Федералният Резерв повиши лихвите в САЩ до диапазона 1.25-1.50%

Federal-Reserve-copy

На срещата си през декември, Федералният Резерв очаквано повиши лихвите в САЩ с 25 базисни пункта до диапазон 1.25-1.50%.

„Предвид реализираните и очакваните условия на пазара на труда и инфлацията, Комитетът реши да повиши целевия диапазон на лихвените проценти до 1.25-1.50%.. Позицията на монетарната политика остава приспособима, като по този начин се поддържат стабилни условия на пазара на труда и устойчива завръщане  на инфлацията към 2%.“

Срещу това решение са гласували президентите на ФЕД Минеаполис и ФЕД Чикаго Нийл Кашкари и Чарлс Еванс като това е първото противопоставяне на Еванс за тази година.

При следващи действие ще бъдат взети предвид „широк спектър от информация, включително мерки за условията на пазара на труда, индикатори за инфлационния натиск и инфлационните очаквания и показанията за финансовото и международното развитие“, заявиха от ФЕД.

Комитетът очаква, че икономическите условия ще се развият по начин, който ще гарантира постепенно увеличаване на лихвите. Лихвените нива вероятно ще останат под равнищата, които се очаква да преобладават в дългосрочен план известно време. Лихвените проценти на ще зависят от икономическите перспективи и входящите данни, се казва в изявлението на централните банкери.

Пазарът на труда продължава да укрепва и икономическата активност се увеличава със солиден темп, смятат от ФЕД. „На 12-месечна база както общата инфлация, така и инфлацията за продукти, различни от храни и енергия, се понижиха тази година и се движат под 2%.“

Ето и сравнение в точковата графика за септември и сега.

ФЕД продължава да предвижда три повишения през следващата 2018 година.

Септември:

Декември:

Федералният резерв публикува тримесечните си икономически прогнози. Най-новото издание е през септември. Ето как се промениха числата.

Септември:

Декември:

Добрата новина е, че средните оценки за растежа през 2018 са нараснали до 2,5% от 2,1%. В същото време, средната оценка за инфлацията остава същата, но тенденцията се променя към низходяща.

В първия момент USD бе разпродаден, но последва отскок. Погледите се насочват към последната пресконференция на Джанет Йълън като председател на ФЕД.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.