Дали не идва края на партито на Биткойн, Етер и останалите криптовалути?

Дали не идва края на партито на Биткойн, Етер и останалите криптовалути?
Рисковете за Биткойн, Етер и останалите криптовалути нарастват след предупрежденията от китайските и щатските регулаторни органи.  

Рисковете за Биткойн, Етер и останалите криптовалути нарастват след предупрежденията от китайските и щатските регулаторни органи.

Направили сте доста пари от Биткойн, Етер и други дигитални валути? Разбира се опонирате за  пореден път на тези, които предричат края на криптовалутите. Гледате на скорошния спад в цените като на възможност за нова покупка? Този път вече може да не сте прави!

Реакцията на регулаторите

Внезапната китайска репресия срещу Биткойн, която предизвика потъването е или края на началото криптопартито или началото на края. Ако притежавате дигитални валути днес, запомнете, не е важно колко пари сте направили до момента, докато не сте ги превърнали в кеш.

В понеделник Китай предприе стъпки по спирането на първоначалното предлагане на монети или т.нар. ICO. Това е крипто-еквивалента на скандалните IPO-та по време на „дотком“ балона в края на 90-те.

Освен това, хонгконгският регулатор предупреди, че криптовалутите могат да бъдат разглеждани като ценни книжа със законно предназначение и ICO-тата могат да бъдат обект на съдебно преследване. Това повтаря недоволството изказвано от щатската комисия по ценни книжа и борси малко по-рано.

 

 

Това може да не е само преминаващ облак, а има потенциал за сериозни работа. Блокчейн технологията може би е невероятна, както твърдят нейните застъпници. Но превръщането и във финансова мания за криптовалути зависи от някои недостатъци и грешни предположения. Първото от тях е, че правителствата просто ще седят със скръстени ръце и ще наблюдават разцвета на дигиталните валути.

Сигурност

Определно криптовалутите могат да бъдат използвани от прекрасни хора за прекрасни неща. Но върху тях тежи сянката, че нерегулираните валути могат да се употребяват за данъчни измами, пране на пари, продажба на наркотици и много други престъпления. А защо не и от терористи?

Възможно е, но много малко вероятно, финансовите регулатори просто да седят и да чакат следващия 11 септември и да търпят постоянни загуби.

Когато криптовалутите бяха малки, това нямаше значение. Но миналата седмица общата им  пазарна капитализация достигна $150 милиарда и числата продължават да нарастват. Мислите ли, че правителствата ще бъдат съгласни да търпят $150 милиардна финансова мрежа, която може да бъде използвана от всеки, без никакво наблюдение? А какво ще кажете за $300 милиарда? А $3 трилиона?

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.