Фондова борса: Какво трябва да знаете?

Може би сте чували, че инвестициите в акции могат да бъде чудесен начин за създаване на богатство с течение на времето. Това със сигурност е вярно, но преди да започнете трябва да се запознаете с понятия като фондова борса и фондов пазар.

В тази статия ще получите отговори на въпроси като:

 • Какво е фондова борса и фондов пазар?
 • Видове фондови борси и пазари
 • Кои са най-големите фондови борси в света?
 • Защо съществуват фондовите пазари?
 • Какво се търгува на фондовите борси?
 • Как се търгува на фондова борса?

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е фондова борса и фондов пазар?

Фондова борса е място, на което се търгуват ценни книжа като акции и облигации. На практика фондовите борси предоставят място, на което да се събират компаниите, които търсят капитал, за да финансират своите бизнес операции и инвеститорите, които притежават капитал и са склонни да инвестират в определен бизнес, за да се възползват от потенциалния му успех.

Борсите позволяват на компаниите, които се търгуват на тях да набират капитал, а на инвеститорите да вземат информирани решения за инвестиции, използвайки информация за цените на активите в реално време.

Сборът от множество фондови борси в една държава създава фондов пазар. Въпреки че двете понятия фондова борса и фондов пазар често се използват взаимнозаменяемо все пак трябва да правите разлика между тях.

Официално първата фондова борса в света е създадена през далечната 1653 година в Амстердам. Но наченки на борсова търговия има векове по-рано във Венеция и Верона, както и във Франция и Белгия. Япония също е страна със много сериозна, вековна история в борсовата търговия.

Видове фондови борси и фондови пазари

Фондовите борси могат да бъдат с физическо местоположение или електронна платформа за търговия. Съвсем нормално за дигиталната ера, в която живеем електронна търговия с акции да е доста по-разпространена от търговията на физически борси поради своята достъпност.

Фондовите пазари пък могат да бъдат разделени на два основни вида според техните функции. Това са:

 • Първичен фондов пазар.
 • Вторичен фондов пазар

Да дадем малко повече подробности за тези два вида фондови пазари.

Първичен фондов пазар

Първичният фондов пазар е източник на нови ценни книжа като акции и облигации. На този пазар компаниите продават за първи път акции и облигации чрез процес наречен първично публично предлагане, известен също като IPO.  

Повече за първичното публично предлагане можете да научите в статията:

На практика първичният пазар е първата възможност на инвеститорите да закупят ценни книжа, а набрания капитал отива в компанията, която е емитирала тези ценни книжа ( най-често акции или облигации).

Все пак трябва да имате предвид, че първичния пазар е високоволатилен, тъй като при него ценните книжа се сблъскват за първи път с пазара и точната им пазарната цена все още не е установена.

Други основни характеристики на първичния пазар са:

 • Ниска ликвидност.
 • Една ценна книга може да продадена само веднъж.

Вторичен фондов пазар

На вторичният пазар инвеститорите търгуват по между си с вече създадени ценни книжа. Тук сделките се сключват между купувач и продавач, чрез фондова борса. 

При търговията на вторичния пазар компанията, която е емитирала акциите вече не е страна по сделките.

Ето и основните характеристики на вторичните фондови пазари:

 • Ценните книжа тук вече се търгуват по цена, която е определена на пазарен принцип
 • Висока ликвидност
 • Ценните книжа могат да бъдат купувани и продавани многократно

Защо съществуват фондовите пазари?

Вече познавате различните видове фондови пазари сега е време да разберете причините за тяхното съществуване. Фондовите пазари имат много и различни ключови функции като само чат от тях са:

 1. Откриване на пазарна цена на ценните книжа. Към момента не е открит по-ефективен метод за определяне на цената на акциите.
 2. Валидирането на транзакциите за покупка или продажба на акции гарантира, че всички участници са проверени и спазват необходимите правила и разпоредби. Освен да свързват купувачите и продавачите фондовите борси трябва да следят затова дали двете страни спазват своите задължения и нито една от страните не е ощетена.
 3. Въпреки че броят на купувачите и продавачите на дадена акция е извън контрола на фондовата борса, тя трябва да гарантира, че всеки, който е квалифициран и готов да търгува, получава незабавен достъп до пускане на поръчки за покупка или продажба на акции. Така се гарантира ликвидност. Именно ликвидността е една от най-големите отговорности на всяка фондова борса.
 4. Лесният достъп до покупката и продажбата на акции е един от най-доказаните начини за увеличаване на ликвидността. За да листнат своите акции на дадена фондова борса компаниите трябва да са уверени, че борсата ще им осигури възможности да достигнат до възможно най-голям брой инвеститори.
 5. Публично търгуваните компании са обект на стриктни регулации като своевременно подаване на тримесечни финансови отчети и незабавно отчитане на всякакви свързани дейности като покупка на акции от вътрешни лица например. По този начин се гарантира, че всички пазарни участници са еднакво запознати със събитията в компанията.
 6. Фондовите борси трябва да защитят интереса на всеки един инвеститор, независимо от капитала, с който разполага. Например фондовата борса може да реши, че определени акции не са подходящи за по-малките инвеститори, защото те може да не са напълно наясно с характеристиките на подобни инвестиции.

Освен споменатите вече функции трябва да кажем, че фондовите пазари са се превърнали в барометър за представянето на икономиката на дадена държава. Посоката на движение на фондовия пазар отразява посоката на движение на икономиката на дадена страна, поради редица причини.

Например спадът в приходите на компаниите показва нежеланието на потребителите да харчат, което много вероятно да доведе забавяне на икономиката. Обратното също е вярно.

Дори се смята, че пазарът на акции е изпреварващ индикатор, който може да ни покаже накъде се насочва икономиката. Например, акциите падат преди икономиката да се забави и започва да нараства преди да започне реалното икономическото възстановяване.

Научете повече за инвестициите в онлайн видео курса “Инвестиции в акции: Първи стъпки към успеха”! Вземете 9 безплатни урока сега като кликнете на линка и се регистрирате:

Кои са най-големите фондови борси в света?

Както се досещате САЩ доминират класацията на най-големите фондови борси в света като окупират първите две позиции. Реално фондовия пазар на САЩ представлява около 41% от световните фондови пазари, според проучване на Sifma.

Само за добиете представа за гигантския размер на глобалните фондови пазари ще отбележим, че през 2022 година пазарната капитализация на всички фондови пазари по света е $108 трилиона, което е повече от световния брутен вътрешен продукт, който е под $85 трилиона.

А ето и класацията на фондовите борси по пазарна капитализация като източник на данните е Statista:

 1. Нюйоркска фондова борса с капитализация от близо $26 трилиона долара.
 2. Nasdaq с капитализация от почти $17,36 трилиона
 3. Шанхайската фондова борса изостава далеч зад двата американски гиганта със своите $7,37 трилиона
 4. Пан-европейската група Euronext, която включва фондовите борси в Амстердам, Брюксел, Дъблин, Лисабон, Лондон, Осло и Париж има капитализация от $6,41 трилиона.
 5. Фондовата борса в Шенжен с капитализация от $5,28 трилиона

Но да видим какви активи се търгуват на фондовите пазари, за да успяват пазарите да концентрират толкова големи количества капитал.

Какво се търгува на фондовите борси?

Основните активи, които се търгуват на фондовите борси са:

 • Акции
 • Облигации
 • Деривати (често на суровини)
 • Инвестиционни фондове

Най-големият пазар е този на облигациите, следван от доста по-малки пазар на акции.

Как се търгува на фондова борса?

За да може поръчките на инвеститорите за покупка и продажба на ценни книжа да бъдат изпълнени по-най-бързия начин, на най-справедливата цена и при възможно най-нисък риск от неизпълнение трябват още 2 участника в процеса освен фондовата борса и това са:

 1. Инвестиционен посредник чрез който да бъдат подадени поръчките за покупка и продажба на ценни книжа.
 2. Клириногва къща, която да гарантира изпълнението на тези поръчки.

Фондовите пазари с техните огромни размери и възможности за печалби привличат множество индивидуални инвеститори, които искат да се възползват от тези възможности. Тези инвеститори също имат нужда от две неща:

 1. Сметка в регулиран инвестиционен посредник.
 2. Платформа за търговия с финансови инструменти.

И двете могат да бъдат откриете след онлайн проучване на различните опции.

Открийте още интересни статии:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.