Какво ни очаква на финансовите пазари в началото на юли?

Седмичен икономически календар в началото на юли

Какво се случи на пазарите в края на месец юни?

Фондови пазари

Станахме свидетели на много динамичен край на месец юни на финансовите пазари. Юни традиционно не е най-силния месец за акциите, но S&P500 направи най-добрия си юни месец от 1958 година насам, след като нарасна с 6,9%. Това доведе до тримесечен ръст на широкият щатски бенчмарк от 3,8%.

В същото време технологичният NASDAQ прибави към стойността си цели 7,4% за месец юни, а индексът на сините чипове Dow Jones изостана и успя да нарасне само с 3,4%. Така от началото на годината NASDAQ е поскъпнал с 20,66%, а Dow с 14,03%. S&P500 изгради рали от 17,35% от началото на 2019 г. Понастоящем и трите основни американски индекса остават много близо до най-високите си стойности в историята. Дали няма да станем свидетели на нови рекордни стойности още в първия ден на юли след срещата на Г-20?

На европейските фондови пазари също имахме силен финал на месец юни. Най-големия печеливш за месеца се оказа италианския FTSE Mib с ръст от 7,2%. След него се наредиха френският CAC40 с 6,3% и немският DAX30 с повишение от 5,7%. Британският FTSE успя да натрупа печалби от 2,0% през юни.

От началото на годината с най-силно представяне се отчете DAX30, който увеличи стойността си с 17,42%. Малко след немския бенчмарк остана френският CAC40 с ръст от 17,09%, a трети се анреди италианският FTSE Mib с 15,88%. Въпреки неуредиците около Брекзит британският FTSE регистрира растеж от 10,37% от началото на 2019 година.

Форекс

В последната седмица на юни най-добрата сделка на Форекс пазара изненадващо се оказа дългата позиция в NZD/JPY. Кросът успя да спечели 2,3% за последните 5 търговски дни, след като Резервната банка на Нова Зеландия избра да запази лихвените нива и да отложи понижаването им поне с един месец.

Веднага след новозеландския долар се нареди неговия съсед от Австралия. AUD успя да спечели срещу всички свои конкуренти освен срещу “кивито”. Друг член на доларовия блок остана трети – канадският долар.

В дъното на класирането освен японската йена, остана и британския паунд. Повечето пазарни участници са неуверени да инвестират в GBP, тъй като почти сигурно следващия британски премиер на Великобритания ще е Борис Джонсън, което увеличава възможността за Брекзит без сделка.

Форекс пазара в края на юни
Източник: Forexlive.com

Суровини

В последните часове на месец юни петрола се срина рязко от $59,58 за барел WTI до цена на затваряне от $57,97. Изглежда част от пазарните участници затвориха своите позиции преди срещата на ОПЕК и партньорите, водени от Русия, в понеделник и вторник. Въпреки това, WTI завърши седмицата на зелена територия с 1,34%, а месеца с 2,85%.

За разлика от WTI, другият бенчмарк на суровия петрол Brent изтри 1,24% в последната седмица на месец юни, което доведе до месечни загуби от 3,71%.

В същото време, цените златото отбелязаха най-големия си месечен ръст от юни 2016 година насам. Ценният метал поскъпна с почти 10% през юни и удари 6-годишен връх, след като проби многогодишната съпротива около $1360/65 за тройунция.

Криптовалути

Възхода на криптовалутите продължи и през юни. Биткойн е на път да регистрира най-силното си месечно представяне от прословутия декември 2017 година насам и достигна най-високата си стойност от януари 2018 – $13 829. Все пак, малко след това най-голямата дигитална валута се срина с 23% и тества психологическите $10 000, но отскочи от тези стойности.

За момента Биткойн успя да се задържи над $10 000, което запазва контрола на биковете. Слизане под тези ключови нива може да доведе до по-солидна корекция в цената на най-голямата криптовалута.

Какво ни очаква на финансовите пазари в начало на юли?

Източник: Moneycontrol.com

В събота, в рамките на срещата на Г-20 в Осака, Япония, се проведе дългоочакваната среща между американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин. Пазарните очаквания бяха за добри новини за подновяване на преговорите между двете страни и прекратяване на ескалиралата търговска война между двете най-големи икономики в света.

Позитивните новини станаха факт, след като САЩ обяви, че за момента няма да налага нови мита върху китайски стоки и двете страни ще рестартират преговорите. Доналд Тръмп дори обяви, че е “имал прекрасна среща със Си” и смята, че с Китай “са се върнали на правилния път”. Освен това, отпадна и забраната за Huawei да купува продукти от американски компании.

Това възобновяване на преговорите вероятно ще даде тласък на фондовите пазари при отварянето им в понеделник, въпреки че до голяма степен тези резултати бяха очаквани от трейдърите и инвеститорите. Ключово ще е да се види дали този оптимизъм ще може да се запази, тъй като преговорите ще продължат през следващите седмици/месеци.

За момента “завръщането на правилния път” би трябвало да подкрепи рисковите активи при отварянето на пазарите. Вероятно повечето глобални фондови пазари ще отворят с гапове. На Форекс пазара може да видим скок при AUD и NZD, които са тясно свързани с развитието на китайската икономика. Петролът също може да получи подкрепа, за сметка на активите убежища като йената, франка и златото.

Извън Г-20 седмичният икономически календар предлага множество интересни събития и новини. Още в първият ден на новия месец ще започне важната двудневна среща на ОПЕК+, на която ще бъде решено бъдещето на споразумението за свиване на производството на “черно злато”.

Още едно събитие, което може да подкрепи риск апетита на пазарите е изненадващата среща между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в южната част на граничното село между Северна и Южна Корея Панмунджом. Тръмп пресече за кратко една от най-охраняваните граници в света и се превърна в първия американски президент в историята, който стъпва на севернокорейска територия.

Освен това, ни очаква интригуваща среща на Резервната банка на Австралия, както винаги приличащия внимание доклад за пазара на труда в САЩ.

Понеделник, 1 юли

Основното събитие в началото на новия месец, след резултатите от срещата на Г-20, ще е двудневната среща на ОПЕК във Виена. Руският президент Владимир Путин се срещна с делегация от Саудитска Арабия в рамките на Г-20 и заяви, че е съгласен с позицията на саудитците за удължаване сделката за свиване на продукцията в рамките на 6 до 9 месеца. Това е още една добра новина за петролните бикове след примирието между САЩ и Китай.

В същото време, петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих сподели, че съгласието с руската страна ще спомогне за намаляването на глобалните петролни запаси и ще стабилизира петролните пазари.

Срещата на ОПЕК и партньорите извън картела водени от Русия ще приключи във вторник.

По-интересните макроикономически данни в първия ден от месеца са китайският производствен PMI индекс на Caixin и щатския производствен PMI индекс на Института по доставките (ISM).

Вторник, 2 юли

Австралийски долар

В 07:30 ще бъде обявено решението на Резервната банка на Австралия за лихвените проценти в страната. Според проучване на Reuters от 27 юни близо 70% от анкетираните икономисти, включително тези от най-големите местни банки, очакват РБА да свали лихвите с 25 базисни пункта до 1,00% на тази среща. Освен това, 20 от 38 участници прогнозират, че ще видим още едно понижение на лихвите в Австралия до края на годината до 0,75%. Това е значителна промяна спрямо майското проучване, когато повечето икономисти предвиждаха, че РБА ще спре на 1,00%.

В 12:30 пък има планирана пресконференция на гуверньорът на Резервната банка на Австралия Филип Лоу, която също ще бъде проследена с интерес от пазарните участници.

Сряда, 3 юли

В 04:30 ще излязат данните за търговския баланс на Австралия през май, както и разрешенията за строителство.

По време на търговията в Европа ни очакват производствените PMI индекси за страните от еврозоната и накрая и за целия валутен блок.

В 15:15 ще бъдат оповестени данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се считат за предшественик на официалния доклад в петък. 15 минути след това ни очакват и търговският баланс на САЩ, както и първоначалните молби за помощи от безработни.

Непроизводственият PMI индекс на ISM ще излезе в 17:00.

Четвъртък, 4 юли

За четвъртък няма планирани съществени макроикономически новини и събития и пазарите вероятно ще се подготвят за петъчните данни за заетостта в САЩ.

Петък, 5 юли

Както почти всеки първи петък на месеца, вниманието на пазарите се насочва към месечния доклад за пазара на труда в САЩ. “Пазарът на труда започва да показва известна слабост, затова ние смятаме, че е важно да следим ръста на заетостта, който е важен индикатор за рецесия, по наше мнение. Средният ръст на новите работни места извън селското стопанство се забави до средните 164 хиляди на месеца от 223 хиляди през 2018 година. Ние очакваме ръста на заетостта да е 175 хиляди, а средните почасови доходи да нараснат с 0,2% м/м през юни и с непроменените 3,1% на годишна база”, написаха от Danske Bank.

По същото време, в 15:30, ще излезе и доклада за пазара на труда в Канада, което ще създаде сериозна волатилност при двойката USD/CAD, която се търгува близо до най-ниските си стойности за годината. Пазарният консенсус е за забавяне на ръст на новите работни места до 8 хиляди от 27 700 през май. Безработицата вероятно ще нарасне до 5,6%. Все пак, това изглежда по-скоро като корекция на силното представяне на канадския пазар на труда в последните месеци.

About Борис Петров 3050 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.