Колко финансови инструменти да търгуваме?

Какъв е оптималният брой финансови инструменти за търговия?

Какъв е оптималният брой финансови инструменти за търговия?

Рано или късно всеки трейдър достига до въпроси като: колко финансови инструмента мога да търгувам ефективно. Колко финансови инструменти използват опитните трейдъри? Изобщо броят на употребяваните финансови инструменти има ли значение? Може ли да печелите достатъчно ако използвате само един единствен финансов инструмент?

Освен това, трейдърите, особено начинаещите, се опитват да определят кой конкретен финансов инструмент или няколко инструмента са най-ефективни. Според мен използването на голям брой финансови инструменти за търговия не е ключа към успеха. Фактори като уменията и опита в търговията, управлението на риска, психологическата настройка, стратегията и подхода към трейдинга, както и надеждния брокер изглеждат като по-съществени.

Ако използвате повече финансови инструменти е вероятно да поемата и повече риск. За всички наблюдавани от Вас инструменти трябва да прилагате ефективна стратегия за управление на риска, иначе е е възможно да претоварите сметката си.

Основни финансови инструменти

Нека да отбележим кои са основните финансови инструменти за търговия на финансовите пазари. Тук няма да се спираме на описание на инструментите, по-скоро просто ще изброим какви инструменти можем да търгуваме:

  • Валутни двойки
  • Акции
  • Борсови индекси
  • Облигации
  • Борсово търгувани фондове
  • Криптовалути

Всеки трейдър трябва да избере кои основни финансови инструменти са най-подходящи за него. Разбира се, по-опитните трейдъри могат да комбинират различни видове инструменти в трейдинга си.

основни финансови инструменти

Управление на финансови инструменти

Дори и при стандартен риск от 1-2% в сделка ако търгувате 10-20 валутни двойки например, Вашият риск вероятно ще нарасне сериозно. Не са много трейдърите, които опитват да търгуват 10 или 20 валутни двойки едновременно. Това ще отнеме доста време и енергия и е възможно да намали ефективността.

Важно е да се разбере, че големият брой финансови инструменти не гарантира по-големи печалби, а по-скоро затруднява сериозно управлението на риска. Но ако сте опитен трейдър, който може да управлява повече валутни двойки едновременно като в същото време може да поддържа загубите ниски, то тогава няма проблем да търгувате повече финансови инструменти. 

Друг проблем при търговия с множество валутни двойки може да се окаже корелацията. Например, дълги позиции в две валутни двойки с висока положителна корелация на практика ще означава два пъти по-голям риск. От друга страна, две разнопосочни позиции във валутни двойки с висока обратна корелация може да е просто разход на средства.

Трябва да знаете, че можете да направите 100% увеличение на Вашия капитал само с търговия на един финансов инструмент и движение от 30-40 пипса. Или да уловите движение от по 100 пипса на много финансови инструменти и да направите 5% ръст на капитала. Зависи каква стратегия за търговия използвате и какъв риск сте склонни да поемате.

Стратегия за търговия на финансови инструменти

Освен да изберете определени финансови инструменти, ще трябва да изберете и подходяща стратегия за търговия. Дали ще търгувате в рамките на деня, в рамките на няколко дни, ще държите отворени вашите позиции няколко седмици или месеци или пък ще възприемете инвестиционен подход? Това е избор на самия трейдър. Тук трябва да вземете предвид колко време можете да отделите за трейдинг и вашия характер и темперамент. 

Не трябва да забравяте, че търговията на множество финансови инструменти в рамките на деня ще отнеме доста повече време за анализ и следене на пазарите, отколкото търговията на един финансов инструмент в по-дългосрочен план.

Освен това, ако търгувате повече финансови инструменти ще трябва ефективно на разпределяте риска между различните позиции. Важно е да запазите капитала си по време на негативни периоди на пазарите.

И така, въпросът остава. Един или повече финансови инструменти? 

Стратегия за търговия на финансови инструменти

Един финансов инструмент или много финансови инструменти?

Една не малка част от трейдърите по света използват 1-2 финансови инструменти, които в повече случаи са и от един вид (например 1-2 валутни двойки). Това е разбираемо. Търговията на повече финансови инструменти изисква доста повече анализи, прогнозиране и контрол над отворените позиции. Има един популярен мит: колкото повече финансови инструменти използвате, толкова повече може да спечелите.

Ако свържете ефективността на търговията си с различни валутни двойки, вярвайки, че волатилността на определена двойка може да Ви донесе печалба, тогава трябва да търгувате двойките една по една, като избирате най-доброто за Вас.

Можете да търгувате валутни двойки с участието на валути-убежища седмица или две. След това да опитате валути на развиващи се пазари за още няколко седмици и накрая да преминете към основните валутни двойки.

Същото важи и за други финансови инструменти като суровини, акции или борсови индекси например.

По този начин можете да определите най-предвидимите за Вас инструменти. Ако откриете корелация на валутни двойки като щатски долар/валута на развиващи се пазари, можете да търгувате няколко активи едновременно в един тренд. 

В този случай обаче такива двойки ще се държат почти синхронно, което прави ненужно раздробяването на депозита в инструменти, вместо да се увеличава сумата на транзакцията в рамките на една единствена двойка. Резултатът, положителен и отрицателен, вероятно ще бъде сходен.

Търговия на един финансов инструмент

Повечето финансови инструменти имат доста общи черти, но и своите характеристики. Въпреки това, Вие можете да направите 50% ръст на капитала дори и с движение от 40-50 пипса и стоп лос от 10 пипса. Въпросът за съотношението печалба/загуба е базиран на управлението на риска, което сте избрали.

Можете да изберете конкретен финансов инструмент само по вашите лични предпочитания, чувство за разбиране на инструмента и неговото поведение в дадена ситуация на пазара. Но това идва само с опит и след продължителна работа с един или друг инструмент.

Някои инструменти са по-подходящи за по-дългосрочна търговия и изчакване на благоприятния тренд да се развие. Други изглеждат като чудесни за краткосрочни операции като скалпирание например.

Също така вашата система за търговия може да бъде проектирана за определен стил и характер на инструмента. От Вас зависи да решите какъв конкретен финансов инструмент и стратегия ще изберете. Разбира се, от това не зависи колко ще печелите от трейдинга си.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.