Демо или реална сметка: Коя да изберем?

Демо или реална сметка: Коя да изберем?
Често трейдърите/начинаещите са склонни да отворят демо сметка с цел "тестване". Дали да изпробват собствените си способности и/или да "практикуват", или пък да тестват условията за търговия, предлагани от избрания брокер.

Често трейдърите/начинаещите са склонни да отворят демо сметка с цел “тестване”. Дали да изпробват собствените си способности и/или да “практикуват”, или пък да тестват условията за търговия, предлагани от избрания брокер.

Достатъчно ли е да практикувате само на демо сметка? Ще ви помогне ли да станете успешен трейдър, достатъчно добър, за да сте печеливши и да печелите от първата си сделка на живо? Не, не е. Демо сметка е добър начин да получите усещането за реалния пазар, но в демо търговията няма никакви емоции. Вие търгувате с виртуални пари. Демо акаунтът трябва да ви служи само за изграждане на вашата търговска стратегия, да я изведе до точка, в която сте печеливши за последователен период от 1 до 2 месеца, и тогава е време да се преместите на реална сметка.

От друга страна, демо сметките са добър вариант да се научите, че никога не трябва да замесвате емоции във вашата търговия. Всички знаем, че те са най-честата причина за вземане на прибързани решения и да рискувате вашата инвестиция.

Докато притежавате демо сметка помислете дали да предприемете други стъпки, особено по отношение на  обучението, което също ще ви помогне да вземате информирани решения. Много брокери предлагат безплатно обучение чрез инструменти, семинари, интерактивни уебинари, където можете да попитате анализатора каквото желаете. И в този период имате повече от достатъчно време, за да проверите и търговската среда.

Реална сметка

Така че, тъй като не включвате емоции в демо търговията, може би е време да се преместите да търгувате на живо. Правете това само ако имате капитал, които сте склонни да рискувате и да изложите на реалния пазар. Трябва да сте подготвени, че на реалната сметка ще загубите истински пари. Дори ако търгувате успешно демо сметки за по-дълъг период от време, може да има вероятност да загубите първата си сделка на живо. Освен ако не предприемете някои стъпки, за да предотвратите това, като управление на риска, да се научите да спирате емоциите си  и винаги винаги да рискувате само толкова, колкото сте готови да загубите, ако пазарът се движи срещу вас, защото това ще се случи рано или късно.

Плюсовете от преминаване към реална сметка са всички инструменти, които можете да използвате. Въпреки това все още имате възможността да изпробвате истинското усещане на пазара, като търгувате с бебешки стъпки.

Капитал

Някои от образователните и помощни инструменти може да изискват от вас да депозирате определен капитал в профила си. Но това не означава, че го излагате на риск. Не е нужно да внасяте всичките си средства наведнъж в търговската си сметка, а да прехвърляте периодично, за да увеличите свободния си маржин, докато не излагате повече от 40-50% от всичките си средства на пазара. Останалите могат да останат в портфейла ви само, че при нужда трябва да реагирате бързо.

И двете

Ако не сте сигурни, че може да направите прехода към реална сметка, можете да използвате и двете. Обучението в демо среда ви помага да се адаптирате по-бързо към постоянно променящата се среда на пазара. Но тъй като това не е най-добрият индикатор за това как ще се представите в реална търговска среда, помислете и за Live.

Ако ползвате само демо за дълго време, докато почувствате истинският пазар, рискувате да станете прекалено самоуверени ако на демото успеете да затворите сделки с големи печалби. На демо може да държите големи губещи сделки, което няма да можете да направите на реална сметка със собствен капитал, а не с виртуални пари. Това е още една причина да имате сметка в реално време, където действително можете да видите кога тенденцията може да се коригира, поради което можете да излезете или да се върнете на по-изгодна цена.

About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.