Да се подготвим ли за по-високи марджин изисквания?

Да се подготвим ли за по-високи марджин изисквания?
След като Dow Jones изгуби повече от 1000 пункта за 10 минути и ликвидността на щатския фондов пазар на практика се изпари

След като Dow Jones изгуби повече от 1000 пункта за 10 минути и ликвидността на щатския фондов пазар на практика се изпари, някои брокери изглежда се стягат за по-високи марджин изисквания.

Ако сте се взирали цял ден в осакатяването на криптопазарите, може би е време да се върнете към по-традиционните класове активи. Американският фондов пазар показа огромен ръст от началото на годината и направи най-силния си януари от 31 години насам, което подкрепи доверието на инвеститорите във високите нива.

Снощи в рамките на 10 минути, тази увереност се изпари, оставяйки пазара да виси във въздуха. Ако се чудите защо Alpari намали ливъриджа за индексите миналата седмица, погледнете фондовия пазар снощи.

Индексът Dow Jones Industrial Average имаше най-лошия си дневен спад, след като се потопи с над 1500 пункта. Точно кагато започваше последният търговски час , водещият американски индекс спадна с 1000 пункта за около 10 минути.

Волатилността хвана някои трейдъри неподготвени, след като VIX отбеляза 100% ръст в един момент през деня. Ликвидността беше много по-ниска в сравнение с петък и вече притиска някои брокери. Както вече беше споменато, Alpari беше първият брокер, който увеличи марджин изисквания за фючърси върху индекси до между 1:33 и 1:50 в петък.

Маркетмейкъти и STP

По време на волатилните пазари има два вида предизвикателства, пред които са изправени брокерите. Маркетмейкърите се опитва да се защитят, докато STP брокерите имат проблеми с изпълнението на поръчки.

Докато маркет-мейкърите правят своите печалби от клиенти, залагащи на грешната посока на пазара, STP брокерите са изправени пред риск от загуби, ако стоп-лос поръчките на клиентите им не се изпълняват на подходящо предварително зададено ниво. Тези предизвикателства се особено съществени при фючърсите върху индекси, където за разлика от 24/5 работното време на Форекс, пазарите са затворени през голяма част от денонощието.

Очевидци посочват, че фондовият пазар в САЩ е страдал от лоша ликвидност, поради ръста в очакванията за повишаване на лихвените проценти. Доходността по облигациите се търгува рязко надолу днес, което означава, че Федералният резерв на САЩ може да преосмисли подхода си за по-нататъшно премахване на стимулите от пазара.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.