Доларов индекс: Как може да ви помогне в трейдинга?

Доларов индекс: Как може да ви помогне трейдинга?


Доларов индекс – още един полезен инструмент във вашия трейдинг.

Не е нужно да прочетете много пазарни анализи и коментари преди да срещнете препратка към инструмент наречен доларов индекс. Именно този доларов индекс може да е много полезен във вашия трейдинг. Той може да потвърди насочено движение на валутна двойка, която търгувате и да ви предупреждава за всякакви пречки, с които можете да се сблъскате в сделките си.

Федералният Резерв е най-важната централна банка в света, а щатския долар е най-търгуваната валута в света. USD участва в около 70% от всички транзакции на ден. Следователно ако имате представа какво се случва с щатския долар като цяло, това може да е ключово предимство за всеки трейдър. Инструментът доларов индекс може да ви помогне да направите точно това.

Какво е доларов индекс?

Началото на днешния доларов индекс (USDX или DXY) е дадено през март 1973 година с първоначална стойност от 100. През февруари 1985 индексът се търгува на най-високите си нива от 164,72, а на 16 март 2018 бе дъното му от 70,69. Понастоящем (26.01.19) доларовият индекс се разменя на нива от 95,41. Можете да видите приблизителния исторически диапазон на графиката по-долу.

Доларов индекс графика

Как е изграден доларовия индекс?

Доларовият индекс е мярка за измерване на стойността на американския долар по отношение на кошница от валути на някой от най-важните търговски партньори на САЩ. Инструментът доларов индекс включва 6 други валути. Тъй като тези държави не са с еднакъв размер, например еврото се състои то 23 страни, в доларовия индекс валутите имат различно тегло. Най-голямата част от днешния доларов индекс е еврото (EUR), което е с тегло от 57,6%.

Валутите в доларовия индекс се претеглят по следния начин:

Веднага може да се забележи, че сегашния доларов индекс се влияе много от силата еврото. Това ни дава първите насоки как доларовия индекс може да бъде използван за взимане на решения за търговия.

Доларов индекс – анти-евро индекс

Когато еврото губи от стойността си, доларовия индекс печели. Теглото от близо 60% означава, че валутна двойка EUR/USD и Доларов индекс са с обратна корелация.

Доларов индекс графика:

Доларов индекс

EUR/USD графика:

Доларов индекс и EUR/USD

Лесно може да се види как двата финансови инструмента се движат в противоположни посоки. Докато доларовият индекс се движи нагоре – EUR/USD пада. Въоръжени с тази информация, доларовият индекс може да се превърне в прекрасен индикатор за търговия на EUR/USD.

Доларов индекс – съветник за посоката на USD

Когато търгувате някоя валутна двойка с участието на американски долар, тя наполовина се ръководи движението на доларовия индекс. Ето няколко ключови факта, които е добре да имате предвид:

  1. Ако USD е базовата валута във валутната двойка (USD/XXX), то доларовият индекс и двойката ще се движат в една посока.
  2. Ако USD е котировъчната валута във валутната двойка, то доларовият индекс и двойката ще се движат в противоположна посока.

Доларов индекс и теорията на усмивката

Доларовият индекс може бързо за ви покаже широката картина на настроенията около щатския долар и да ви помогне да разберете какво точно се случва на пазара. Струва си да споменем теорията за усмивката, тъй като тя дава добра представа за три различни начина, по които доларът реагира на различни ситуации. По-долу можете да видите една подобна усмивка.

Доларовия индекс и теория за усмивката

От лявата страна на усмивката имате силата на щатския долар, която се проявява, когато глобалната икономика има затруднения. Тогава JPY и CHF се засилват, както и USD, поради търсенето на по-ниско рискови активи като американски долар.

Долната част на усмивката е там, където USD отслабва поради по-миролюбив ФЕД. Към момента, през януари 2019, щатския долар отслабва на фона на по-резервираната позиция на председателя на Федералния Резерв Джером Пауъл, относно бъдещите повишения на лихвите и икономическите данни.

Дясната част на усмивката е, когато USD печели на фона на по-агресивна позиция от страна на ФЕД и търсенето на по-рискови активи.

Тази теория на усмивката е полезна като бърз начин за разбиране на сегашната позиция на долара и какво е вероятно да се случи в бъдеще. Чрез навика да наблюдавате доларовия индекс веднага щом започнете да търгувате, можете да ускорите анализа си за долара и да получите безценни прозрения за следващото решение за търговия.

Повече за теорията на усмивката можете да намерите във видеото на Bloomberg.

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.