ФЕД приключи с вдигането на лихвите; шансовете за понижение се увеличават

ФЕД няма да повишава лихвите до края на 2020 г.

Федералният Резерв на САЩ е приключил с вдигането на лихвите поне до края на следващата година, смятат икономисти участвали в проучване на Reuters. Участниците в допитването оценяват шанса за поне едно понижение на лихвените нива до края на 2020 година на 40%.

Както се очакваше, ФЕД остави лихвите непроменени на срещата си за монетарната политика през март. Но проекциите на “точковата диаграма” подсказаха, че до края на годината няма да има повече повишения на лихвените нива, в сравнение с декемврийските прогнози за 2 увеличения. Проучване на Reuters две седмици преди срещата показа едно увеличение.

Промяната в тона на Федералния резерв е в съответствие с други големи централни банки, които наскоро се повлияха сериозно от нарастващите опасения от глобално забавяне на икономиката и политическа несигурност като Брекзит и търговската война между САЩ и Китай.

Точкова диаграма за лихвите в САЩ
Източник: ФЕД

Докато прогнозите на Федералния резерв показват едно увеличение на лихвите през следващата година, последното проучване на Reuters сред над 100 икономисти, проведено след срещата на централната банка на 19-20 март, показа, че ставката по федералните фондове ще продължи да се движи в сегашния диапазон от 2,25-2,50%, най-рано до края 2020 година.

По-малко на брой икономисти предвиждат, че лихвените нива в САЩ ще останат без промяна поне до края на 2021 година.

„Най-драматичното развитие за годината досега не бе нито в търговските преговори, нито политиката. Напротив, това е пълният обрат в позицията на ФЕД за монетарната политика, по-миролюбива, отколкото очакваха много участници, ”отбелязва Аджай Раджаджакша, ръководител на макро-проучванията в Barclays.

„Очакваме инфлацията в САЩ да надхвърли 2%, но не с много и не достатъчно рано, за да наложи затягане в прогнозния хоризонт 2019-20. Затова сега прогнозираме, че Федералният резерв ще остави лихвения процент без промяна до 2020 година.”

Повишение или понижение на лихвите?

Само трима икономисти участвали в проучването на Reuters прогнозират понижение на лихвените нива през тази година.

Предпочитаната от ФЕД мярка за инфлация – базови лични потребителски разходи се понижи до 1,8% през януари. По този начин се отдалечи от целта на ФЕД от 2,0% и не се очаква значителен скок в скоро време. Икономиката на САЩ, която през четвъртото тримесечие се забави повече от първоначалните предвиждания може да се забави още през следващите три години.

Повече от една трета от участниците, които имат мнение за края на 2020 са записали поне едно понижение на лихвените проценти до края на следващата година. За сравнение броят им бе около една четвърт в предишното проучване.

На въпроса за вероятността за намаляване на лихвите до края на годината, средната стойност на отговорите на допълнителния въпрос е 20%. Но този процент скача до 40%, когато става въпрос за края на 2020 година.

Около една трета прогнозираха повече от 50% шанс за по-ниски лихви до края на следващата година, като най-високата прогноза беше 100%. И все пак, почти една четвърт от анкетираните очакват ФЕД да повиши лихвените нива през тази година, поради надеждите за икономическо съживяване, което противоречи на последното виждане на централната банка.

Но фючърсният пазар на федералните фондове не включва в цените нито едно вдигане на лихвите през следващите две години, въпреки възстановяването на щатските фондови пазари след тежката разпродажба в края на миналата година.

“Засега Федералният резерв все още показва пристрастия към затягане на политиката, тъй като увеличението на лихвените проценти е заложено през 2020 година”, каза Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING.

“Но на фона на президентските избори по-късно през годината (2020 г.) и желанието на президентът Доналд Тръмп да спечелят политически дивиденти от противопоставянето на каквото и да е увеличение на лихвите от страна на ФЕД, ние сме скептични, че това ще се случи.”

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.