“Европа се променя”

Доминация на крайната десница на европейските избори.

Доминация на крайната десница на европейските избори.

“Европа се променя”, това заяви италианският министър на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини, след като стана ясно, че неговата партия Лига ще спечели 34% от гласовете на европейските избори през 2019 година. Така крайнодясната Лига става най-голямата партия в Италия. На второ място останаха лявоцентристите от Демократичната партия, а на трето коалиционният партньор на Лига – Движение 5 звезди.

Това е в ярък контраст с резултатите от парламентарните избори в Италия през миналата година, на които Лига взе само 17% от гласовете, а 5 звезди цели 32%. Така Лига удвои своя резултат и то в рамките на само една година.

По-същественото обаче е, че подобни резултати не са само в Италия, а се наблюдават в почти цяла Европа. В Германия основните центристки партии Християн демократите на Ангела Меркел и социалдемократите показват отстъпление. Меркел успява да спечели само около 28% от гласовете, при 35% от вота през 2014. Левите, които са и коалиционен партньор на Меркел пък взеха скромните 15,5%, при 27% преди 5 години. Подкрепата за Крайната десница Алтернатива за Германия нарасна до близо 11%, което повече от предходните избори.

Европейски избори 2019 Германия

Друг голям победител на тези избори е партията на Марин льо Пен National Rally, която победи действащият президент на Франция Еманюел Макрон. Льо Пен успя да събере 24% от вота, което я прави най-силната партия във Франция. За Макрон гласуваха 22,5% от гласподавателите.

Във Великобритания станахме свидетели на още една голяма победа на крайната десница, тъй като Найджъл Фараж и неговата Брекзит партия събраха около 32% от гласовете, докато водещите партии Консерватори и лейбърсти отбелязаха спад като “торите” дори се сринаха до 5-то място със само 10% подкрепа.

Европейски избори 2019 Великобритания

В Унгария крайнодясната партия Фидес на премиера Виктор Орбан взе 52% от гласовете и 13 от общо 21 места в Европейския парламент, които се полагат на страната. “Ние сме малки, но искаме да променим Европа”, заяви Орбан и описа изборите като “началото на нова ера срещу имиграцията”. В друга страна, в която се управлява десницата – Полша, доминацията на Право и Справедливост продължава след 45% от гласовете и 27 от 51 депутатски места.

В съседна Гърция, след като лявата управляваща партия Сириза понесе сериозен удар, след като опозиционната консервативна партия Нова Демокрация спечели цели 33,5% при само 20% за Сириза. Това принуди премиера Алексис Ципрас да се обяви за предсрочни парламентарни избори.

В България също може да се забележи известна активност при крайната десница, където въпреки че излезе от коалицията си с Атака и НФСБ, ВМРО успя да спечели 7,5%. Освен това, други партии, които също се обявяват за част от крайната десница като Воля, НФСБ, Атака и Възраждане успяват общо да съберат общо около 6,5%.

В Австрия, Белгия,Холандия и Швеция също трябва да се отбележи солидното представяне на консерватори и националисти. За сметка на Дания, където крайната десница претърпя разочарование.

При победителите трябва да сложим и Зелените партии, които добавиха още 19 места спрямо предишните 52 и вече имат цели 71 депутата в европейския парламент. Това ги прави трета политическа сила след Европейската народна партия и Прогресивния алианс на социалисти и демократи. Зелените се представиха силно в Германия, Австрия и част от скандинавските страни.

Активност

Възхода на крайната десница е още по-впечатляващ на фона на най-високата избирателна активност на избори за Европейски парламент в последните 20 години. През 2014 на европейските избори гласуваха само 43%, докато през 2019 е близо 51%.

Активността в Полша и Унгария е повече от двойна над тази от предходните избори, а в Дания удари рекордните 63%. Анализаторите отдават високата активност именно на активизацията на избирателите на крайнодесните партии.

Всички горе изброени факти показват, че думите на Салвини и Орбан не са случайни, а по-скоро показват един реален процес на изместване на гласоподаватели от традиционните парти (център ляво и център дясно) към консервативните и националистически партии (крайно дясно).

Но какво означава това за пазарите?

Отслабването на партиите от статуквото и засилването на крайната десница определено е сериозна промяна, а всяка промяна носи в себе си и известна доза несигурност. Въпреки това, силното представяне на националисти и консерватори изглежда се очакваше от пазарите и основните европейски борсови индекси поскъпнаха в първия ден след изборите.

Въпреки победата на Найджъл Фараж и неговата Брекзит партия във Великобритания, британският FTSE100 се представи най-силно и нарасна с 0,65%. Немският DAX30 добави 0,50% към стойността си в понеделник, а френският CAC40 0,37%. Единствено италианският FTSE Mib се понижи със скромните 0,06%, но това се дължеше по-скоро на подновяване на бюджетната битка по оста ЕС-Италия, отколкото на изборните резултати. При единната валута също нямаше сериозни сътресения .

Ако трябва да потърсим заплаха за растежа на икономиката на еврозоната в тези изборни резултати, то може би трябва да насочим вниманието си към силното представяне на зелените партии. Голяма част от тези партии са доста агресивни и догматични, и политиката им много лесно може да спъне растежа, особено в някои традиционни за Европа индустриални отрасли.

Притесненията на инвеститорите по-скоро би трябвало да идват от силното представяне на Зелените, отколкото от крайната десница. Все пак, част от националните партии управляват в своите страни, които се справят добре икономически като например Полша и Унгария.

About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.