Как да печелим по време на кризата с коронавирус?

Коронавирус

Едва ли са останали много хора, които още не са чували за новия коронавирус, който порази първоначално Китай и започна да се разпространява из останалите страни от Източна Азия. Един случай бе хванат и в САЩ.

В петък китайската осведомителна агенция Синхуа потвърди за 830 случая на пневмония причинена от новия коронавирус. Тези случаи са разпръснати в 29 провинции в “Понебесната империя”. Освен това има още над 1000 човека с подозрения, че са заболели от същия вирус, който обикновено заразява животни, но може да се прехвърли и към хората.

Коронавирус вече взе 25 жертви само за около седмица, от които 24 са в китайската провинция Централен Хъбей и 1 в Северен Хъбей. Извън Китай също бяха регистрирани случаи на бързо разрастващия се коронавирус:

  • 2 в Хонг Конг
  • 2 в Макао
  • 1 в Тайван
  • 1 в САЩ – излекуван
  • 3 в Тайланд, два от тях вече са излекувани
  • 1 в Япония, който е излекуван
  • 2 във Виетнам
  • 1 в Южна Корея
  • 1 в Сингапур

Китайските власти първоначално наложиха забрана за пътувания от и към столицата на провинция Хъбей – град Ухан, който е и първоизточника на заразата. В Ухан живеят над 11 милиона души и е транспортен хъб. В последствия бяха наложени ограничения в още 9 китайски града, по-голямата част също в провинция Хъбей.

Нарастващият брой на болните засегна и финансовите пазари като притисна по-голямата част от фондовите пазари и в временно увеличи търсенето на активи-убежища.

Как коронавирус засяга финансовите пазари?

Бързото разрастване на коронавирус засегна глобалните фондови пазари. Особено в Китай станахме свидетели на солидни корекции в месните и регионалните борсови индекси. За последната седмица най-губещите китайски индекси се оказаха China A50 и хонконгският HSI 50. Двата показателя изтриха съответно по 4,18% и 3,59% от стойността.

Освен това цените на петрола се понижиха на световните финансови пазари, след като вируса поставя въпроси за настоящото икономическо развитие на Китай. Петролът (WTI и Brent) и без това изпитват затруднения от началото на годината, а появата на коронавирус допълнително влоши ситуацията при “черното злато”.

Акциите на компании от туристическия бранш като Booking и TripAdvisor пострадаха от новините за вируса в Китай. Хотели, казина, авиолинии и луксозни стоки също бяха сред потърпевшите.

В същото време акциите на някои фармацевтични компании рязко поскъпнаха на фона на информациите за разпространяването на коронавирус в Китай и други страни по света.

Къде да се възползвате?

„Досегашният опит на пазарните постижения около подобни събития показва, че пазарите са склонни да достигнат дъна с пика в na нови случаи и новинарски поток.“, В счетоводен доклад от сряда пише J.P. Morgan Asia и капиталовият стратег Миксо Дас.

Петък е първият почивен ден от ваканцията по случай китайската Нова Година, което ще подтикне милиони китайци да пътуват в страната и чужбина. Това е сериозна предпоставка за бързо разпространяване на коронавирус в Китай и други части на света. Но да видим как можете да се възползвате тази заплаха?

Фармацевтични компании

Акции на фармацевтичните компании, особено тези, които имат проекти свързани с коронавирус (и подобни на него) могат да бъдат добър залог, докато заразата се разраства.

Novavax

Novavax бе една от най-облагодетелстваните компании от разрастването на коронавирус. Компанията произвежда нан-лекарства за борба с вируси като свински и птичи грип. Novavax също така има програми на ранен етап за вирусите Денга и Ебола. Акциите на компанията скочиха с цели 73% само на 21 януари.

Коронавирус  - Novavax
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #NVAX, Дневна графика

Inovio Pharmaceuticals

Inovio Pharmaceuticals Inc разработва ваксина за лечение на коронавирусния щам Близкоизточен респираторен синдром (MERS). Докато лекарството е преминало само етапите от фаза 1, ръководството може да бъде в състояние да допринесе за своите изследвания за коронавируса на Ухан. Тя вече обедини усилията си с Коалицията за иновации за подготвяне за епидемия за тази цел.

Inovio Pharmaceuticals нарасна с 14% само по време на търговията в четвъртък, a от началото на седмицата добави около 20% към стойността си.

Авиолинии

По време на епидемията с Тежък остър респираторен синдром през 2002-2003, която доведе до 774 смъртни случаи в 17 страни, акциите на американските авиолинии паднаха с повече от 30% в сравнение със стойностите от преди епидемията.

Едва ли е много изненадващо, че акциите на авиолиниите са сред най-уязвимите при епидемии, тъй като много хора отменят своите резервации и се опитват да отлагат своите пътувания. Следователно по време на подобни периоди може да се възползвате като отворите къси позиции в авиокомпании.

Едни от най-отявлените кандидати за къси позиции по време на заразата с коронавирус може да са: China Southern Airlines, Delta Air Lines и Hawaiian Holdings.

Туристически услуги

Още един сектор, който е доста уязвим по време на епидемии и зарази е този на туристическите услуги. Причините са сходни като тези при авиокомпаниите. Все повече отменени резервации и нежелание за пътуване.

Два сериозни кандидата за къси продажби по време на коронавируса са Booking и TripAdvisor. Booking загуби 3% за последните три работни дни, докато при TripAdvisor загубите бяха по-малки. Все пак при разрастване на епидемията, може да се очаква допълнително понижение в акциите на тези компании.

Хотели

Вече споменахме авиолиниите и туристическите услуги, и съвсем естествено следващия сектор, който попада под натиск при епидемии е този на хотелите. По-малко клиенти на компании за туристически услуги, води до по-малко клиенти на авиокомпаниите, съответно и до по-малко заети стаи в хотелите.

Късите позиции в акциите на хотелски компании може да се окажат много добър ход по време на епидемията от коронавирус. Кандидати за къси позиции в този сектор може да са Wynn Resorts, Hyatt Hotels и Hilton Worldwide. Hilton падна с почти 3% само във вторник.

Активи-убежища

Разрастването на кризата с коронавирус може да доведе несигурност и висока волатилност на финансовите пазари. А инвеститорите не са любители нито на едно от двете. Следователно една ескалация на заразата около Лунната Нова Година в Китай може да доведе на избягване на риска и насочване на капитали към активи убежища.

Два от най-ярките примери за активи убежища са златото и японската йена.

Злато се намира в силен сезонен период – януари е най-силния месец в календара за “ценния метал”. През февруари златото също се представя солидно. Освен това ценния метал се намира в корекция на стръмен възходящ тренд и епидемията с коронавирус може да бъде спусък за иницииране на дълги позиции в жълтия метал.

Японската йена също има статут актив-убежище и се търси по време на несигурност и нисък риск апетит на пазарите. Именно поради тази причина евентуално разрастване на коронавируса, може да доведе със себе си ръст в търсенето на японската йена.

Насочването на капитали към JPY неминуемо биха подкрепили йената, особено срещу високодоходни валути като AUD, NZD и CAD, както и срещу валутите на развиващите се пазари. Една добра алтернатива може да къса позиция във валутната двойка CAD/JPY (CAD може да бъде притиснат от спада в цените на петрола, а JPY подкрепена от търсенето на убежища).

Коронавирус - CAD/JPY
Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, CAD/JPY, Часова графика

Независимо коя от изброените възможности ще изберете или комбинация от 2 или повече опции, то може да се възползвате от ужасната криза около коронавирус.

Започнете да търгувате валути, акции, индекси, суровини, ETF-и и криптовалути с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets
About Борис Петров 458 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.