CFTC: Късите позиции в евро нарастват

От CFTC публикуваха седмичния си доклад за нетните спекулативни позиции във валути, стоки и индекси за седемте дни до 20 ноември. Докладът на американския регулатор традиционно излиза в петък, но поради ваканционния период за Деня на благодарността този път е в понеделник.

  • Късите позиции в EUR са 47 хиляди, при 37 хиляди преди седмица, което е ръст с 10 хиляди.
  • Късите позиции в GBP са 43 хиляди, при 47 хиляди преди  седмица, което е спад с 4 хиляди.
  • Късите позиции в JPY са 100 хиляди, при 102 хиляди преди  седмица, което е спад с 2 хиляди.
  • Късите позиции в CHF са 20 хиляди, при 19 хиляди преди  седмица, което е спад с хиляда.
  • Късите позиции в CAD са 6 хиляди, при 3 хиляди преди  седмица, което е ръст с 3 хиляди.
  • Късите позиции в AUD са 59 хиляди, при 58 хиляди преди  седмица, което е ръст с хиляда.
  • Късите позиции в NZD са 19 хиляди, при 22 хиляди преди  седмица, което е спад с 3 хиляди.

Най-значимата промяна в доклада на CFTC е ръста в късите позиции в евро. Най-вероятната причина затова е, че икономическите данните от еврозоната се влошиха, а и политическата ситуация също продължава да предизвиква несигурност. По-агресивните продажби на EUR показват нарастващите очаквания, че Европейската централна банка ще премине към по-миролюбив тон.

Освен това, трябва да се отбележи, че спекулантите остават бичо настроени спрямо долара за 23-та поредна седмица. Нетните дълги позиции в USD нарастват до $28,49 милиарда в седмицата, която завършва на 20 ноември, от $27,11 милиарда преди 7 дни.

“Всякакъв признак, че САЩ може да ескалират още търговската война с Китай, вероятно ще даде допълнителна подкрепа на щатския долар”, каза Ерик Нелсън, валутен стратег в Wells Fargo в Ню Йорк. ‘Съответно, ние виждаме, че рисковете клонят към умерени печалби на долара през следващите няколко дни”.

About Борис Петров 3018 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.