Среднощен скок на японската йена потопи Форекс пазара

Среднощен скок на японската йена потопи Форекс пазара

“Флаш краш” на японската йена през нощта.

Само седем минути бяха нужни на японската йена (JPY), за да пробие нива, които задържаше от десетилетия. В този луд период, започнал малко след полунощ на 3 януари, йената скочи с почти 8% спрямо австралийския долар и 10% спрямо турската лира. Японската валута натрупа поне 1% печалби срещу всички свои конкуренти от Г-10.

Трейдърите в Азия все още се опитват да се отърсят от случилото се и да разберат защо се стигна до този “флаш краш”. Някои от тях обвиняват изявлението на Apple, в което от компанията обявиха, че орязват прогнозите за печалбите си за първото тримесечие на 2019 до $84 милиарда от $91,3 милиарда. Причината за свиването на очакванията за началото на 2019 е слабостта на развиващите се пазари и най-вече Китай.

Нискорискови пазарни настроения

“Макар че очаквахме някои предизвикателства на ключовите развиващи се пазари, не предвидихме мащаба на икономическото забавяне, особено в Китай”, споделят от американския производител на смартфони. От Apple цитират и данните за БВП на Китай за третото тримесечие, които показаха втория най-слаб ръст за последните 25 години.

“Ние вярваме, че икономическата среда в Китай е допълнително повлияна от нарастващото напрежение в търговията със САЩ”, споделиха още от американската компания, което е сред най-пострадалите от търговската война между САЩ и Китай.

Това изявление предизвика нискорискови настроения на пазарите, което пък често води до по-широко търсене на японска йена, тъй като японската валута се смята за убежище.

Ниска ликвидност

Много интересен е периода, в който се случи този “флаш краш” на валутните двойки с японската йена – малко след полунощ. Това е периода с най-ниска ликвидност на Форекс пазара. В 00:00 затваря Ню Йорк, а преди да отвори Токио в 02:00, единствените работещи пазари са тези в Австралия и Нова Зеландия. На всичко отгоре, в момента в Япония са почивни дни, което влошава още повече пазарната ликвидност.

Форекс търговски сесии

По това време ако вали, може лесно да стане наводнение. Такова движение определено е необичайно събитие и то се случва точно в този чувствителен период. Трябва да се отбележи, че не за първи път ставаме свидетели на “флаш краш” по време на азиатската сесия и то в подобен часови диапазон.

„Движенията бяха много бурни”, казва Стивън Милър, съветник в Grant Samuel Funds Management Pty в Сидни и бивш ръководител в BlackRock Investment Management (Австралия). “Определено някои бяха изненадани сериозно”

С Япония в четиридневна почивка тази седмица, трейдърите заявиха, че се опитват да се справят с голямо количество поръчки за продажба, а цените са непостоянни. След като йената премина през 105.50 спрямо долара, други бяха принудени да покрият късите си позиции в йени, заявиха за Bloomberg трейдъри, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като не им е разрешено да говорят публично по тези теми.

Алгоритми

Това бе най-голямото движение на цената на йената за последните 10 години. При такава огромна пазарна волатилност, както винаги, се споменава търговията с алгоритми, особено тези на големите банки.

Трябва да се спомене, че йената и без това се намираше близо до екстремни нива на няколко фронта. Най-очевидно бе при AUD/JPY. Не случайно именно този крос падна и най-много. Първо се потопи до най-ниските нива от 2016 година, после падна и под тях, а след това удари и най-ниската стойност от 2010. Това предизвика вълна от автоматични поръчки, които се разпространиха и по-други валутни двойки с участие на йената.

В същото време, този “флаш краш” на японската валута потопи австралийския долар до най-ниските му нива след Глобалната финансова криза от 2009 година. Други основни валути като еврото и британският паунд също пострадаха като се потопиха и срещу щатския долар, освен срещу японската валута.

Азиатските фондови пазари също регистрираха загуби, след повишеното търсене на убежища като JPY и изказването на Apple за развиващите се пазари. Японският борсов индекс Nikkei225 затвори с 0,31% надолу, а китайският Shaghai Composite се понижи със скромните 0,04%. Индексът на борсата в Хонг Конг – Hang Seng пък изтри 0,26% от стойността си.

About Борис Петров 439 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.