Дали февруари ще бъде добър за Биткойн?

Дали февруари ще бъде добър за Биткойн?
Когато погледнете графиката за Биткойн за последния месец, има само една история - цените падат. Това е неприятно ако се опитвате да хванете падащия нож, но тук нещата стават интересни.

Когато погледнете графиката за Биткойн за последния месец, има само една история – цените падат. Това е неприятно ако се опитвате да хванете падащия нож, но тук нещата стават интересни.

Много хора казват, че този вид волатилност е нормален и, че такива корекции са в реда на нещата. Но вчера Биткойн падна с повече от 50% от върха отбелязан през декември. Не съм много сигурен доколко това е нормално, но знаем, че факторът, който води пазарите е човешката психология.

$10 000 е сериозна психологическа бариера. Спад по нея повдига въпроса „дали е достатъчно евтино, за да купя“? И това може да накара много хора да инвестират в идеята, че Биткойн е паднал достатъчно, и корекцията е приключила. Отскок тук може бързо да превърне страха в алчност.

Има една причина да вярваме, че това е така и това е луната. Криптовалутите традиционно се представят слабо преди китайската лунна нова година. В тези период хората в Китай пътуват и купуват подаръци, което може да доведе до разпродажба на криптовалутите. Но все пак дали това е достатъчно да оправдае най-големият месечен спад за последните три години?

По мое мнение настроенията около криптовалутите напоследък не е са добри- по-специално поради цялата негативност в медийното пространство по отношение на регулациите, кражбите и скептицизма. И със сигурност това също играе съществена роля.

Въпреки това трябва да споменем и сезонните фактори. Напоследък януари не е най-силния месец за Биткойн, докато февруари изглежда доста по-добре. В последните три години най-голямата криптовалута отбеляза ръст през февруари и то не какъв да е – над 10%. Междувременно, загуби в 2 от последните 3 пъти през първия месец на годината.

Все пак, Биткойн не стартира добре месеца, след като до момента загуби почти 9%. Остава да видим дали останалата част на месеца ще е по-добра за дигиталната валута.

Технически анализ

Понастоящем Биткойн се търгува на нива от $9 416 или с 8,28% надолу за деня. Днешният спад бе предшестван от най-лошото му месечно представяне от януари 2015 насам. Евентуално затваряне под $10 000 ще усили натиска на мечките, а най-близката цел пред понижението е 3-месечното дъно $9 231. Слизане под него ще насочи цената към 200-дневната пълзяща средна($7 761).

Във възходяща посока, стабилизиране над $10 000 леко ще изравни баланса на силите, но едва връщане над $13 071 може да върне увереността на купувачите. А преди това BTC/USD трябва да преодолее $10 700 и 100-дневната средна $11 464.

Може ли да видим скоро Биткойн на цена от $5100?

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.