до широко търговско споразумение между Вашингтон и Пекин в предложения срок.

Пакистан -28,07%

Пакистанският индекс Karachi100 се потопи с повече от 28% през изминалата година, в деномиирани в долари условия. Това го направи 5-я най-слабо представил се пазар през 2018. 

МВФ не успя да постигне съгласие относно условията на пакистанския спасителен пакет през ноември. Официалните лица в страната са определили средата на януари като крайна дата за МВФ да подпише втория спасителен пакет от 2013 г. Тогава Исламабад получи заем от 6,7 млрд. долара.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.