ФЕД извади пожарникарския маркуч и започна да излива ликвидност

ФЕД извади пожарникарския маркуч и започна да излива ликвидност

Дългоочакваното издание на последната седмична актуализация на баланса на ФЕД бе публикувано в четвъртък в и не е изненадващо, че показа, че през изминалата седмица спасяването на банките е продължило, макар и с по-малко бурни темпове.

Балансът на ФЕД

Към 22 март балансът на централната банка на САЩ се е увеличил с $94,5 милиарда долара до $8,734 трилиона от $8,639 трилиона. Това добавя към увеличението от миналата седмица от $297 милиарда и общо балансът на ФЕД е скочил с $393 милиарда само за последните 2 седмици и бързо доближава най-високото ниво в историята от $8,95 трилиона от преди година.

За сравнение, откакто ФЕД започна количествено затягане сви активите си с около $600 милиарда т.е. около две трети от програмата продължа около година бе изтрита за последните 2 седмици. Това е най-голямото двуседмично увеличение на баланса на ФЕД от май 2020 г.

Баланс на ФЕД
Източник: ZeroHedge

Разглеждайки действителните компоненти на резерва, предоставени от ФЕД, от ZeroHedge откриват, че заемите на резервните механизми на ФЕД са били приблизително около $164 милиарда, но съставът се е променил, тъй като използването на дисконтовия прозорец спадна с $42 милиарда до $110 милиарда.

Това обаче е компенсирано почти долар за долар от увеличение с $42,6 милиарда в използването на чисто новата програма за срочно финансиране на ФЕД – BTFP (разберете повече за тази програма във видеото).

Програма за срочни финансиране на ФЕД
Източник: ZeroHedge

Междувременно други кредитни разширения, състоящи се от заеми на ФЕД за свързани банки, създадени от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите за SVB и Signature Bank – нараснаха до $179,8 милиарда от $142,8 милиарда през предходната седмица.

НАЙ-ВАЖНАТА цифра е, че чуждестранни централни баки започнаха да се възползват от репо прогрмата FIMA, което означава, че битката за долари на международните пазари продължава и някой наистина се нуждае спешно от достъп до USD. Количеството за момента възлиза на цели $60 милиарда.

Чуждестранни репо сделки ФЕД
Източник: ZeroHedge

Максималното използване на чуждестранното репо е и причината суаповете за ликвидност в долари на ФЕД да се повишат само до нищожните $587 милиона през последната седмица.

Изтичането на депозити продължава

И накрая, докато ФЕД наводнява системата със спешни резерви, онези, които се чудят къде отиват те, трябва да погледнат механизма за обратно репо на ФЕД, който скочи, както и фондовете на паричния пазар, които напоследък събират пари, подхранвани до голяма степен от това, че вложителите изтеглят депозитите си от американските банки.

Парични потоци към паричните пазари в САЩ
Източник: ZeroHedge

Размерът на парите, паркирани във фондовете на паричния пазар, се покачи до нов рекорд през седмицата до 22 март, тъй като банковите опасения продължават да разтърсват световните пазари.

Според данни на Investment Company Institute, около $117,4 милиарда са се излели във фондовете на паричния пазар в САЩ през седмицата до 22 март, като общите активи са достигнали безпрецедентните $5,132 трилиона , спрямо $5,01 трилиона през седмицата до 15 март.

Така, входящите потоците към паричните пазари за последните 2 седмици възлизат общо на $238 милиарда.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.