Дневен анализ за 27 юни: Китайската народна банка понижи цената на юана

dneven-analiz-za-27-iuni-kitaiskata-narodna-banka-poniji-cenata-na-iuana
Китайската народна банка понижи цената на юана чрез референтния курс, с което увеличи съмненията, че ще използва валутата в евентуална търговска война

Китайската народна банка понижи цената на юана чрез дневния референтен курс.

Този ход на Китайската народна банка увеличава съмненията, че властите в Пекин ще използват юана като инструмент в търговската война със САЩ. Все пак, това едва ли е отмъщение, тъй като идва преди митата да бъдат въведени официално. Въпреки това, днес китайският президент Си Дзинпин предупреди провинциите и министерствата да бъдат подготвени за пълномащабна търговска война.

КНБ свали референтния курс на китайския юан до 6,5569 спрямо щатския долар, което е най-ниската му стойност декември миналата година. След тази новина USD/CNY се изстреля до най-високата си стойност от 19 декември 6,6145

Междувременно, по време на азиатската търговия йената се търгуваше надолу спрямо долара и дори се изкачи над 110,00, но след това бързо се върна под психологическото ниво. В същото време като най-големи губещи се оказаха валутите от Пасифика – австралийския и новозеландския долар като “кивито” бе засегнато повече.

Новозеландският долар очаква и решението на централната банка на Нова Зеландия (РБНЗ) в полунощ, въпреки че промени са малко вероятни.

Европейските валути като еврото, паунда и швейцарския франк останаха в тесни диапазони спрямо долара, докато канадския долар падна леко от съседа си. “Лунито” очаква изказването на гуверньора на канадската централна банка Стивън Полоз довечера.

При суровините, златото загуби няколко долара от цената си, а двата бенчмарка на суровия петрол продължават да трупат печалби след срещата на ОПЕК и на фона на притесненията за износа на Иран. WTI надхвърли 70 долара за барел, докато Брент се разменя срещу $ 76.

Икономически календар

По време на европейската сесия най-интересното събитие ще е Доклада за финансовата стабилност на Английската централна банка, който ще бъде представен от гуверньора на банката Марк Карни.

Американският календар включва данните за поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ, както и изявлението на гуверньора на Канадската централна банка Стивън Полоз.

Технически анализ

EUR/USD

EUR/USD се задържа около 1,1650 след като усети подкрепата на 100-часовата пълзяща средна (1,1645), но ралито изглежда ограничено от фигурата 1,1700 и върха от вчера 1,1720. Пробив над тези нива ще даде тласък на биковете, които може да погледнат към 1,1800 и максимума за месеца 1,1850. В обратна посока, слизане под споменатата средна ще насочи цената към долната фигура 1,1600.

EUR/USD
Източник: MetaTrader 5 Admiral Markets

GBP/USD

Стърлингът успява да се задържи над 1,3200 преди Доклада за финансовата стабилност придружен от изявлението на Марк Карни. Спад под тези нова ще увеличи натиска на продавачите и може да доведе до тест на 7-месечното дъно 1,3101, достигнато миналата седмица. В същото време, покачване над пика за седмицата 1,3291 и върха от петък 1,3314 ще открие пътя към по-сериозно възстановяване на “кабела”.

GBP/USD
Източник: MetaTrader 5 Admiral Markets

USD/JPY

Опитите на долара да притисне йената биват спрени около 110,20 за втори пореден ден и USD/JPY се върна обратно под кръглата фигура. Най-близката подкрепа е около 109,80, последвана от възходящата тренд линия на дневна графика (около 109,62). Обратно, стабилен пробив над 110,20 ще отвори вратите към най-високите стойности за месеца 110,75/90.

USD/JPY
Източник: MetaTrader 5 Admiral Markets
About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.