Как да търгувате доклада за пазара на труда в САЩ?

Нови работни места извън селското стопанство

Всеки първи петък на месеца вниманието на трейдърите и инвеститорите е приковано към икономическия календар. Очаква се докладът за пазара на труда в САЩ, който често може да доведе до резки промени в цените на различните финансови активи, независимо дали става въпрос за валути, суровини, акции, индекси и тн.

В тази статия ще разберете всъщност какво е доклада за пазара на труда в САЩ, известен като NFP, защо е толкова важен и как да търгувате около публикуването на данните за заетостта в САЩ?

Какво е доклада за пазара на труда в САЩ?

Щатското бюро за статистика за пазара на труда ежемесечно публикува доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ. В повечето случаи това се случва в първия петък на месеца в 15:30, но има и изключения като например това да се случи във втория петък или пък да е в 14:30 (при разлика в зимното и лятното време в Европа и САЩ).

Този доклад, станал известен като NFP (Non-farm payrolls), включва доста различни икономически индикатори за пазара на труда в САЩ като данните за доклада в повечето пъти биват събирани до около средата на предходния месец. Например докладът за април ще бъде публикуван в началото на месец май.

Ето и основните показатели от доклада за пазара на труда в САЩ, които всеки трейдър и инвеститор е добре да следи:

 • Нови работни места извън селското стопанство (Non-farm Payrolls)
 • Безработица
 • Средни почасови доходи
 • Участие в работната сила

Освен тези индикатори в доклада може да намерите новите работни места в частния и в държавния сектор, средните седмични работни часове и други данни, които имат по-ограничен ефект върху пазарите.

Admiral Markets - Форекс Календар
Източник: Admiral Markets – Форекс Календар

Защо доклада за пазара на труда в САЩ е толкова важен?

Данните за новите работни места и безработицата са ключови икономически показатели за всяка една икономика и САЩ не е изключение. Заетостта е силно корелирана и с потреблението на домакинствата, което пък основен фактор за икономическия растеж.

Тук е много важно да се отбележи “двойният мандат” на Федералния резерв, който се е ангажирал с две основни цели:

 1. Пълна заетост в САЩ
 2. Годишна инфлация около 2%

Централните банкери на Съединените щати моделират своята монетарна политика – вдигат / свалят лихвените нива, премахват / добавят нови програми за изкупуване на активи и променят размера им, както и провеждат различни други операции на отворените пазари, именно, за да постигнат тези две цели.

Следователно доклада за пазара на труда в САЩ е след най-следените, ако не и най-сладения, от Федералния резерв икономически показател. Данните от доклада могат да имат значителен ефект върху взимането на решение за промени в монетарната политика на централната банка.

Това е и основната причина пазарните участници да се фокусират върху доклада за пазара на труда в САЩ и очакванията за него.

Как да интерпретирате доклада за пазара на труда в САЩ?

Преди публикуването на всеки важен икономически индикатор се събират прогнози на множество анализатори и икономисти, за да се сформира т.нар. пазарен консенсус. Това на практика са пазарните очаквания за данните, които трябва да бъдат оповестени.

Когато става въпрос за очакванията за новите работни места извън селското стопанство в САЩ, пазарният консенсус се формира като средна стойност от прогнозите на икономистите и анализаторите.

В последствие има три възможни сценарии за публикуването на икономическите данни. Когато познават пазарните очаквания, трейдърите и инвеститорите бързо могат да разберат кой от трите сценария е реализиран:

 1. Данните за новите работни места са в съответствие с пазарния консенсус. В повечето случаи, при този сценарии едва ли ще видим резки и големи движения на финансовите пазари.
 2. Данните за новите работни места са под пазарният консенсус. Това се счита за негативен знак за икономиката на САЩ и може да се стигне до натиск върху щатски долар, поскъпване на златото и спад на американските борсови индекси.
 3. Данните за новите работни места са над пазарният консенсус. Това се счита като положителен сигнал за икономиката на САЩ и може да доведе до поскъпване на USD, поевтиняване на златото и ръст при щатските индекси.

Имайте предвид, че и разликата между прогнозите и реалния резултат, както и сравнението с предходния брой нови работни места в САЩ също може да има ефект върху пазарната реакция на публикуваните данни.

Освен това трябва да се вземе предвид и възможността пазарите вече да са очаквали подобни числа. Така може да се стигне до ефекта ‘”Купи слуха, продай новината” и да станете свидетели на обратно на горната логика движение на финансовите пазари.

Едно нещо обаче е сигурно: Има ли съществена разлика между пазарните прогнози и реалните данни, то определено може да се очаква висока волатилност в цените на финансовите активи.

Как се изгражда пазарния консенсус?

Едва ли има някой, който може с абсолютна точност и сигурност да прогнозира данните за новите работни места извън селското стопанство в САЩ или други икономически показатели.

Въпреки това, когато става въпрос за новите работни места, има няколко икономически индикатора, които могат да ви дадат насоки затова какво е състоянието на пазара на труда в САЩ и да ви помогнат да направите по-информирана прогноза за данните. Това са:

 • Данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ
 • Показателите за заетостта, които са част от проучванията на Института по доставките (ISM) за активността (PMI) в производствения и непроизводствения сектор на щатската икономика.
 • Първоначалните молби за помощи от безработни в последната седмица (Initial jobless claims)

Трейдърите и инвеститорите могат да намерят онлайн информация за прогнозите на някои от основните търговски банки и компании за анализи за доклада за пазара на труда в САЩ, както и обосновка на тези прогнози. Преглеждането на подобни анализи също може да помогне за формирането на личните ви очаквания за данните.

Как да търгувате доклада за пазара на труда в САЩ?

Ефектът от публикуването на доклада за пазара на труда в САЩ може да разпространи на финансови пазари, дори такива, които нямат пряка експозиция в щатската икономика. Въпреки това вие трябва да изберете най-подходящите инструменти за вашия стил и стратегия за търговия.

Често, най-високата волатилност около публикуването на новите работни места извън селското стопанство в САЩ е при

 • Валутните двойки с участието на американския долар (EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF, USD/CAD, AUD/USD, NZD/USD)
 • Суровините, които са деноминирани в USD като злато и сребро например
 • Американски борсови индекси – S&P 500, Dow Jones, Nasdaq 100

Една добра идея е да изберете най-ликвидните финансови инструменти, когато решите да търгувате около публикуването на важни икономически данни, особено доклада за пазара на труда в САЩ.

По този начин можете да понижите търговските си разходи, тъй като по-ликвидните финансови инструменти се характеризират с по-ниски разходи за търговия. Освен това е добре да имате предвид, че търговията в периоди на висока волатилност може води със себе си по-високи рискове и по-големи търговски разходи.

Разберете как да търгувате априлския доклад за пазара на труда, който ще излезе на 8 май 2020 в 15:30, в следващото видео:

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.