Citi: 90% шанс пазарите да са на по-високи нива след година

Citi: 90% шанс пазарите да са на по-високи нива след година

Има сравнително голям шанс акциите да са на по-високи нива по същото време на следващата година, тъй като позитивните настроения се понижиха и растежът на отчетите вероятно ще остане силен, смята Тобиас Левкович от Citi.

S&P 500 и останалите големи щатски борсови индекси наскоро попаднаха в корекция, като загубиха повече от 10% от достигнатите на 21 септември върхове.

“Разбираме тревогата, но околната среда не е същата като през 2007 година, мечките все още са извън пазара”, каза той. “Ние бяхме сериозно загрижени през септември, когато повечето не бяха, а сега се чувстваме по-оптимистични, когато другите са по-малко оптимисти.”

Акциите бяха подложени на натиск, тъй като инвеститорите се притесняваха от повишаването на лихвените проценти и от въздействието на търговската война с Китай върху световната икономика. Тези две опасения обаче бяха отстранени, поне временно.

Наскоро председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че сегашното ниво на лихвените проценти е “малко под” неутралното, което подсказва по-малко повишения в бъдеще. През октомври Пауъл каза, че лихвите имат “дълъг път” от неутралните.

Междувременно, в рамките на срещата на Г-20, президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха да отложат допълнителни тарифи за стоки от САЩ и Китай за 90 дни. Тази пауза подкрепи цените на акциите, като основните индекси се търгуваха с около 1% по-високи в понеделник след срещата.

“Разбира се, притесненията от търговския протекционизъм са много големи, както и геополитическите рискове, но ендогенните тенденции са по-силни дори когато пазарите на жилища и автомобили са изправени пред предизвикателства на по-високите лихвени проценти”, каза Левкович.

“За щастие ръстът на потребителските разходи като цяло и на сектора на услугите, по-конкретно, осигуряват основната икономическа подкрепа.”

Според анализаторите от Morgan Stanley обаче щатските акции няма да са най-добрата инвестиция през 2019 година. В прогнозите си за 2019 от MS заявиха, че очакват по-силно представяне от акциите на развиващите се пазари, отколкото на американските акции.

Започнете да инвестирате в над 4000 акции от 15 от най-големите фондови борси в света с брокер номер 1 в Германия.

Инвестирайте в Акции и ETF-и с Admiral Markets
About Борис Петров 3006 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.